Αθλητισμός|19.05.2023 21:05

Ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό

Newsroom

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κωστας Μπακογιάννης υπέγραψε με το κονσόρτιουμ των κατασκευαστικών εταιρειών τη σύμβαση για την ποδοσφαιρική αρένα των Πρασίνων που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες.

Το παρών έδωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, όσο ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Παναγιώτης Μαλακατές μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΑΟ, Δημήτρη Βρανόπουλο. Επίσης στο δημαρχιακό Μέγαρο βρέθηκε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Σε 36 μήνες το πιο σύγχρονο γήπεδο»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση γνωστοποιώντας πως υπεγράφη και τυπικά η τελική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο Αθηναίων και την κοινοπραξία (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-Μυτιληναίος) για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στην περιοχή του Βοτανικού. Οι Πράσινοι έκαναν λόγο για μία απ’ τις πλέον σημαντικές στιγμές της 115άχρονης ιστορίας τους, ενώ χαρακτήρισαν το νέο γήπεδο, ως «το πιο σύγχρονο της χώρας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Σε 36 μήνες ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο γήπεδο της Ελλάδας. Με την υπογραφή της σημερινής τελικής σύμβασης για την κατασκευή του έργου, αρχίζει να μετράει αντίστροφα η προθεσμία για την παράδοσή του. Κατ’ επέκταση, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του Παναθηναϊκού από το 1908 έως σήμερα.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εμπλεκόμενους που συνέβαλαν προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Κώστα Σκρέκα και Θεόδωρο Σκυλακάκη και βέβαια το δήμαρχο της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη».

Μπακογιάννης: «Υπογραφές βαριές σαν την ιστορία του Παναθηναϊκού»

Από την πλευρά του, απόλυτα ευχαριστημένος απ’ την ολοκλήρωση της σύμβασης και τις υπογραφές με την ανάδοχο κοινοπραξία των τριών εταιρειών για την κατασκευή του νέου, υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ο πρώτος πολίτης της Αθήνας, τόνισε πως αλλάζουν πλέον τα πάντα γύρω από το πρότζεκτ, ενώ χαρακτήρισε τις υπογραφές της σύμβασης «...βαριές σαν την Ιστορία του Παναθηναϊκού και της Αθήνας».

«Οι σημερινές υπογραφές είναι με πράσινο μελάνι, αλλάζουν τα πάντα εντός κι εκτός γηπέδου. Είναι βαριές σαν την Ιστορία του Παναθηναϊκού και της Αθήνας. Ο άθλος αυτός δε θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη κυβέρνηση. Είμαστε υπερήφανοι ως Αθηναίοι και ως φίλαθλοι. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό και στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος ως Αθηναίος, ως δήμαρχος και φίλος του Παναθηναϊκού. Θα αισθάνομαι πραγματικά ολοκληρωμένος αν σε 36 μήνες από τώρα μπούμε στο νέο μας γήπεδο».

Αλαφούζος: «Το πιο μεγάλο και πιο όμορφο γήπεδο»

Απόλυτα ικανοποιημένος δήλωσε ο Γιάννης Αλαφούζος μετά τις υπογραφές για το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό λέγοντας πως η πιο μεγάλη ομάδα της Αθήνας θα έχει το πιο μεγάλο και πιο όμορφο γήπεδο. «Αναμφισβήτητα μία τεράστια μέρα για τον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως είναι μία από τις πολύ μεγάλες στιγμές από το 1908, που ξεκίνησε η ύπαρξή μας. Τα φτιάχνουμε όλα και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, οι οποίες ήταν πολύ σημαντικό να γίνουν και επίσης διορθώνεται μία μεγάλη αδικία που υπήρχε χρόνια και δεν είχε χτιστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ανυπομονούμε να είναι έτοιμο και ευχαριστούμε τους φορείς, τον Δήμαρχο και την Κυβέρνηση που έκαναν δυνατή αυτή την εξέλιξη. Η πιο μεγάλη ομάδα της Αθήνας θα έχει το πιο μεγάλο και πιο όμορφο γήπεδο. Θα περάσει στο επόμενο επίπεδο ο Παναθηναϊκός» δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μαλακατές: «Ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό»

