Αθλητισμός|22.05.2023 15:33

Παγκόσμιο ζήτημα η ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους: Οργή για τον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκας αλλά και κύμα συμπαράστασης στον Βραζιλιάνο

Newsroom

Η νέα ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε ο Βινίσιους στον αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βαλένθια κι όσα δήλωσε ο Βραζιλιάνος άσος για τον ρατσισμό στο ισπανικό ποδόσφαιρο έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις κι έχουν προκαλέσει ένα κύμα συμπαράστασης προς τον επιθετικό των Μερένχες. Παράλληλα φαίνεται ότι επιτέλους οι ποδοσφαιρικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν δραστικά μέτρα προκειμένου να εξαλειφθούν από τα γήπεδα οι ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο με ανάρτησή του στο Instagram εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στον Βινίσιους και παρότρυνε τις ευρωπαϊκές Λίγκες να υιοθετήσουν τον κανονισμό της FIFA που σε αντίστοιχες περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων προβλέπει την άμεση διακοπή των αγώνων και τη νίκη του αντιπάλου στα χαρτιά!

Ο Ιταλοελβετός επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου ανέλυσε τον τριμερή νόμο, σύμφωνα με τον οποίο εφόσον υπάρξει ρατσιστική επίθεση σε παίκτη, ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να διακόψει το παιχνίδι και ακολούθως οι ποδοσφαιρτιστές να μεταβούν στα αποδυτήρια. Το τρίτο σκέλος προϋποθέτει ότι οι παίκτες επιστρέφουν μετά από λίγη ώρα για τη συνέχεια του ματς κι εφόσον υπάρξει νέα ρατσιστική επίθεση τότε το ματς διακόπτεται οριστικά και κατακυρώνεται υπέρ της αντίπαλης ομάδας.

Το μήνυμα του Ινφαντίνο

Έγραψε ο Τζιάνι Ινφαντίνο: «Πλήρης στήριξη στον Βινίσιους. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό στο ποδόσφαιρο ή στην κοινωνία και η FIFA στέκεται δίπλα σε όσους βρέθηκαν σε μια τέτοια κατάσταση κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ της Βαλένθια και της Ρεάλ. Γι' αυτό υπάρχει στις διοργανώσεις της FIFA η διαδικασία των τριών βημάτων και προτείνεται σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου. Πρώτον, διακόπτεις τον αγώνα, το ανακοινώνεις.

Δεύτερον, οι παίκτες φεύγουν από το γήπεδο και ο εκφωνητής ανακοινώνει ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, ο αγώνας θα διακοπεί. Ο αγώνας ξαναρχίζει, και μετά, εφόσον συνεχιστούν οι επιθέσεις, διακόπτεται οριστικά και οι τρεις βαθμοί πηγαίνουν στον αντίπαλο. Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες και σε όλα τα πρωταθλήματα.

Σαφώς, αυτό είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να το στηρίξουμε μέσω της εκπαίδευσης».

Στο πλευρό του Βίνι ο Ρονάλντο

O Βινίσιους στο οργισμένο μήνυμά του μιλώντας για τη La Liga τόνισε ότι «το πρωτάθλημα που κάποτε ανήκε στον Ροναλντίνιο, τον Ρονάλντο, τον Κριστιάνο και τον Μέσι, τώρα ανήκει στους ρατσιστές». Κι ένας απ' τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους προς τον άσο της Ρεάλ ήταν ο συμπατριώτης, Ρονάλντο -το «φαινόμενο»- ο οποίος μάλιστα είναι και ιδιοκτήτης της Βαγιαδολίδ.

Ο «Ρόνι» εξαπέλυσε πυρά κατά της ισπανικής Λίγκας και δήλωσε ότι αναλαμβάνει προσωπικά τον αγώνα του Βινίσιους για δικαίωση και για εξάλειψη τέτοιων συμπεριφορών από το ισπανικό ποδόσφαιρο. «Για άλλη μια φορά επεισόδιο ρατσισμού προς τον Βινίσιους. Για άλλη μια φορά στη La Liga. Μέχρι πότε; Όσο υπάρχει ατιμωρησία και συνενοχή, υπάρχει και ρατσισμός. Απαράδεκτο να μένουν άπραγοι οι διαιτητές, η Ομοσπονδία και οι Αρχές και οι οπαδοί να επικροτούν μια τόσο ανόητη πράξη. Αρκετά, Βινίσιους υπολόγιζέ με στη μάχη σου. Στη μάχη μας» έγραψε ο Ρονάλντο.

