Αθλητισμός|19.05.2023 00:48

Europa Conference League: Άνετα στον τελικό η Γουέστ Χαμ, με γκολ στο 129' προκρίθηκε η Φιορεντίνα!

Newsroom

Η Γουέστ Χαμ και η Φιορεντίνα έκλεισαν ραντεβού τίτλου στον τελικό του Europa Conference League που θα φιλοξενηθεί στην Πράγα στις 7 Ιουνίου. Τα Σφυριά μετά το 2-1 του πρώτου αγώνα, επικράτησαν 1-0 και στην έδρα της Άλκμααρ και επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό τελικό μετά το 1976, ενώ οι Βιόλα που λύγισαν στις καθυστερήσεις της παράτασης τη Βασιλεία με 3-1 εκτός έδρας, θα δώσουν το παρών σε ευρω-τελικό για πρώτη φορά μετά το 1990!

Η Φιορεντίνα επιβεβαιώνοντας την καλή εικόνα που βγάζει μακριά απ' την έδρα της, σκόραρε στο 35' με καταπληκτική κεφαλιά του Γκονζάλες για το 0-1. Το ζευγάρι ήρθε σε απόλυτη ισορροπία μετά τη νίκη της Βασιλείας προ εβδομάδας στη Φλωρεντία με 1-2. Παράλληλα όμως οι Βιόλα επιβεβαίωσαν και την αμυντική τους αδυναμία με αποτέλεσμα να δεχτούν το γκολ της ισοφάρισης (1-1) στο 55' απ' τον Αμντουνί με εξαιρετική προσπάθεια.

Και πάλι όμως η Φιορεντίνα με τον Γκονζάλες στο 75' βρήκε δίχτυα και έστειλε τη διαδικασία στην παράταση. Εκεί, λίγο προτού οι δυο ομάδες φτάσουν στα πέναλτι, ο Μπαράκ στο 129' έγραψε με buzzer beater το τελικό 1-3, που στέρησε απ' τους Ελβετούς την ελπίδα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας τους.

Αντιθέτως, η Φιορεντίνα επιστρέφει σε ματς ευρω-τίτλου για πρώτη φορά μετά το 1990, οπότε ηττήθηκε απ' τη Γιουβέντους στον τελικό του Κυπέλλου UEFA. Επίσης έχει μια νίκη και μια ήττα στους τελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1961 και 1962, αντιστοίχως, ενώ έχει ηττηθεί και στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1957.

Βασιλεία: Χιτς, Λανγκ, Άνταμς, Πελμάρ, Εντογιέ, Τζάκα (88' Φράι), Μπέρκερ, Καλαφιόρι, Αγκουστίν (81' Ζεκίρι), Ντιούφ, Αμντουνί

Φιορεντίνα: Τερασιάνο, Ντόντο, Μιλένκοβιτς, Ζούλιο (55' Ρανιέρι), Μπιράτζι, Μποναβεντούρα, Άμραμπατ, Καστροβιλί, Μπρέκαλο (46' Ικονέ), Γκονζάλες, Καμπράλ (91' Γιόβιτς)

Η Άλκμααρ, που είχε και πάλι βασικούς τους Παυλίδη και Χατζηδιάκο, έκανε ό,τι μπορούσε για να σκοράρει το γκολ που θα την έφερνε στα ίσια με τη Γουέστ Χαμ, αλλά τα Σφυριά κράτησαν το μηδέν παθητικό στην άμυνα. Και στο φινάλε με ένα γκολ του Φορνάλς στο 94' διαμόρφωσαν το τελικό 0-1. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες με δύο νίκες επί της ολλανδικής ομάδας, πήρε δίκαια το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση της Πράγας. Η Γουέστ Χαμ επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά το 1976 και την ήττα που υπέστη στο Κύπελλο Κυπελλούχων απ' την Άντερλεχτ. Απ' την άλλη πλευρά, η Άλκμααρ απέτυχε να επανεμφανιστεί σε τελικό μετά από 42 χρόνια. Το 1981 είχε φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA (έχασε απ' την Ίπσουιτς).

Άλκμααρ: Ράιαν, Σουγκοβάρα, Μπεουκένα, Χατζηδιάκος, Κερκέζ (85' Ντε Βιτ), Ράιντερς, Μάινανς (70' Ντε Βιτ), Κλάζι, φαν Μπρέντεροντ (78' Λάντο), Κάρλσον (85' Μέρντινκ), Παυλίδης.

Γουέστ Χαμ: Αρεολά, Κέρερ, Ζούμα, Αγκέρ, Κρέσγουελ, Σούτσεκ, Ράις, Πακετά (90+5' Ντόουνς), Μπόουεν, Μπενραχμά (75' Φορνάλς), Αντόνιο (85' Ινγκς)

ειδήσεις τώραΓουέστ ΧαμΑλκμάαρΦιορεντίναEuropa Conference League