Για «δικαίωση» μίλησε ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές, ο οποίος λίγο μετά τις υπογραφές για το γήπεδο του Βοτανικού μίλησε με περηφάνια για το νέο έργο. Αναλυτικά οι δηλώσεις του μετά τις υπογραφές έχουν ως εξής: «Είναι μία ιστορική μέρα για τον Παναθηναϊκό. Ένα ιστορικό έργο μπαίνει στις ράγες, ουσιαστικά και με τις υπογραφές και είναι δεδομένο ότι στο τέλος αυτής της τριετίας που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το γήπεδο, ο Παναθηναϊκός θα έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο, το πιο σύγχρονο και το πιο λειτουργικό γήπεδο στην Ελλάδα.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και τις μελέτες για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, που κι αυτές θα αποτελούν ένα πρότυπο, που πιστεύω ότι ένα τέτοιο συγκρότημα δεν υπάρχει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Νομίζω ότι στο τέλος όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα έχουμε δικαιωθεί για την προσπάθεια. Γιατί είναι μονόδρομος. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται και στο ποδόσφαιρο και στον Ερασιτέχνη σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να τις κάνουμε στην Λεωφόρο, οπότε ήταν ένας μονόδρομος και αυτή την στιγμή είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που ξέρουμε και με αυτά που θα δει ο κόσμος, ότι δικαιωθήκαμε απόλυτα. Όπως είναι σημαντικό επίσης που και η ΚΑΕ πλέον έχει πάρει την παραχώρηση του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια και πλέον όλος ο Παναθηναϊκός έχει τον δικό του χώρο, τα δικά του γήπεδα, όπως γίνεται με τις μεγάλες ομάδες που οφείλουν να έχουν γήπεδα».

Τα δεδομένα της σύμβασης

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας, της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. του ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Η σύμβαση ύψους 119.999.832,38 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, αφορά τη μελέτη και την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου γηπέδου του Παναθηναϊκού και ήρθε λίγες ώρες μετά την επίσημη έγκριση από την ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp) για το κονδύλι ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε τριάντα έξι (36) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και ισχυροποιεί τη δέσμευση όλων των μερών ότι το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026.

Ο Δήμος Αθηναίων, ως αναθέτουσα αρχή, δημοπράτησε με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016, ταυτόχρονα τη μελέτη και κατασκευή του γηπέδου, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ.

Παρόντες στην υπογραφή ήταν απόψε (19/5) ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος και ο Πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Παναγιώτης Μαλακατές.

Η χρηματοδότηση του έργου

Ο προϋπολογισμός κατασκευής του νέου γηπέδου ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Δήμου: Για το σημερινό ορόσημο της δημιουργίας του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού απαιτήθηκαν δύο και πλέον χρόνια συστηματικής δουλειάς, λεπτομερών μελετών και εκτενών συζητήσεων με τα εμπλεκόμενα μέρη, τους φορείς υλοποίησης, τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ομαδική δουλειά, καθώς και τον εξαιρετικό βαθμό συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων, ανέδειξε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«Ευχαριστώ όλη την παράταξή μας, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους και ειδικά τον Γενικό Γραμματέα Αλέξανδρο Τσιατσιάμη και την ομάδα του, που συνεργάστηκαν επί πολλούς μήνες με εξαιρετικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες, μηχανικούς περιβαλλοντολόγους, οικονομολόγους, συγκοινωνιολόγους και νομικούς. Απαιτήθηκαν εκατοντάδες εγκρίσεις υπουργείων, συλλογικών οργάνων, συμβουλίων και επιτροπών.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους Υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Θεόδωρο Σκυλακάκη, Κώστα Σκρέκα και Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, οφείλω να πω δημόσια ότι “ κέρδισε και το στοίχημα”! Πρωτίστως όμως, θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρωθυπουργό για την ουσιαστική και αμέριστη στήριξη όλης αυτής της προσπάθειας».

Η μοναδική αρένα με θέα την Ακρόπολη - Το έργο σε αριθμούς

Το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου θα έχει χωρητικότητα 38.500 θέσεων (έως 40.000), θα είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA & UEFA και 4 αστέρων και με μοναδικό προνόμιο τη θέα στην Ακρόπολη.
Η αρένα θα περιλαμβάνει 1.300 θέσεις σε σουίτες, 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ και επτά εμπορικά καταστήματα, ενώ στις εγκαταστάσεις του θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική ομάδα -ανδρών και γυναικών- της χώρας μας.

Το νέο γήπεδο - καταλύτης για τη συνολική ανάπτυξη του Βοτανικού:
Με «όχημα» τη νέα υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού, ο Βοτανικός, η παλιά αυτή βιομηχανική περιοχή της Αθήνας -που παρέμενε επί χρόνια η “ πίσω αυλή” της - θα αναβαθμιστεί πολεοδομικά, θα αποκτήσει σύγχρονες υποδομές (διάνοιξη νέων δρόμων, διευρύνσεις υφιστάμενων κ.ά.) κοινόχρηστους χώρους (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις) και χώρους πρασίνου.

Ο χώρος πρασίνου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του νέου γηπέδου στην οικογένεια του Παναθηναϊκού, θα αρχίσει η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της Διπλής Ανάπλασης, που προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως ορίζει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εκεί θα δημιουργηθεί επίσης ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης που τόσο έχει ανάγκη η πόλη, το Μουσείο του Παναθηναϊκού, καθώς κι ένα μικρό εντευκτήριο μέσα στο χώρο του Μουσείου.

γήπεδο Παναθηναϊκούδήμος Αθηναίωνειδήσεις τώραΆδωνις ΓεωργιάδηςΠαναθηναϊκόςΚώστας ΜπακογιάννηςΒοτανικόςΓιάννης Αλαφούζος