 

Συνάντηση με τον Φλορεντίνο Πέρεθ

Φυσικά δίπλα στον Βινίσιους βρίσκεται και η Ρεάλ Μαδρίτης. Απ' την πρώτη στιγμή άλλωστε ο προπονητής της ομάδας Κάρλο Αντσελότι δεν δίστασε να μιλήσει για το πρόβλημα του ρατσισμού στα γήπεδα, κάτι που έπραξε και μετά το ματς με τη Βαλένθια. Παράλληλα, κι ο πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ, αμέσως μόλις επέστρεψε απ' το Κάουνας όπου παρακολούθησε τον τελικό της Euroleague, είχε συνάντηση με τον Βινίσιους. Ο έμπειρος παράγοντας τόνισε στον Βίνι ότι το κλαμπ του παρέχει πλήρη στήριξη, ενώ τον ενημέρωσε και για τις ενέργειες που θα κάνουν οι Μερένχες επί του ζητήματος.

Στήριξη απ' τον Λούλα

Θέση για το ζήτημα που προέκυψε με τον Βινίσιους πήρε και ο πρόεδρος της Βραζιλίας. Στο περιθώριο της συνόδου του G7 που διεξάγεται στο Τόκιο, ο Λουίς Ινάσιο Λούλα στάθηκε δίπλα στον διεθνή Βραζιλιάνο επιθετικό και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα για να σταματήσουν αυτού του είδους οι συμπεριφορές εις βάρος του Βινίσιους και όχι μόνο. Ήδη το Υπουργείο Φυλετικής Ισότητας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως σε αρχικό στάδιο θα ειδοποιήσει επίσημα τη La Liga και την ισπανική κυβέρνηση για τη διερεύνηση του ζητήματος.

«Δεν είναι δίκαιο ένα φτωχό αγόρι που κερδίζει στη ζωή, που έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο και συγκεκριμένα ο κορυφαίος της Ρεάλ Μαδρίτης, να δέχεται προσβολές σε κάθε στάδιο που πηγαίνει. Δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λούλα.

Οργή για τη στάση του προέδρου της La Liga

Το παράδοξο είναι πως μετά απ' τον σάλο που έχει προκληθεί ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας Χαβιέρ Τέμπας, έσπευσε να επικρίνει τον Βινίσιους κι όχι τους ρατσιτσές! Ο Τέμπας ενοχλήθηκε απ' το σχόλιο του Βίνι που ανέφερε ότι «το πρωτάθλημα που κάποτε ανήκε στον Ροναλντίνιο, τον Ρονάλντο, τον Κριστιάνο και τον Μέσι, σήμερα ανήκει στους ρατσιστές». Μάλιστα σε κανένα σημείο της δήλωσής του δεν είπε ότι συμπαραστέκεται στον Βινίσιους. Αντιθέτως, του άσκησε κριτική για τη δράση του επί του ζητήματος.

«Από τη στιγμή που εκείνοι που θα έπρεπε να σου εξηγήσουν τι εστί La Liga και τι γίνεται σε περιπτώσεις ρατσισμού δεν το κάνουν, προσπαθήσαμε να σου το εξηγήσουμε εμείς. Αλλά δεν παρουσιάστηκες ποτέ σε καμία από τις δύο προγραμματισμένες εκδηλώσεις που εσύ ο ίδιος ζήτησες. Προτού ασκήσεις κριτική και προσβάλεις τη La Liga, πρέπει να πληροφορηθείς κατάλληλα. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να χειραγωγείται και βεβαίωσε ότι κατανοείς πλήρως τις δυνάμεις του καθενός και τη δουλειά που έχουμε κάνει όλοι μαζί», ανέφερε ο Τέμπας.

Βινίσιους κατά Τέμπας

Το σχόλιο του Τέμπας πυροδότησε την αντίδραση του Βινίσιους, ο οποίος του επιτέθηκε ευθέως. «Για άλλη μια φορά, αντί να ασκεί κριτική στους ρατσιστές, ο πρόεδρος της La Liga εμφανίζεται στα social media για να μου επιτεθεί. Όσο κι αν μιλάς και να προσποιείσαι ότι δεν διαβάζεις, η εικόνα του πρωταθλήματός σου δέχεται τριγμούς. Δες απλά τις απαντήσεις κάτω από την ανάρτησή σου και μείνε έκπληκτος. Το να βγάζεις εκτός κουβέντας τον εαυτό σου, σε κάνει ισάξιο με τους ρατσιστές. Δεν είμαι φίλος σου για να σου μιλήσω για τον ρατσισμό. Θέλω πράξεις και τιμωρίες. Τα hashtag σας δεν με συγκινούν» έγραψε ο Βίνι.

Ρουμπιάλες: «Έχει περισσότερο δίκιο απ' όσο νομίζουμε»

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της Λίγκας, ο πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου παραδέχθηκε την ύπαρξη του προβλήματος και έδωσε κάθε δίκιο στον Βινίσιους. Ο Λουίς Ρουμπιάλες σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε είπε μεταξύ άλλων: ««Σίγουρα ο Βινίσιους έχει περισσότερο δίκιο από όσο νομίζουμε. Έχουμε πρόβλημα συμπεριφοράς, εκπαίδευσης και ρατσισμού στη χώρα μας. Το πρώτο πράγμα είναι να το αναγνωρίσουμε. Όσο υπάρχει ακόμα και ένα άτομο που προσβάλλει λόγω σεξουαλικής κατάστασης, χρώματος δέρματος ή πίστης, έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που κηλιδώνει μια ολόκληρη ομάδα, οπαδούς, σύλλογο ή χώρα».

Και πρόσθεσε: «Είμαστε μια πολύ φιλόξενη χώρα, που δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, και στο ποδόσφαιρο. Ο Βινίσιους και κάθε γυναίκα ή άνδρας ποδοσφαιριστής που υφίσταται προσβολή, στην προκειμένη περίπτωση λόγω ρατσισμού, έχει την υποστήριξη της ισπανικής Ομοσπονδίας. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι όσο το δυνατόν συντομότερα όσοι το έχουν υποστεί αυτό κάποια στιγμή να πουν ότι δεν είναι πρόβλημα στην Ισπανία. Θα δουλέψουμε ακούραστα», πρόθεσε.

Την ώρα που έχει γίνει ήδη viral στο tiktok το βίντεο με τη στιγμή που ο Βινίσιους σπεύδει με τους συμπαίκτες του μπροστά στην εξέδρα των οπαδών της Βαλένθια και δείχνει έναν απ' τους θερμοκέφαλους που έκαναν τις ρατσιτσικές επιθέσεις, ένα βραζιλιάνικο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο άσος της Ρεάλ θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Σκέφτεται να φύγει απ' τη Ρεάλ και την Ισπανία

Παράλληλα όμως, στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι απειλεί με αποχώρηση απ' τη Ρεάλ. Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Μπρούνο Αντράντε στο «UOL», ο Βίνι έχει αποφασίσει να δώσει μία συνέντευξη που θα μιλήσει ανοιχτά για το ζήτημα των ρατσιστικών επιθέσεων τις οποίες υφίσταται από την αρχή της χρονιάς ζητώντας αλλαγές και ποινές από τις ισπανικές αρχές. Στο ρεπορτάζ ειπώθηκε ότι μετά τον αγώνα ήταν σε έξαλλη κατάσταση απειλώντας πως θα αποχωρήσει απ' τη Ρεάλ και θα φύγει απ' την Ισπανία εφόσον συνεχιστούν οι ρατσιστικές επιθέσεις.

Σύλληψη ενός οπαδού της Βαλένθια

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε πάντως, η Βαλένθια ενημέρωσε πως οι ισπανικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός οπαδού για ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους. Οι έρευνες των Αρχών σε συνδυασμό με τη συνδρομή της Βαλένθια απέδωσαν καρπούς, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ισπανικός σύλλογος συνελήφθη ένας οπαδός. Οι Αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων οπαδών που συμμετείχαν στο περιστατικό, προσπαθώντας να τους ταυτοποιήσουν μέσω των καμερών από το σύστημα ασφαλείας.

«Η Βαλένθια έχει ανοίξει ήδη πειθαρχικό φάκελο, θα εφαρμόσει τη μέγιστη αυστηρότητα εναντίον των οπαδών που εμπλέκονται, αποβάλλοντάς τους ισόβια από το γήπεδο και συνεργάζεται με την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές για να διευκρινιστεί τι συνέβη».

ΒαλένθιαΡεαλ ΜαδρίτηςLa Ligaειδήσεις τώραΚριστιάνο ΡονάλντορατσισμόςΒινίσιους ΤζούνιορΤζιάνι ΙνφαντίνοΛουίς Ινάσιο Λούλα ντα ΣίλβαΙσπανίαΡονάλντορατσισμός αθλητισμός