Αθλητισμός|13.03.2019 11:12

ΠΑΟΚ: Πρώτος σκόρερ ο Σβιντέρσκι σε 268 λεπτά!

Αντώνης Τσακαλέας

Ο Κάρολ Σβιντέρσκι ετοιµάζει βαλίτσες για την Πολωνία, καθώς κλήθηκε στην αποστολή της Εθνική οµάδας της χώρας του, µε φόντο τις αναµετρήσεις µε Σερβία και Αγγλία που θα γίνουν την επόµενη εβδοµάδα. Μπορεί στην αρχή της καριέρας του στον ΠΑΟΚ τα αγωνιστικά λεπτά να µην είναι πολλά, όµως ο Σβιντέρσκι έχει βρει τον δρόµο προς τα δίχτυα περισσότερες φορές από κάθε άλλο παίκτη του «∆ικεφάλου του Βορρά» στο διάστηµα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος που η συγκεκριµένη πρωτιά δεν µπορεί να περάσει απαρατήρητη δεν είναι άλλος από τον χρόνο συµµετοχής του σε αυτό το διάστηµα. Ο Σβιντέρκι µετρά 5 γκολ σε 268 αγωνιστικά λεπτά, κάτι που σηµαίνει πως σε µέσο όρο έχει 1 γκολ κάθε 53 λεπτά. Ο Πολωνός άφησε στη δεύτερη θέση τους Τσούµπα Ακποµ και Λέο Ζαµπά, που έχουν από τέσσερα, µε τον Βραζιλιάνο να κάνει την εµφάνισή του στον πίνακα των σκόρερ σε ένα διάστηµα που τα παιχνίδια είναι κρίσιµα και εκείνος σηκώνει το βάρος των απαιτήσεων που υπάρχουν. Για τον Κάρολ Σβιντέρσκι µέρος της συζήτησης που είχε ανοίξει τις πρώτες ηµέρες της απόκτησής του δεν είχε να κάνει µόνο µε την προσαρµογή του στο αγωνιστικό πλάνο του Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά και στην αλλαγή περιβάλλοντος, καθώς για πρώτη φορά περνούσε τα σύνορα της χώρας του για να αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Ο 22χρονος Πολωνός µετακόµισε στη Θεσσαλονίκη µαζί µε τη σύζυγό του, καθώς, αν και νεαρός στην ηλικία, έχει ήδη παντρευτεί. Το πρώτο του στήριγµα στη Θεσσαλονίκη δεν θα µπορούσε να είναι άλλος από τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, τον Πολωνό πρώην αµυντικό και νυν βοηθό προπονητή στην Κ19 των «ασπρόµαυρων», που τις πρώτες ηµέρες τον είχε υπό την «προστασία» του. Ο Σβιντέρσκι, µαζί µε τους υπόλοιπους συµπαίκτες του, ξεκίνησαν την προετοιµασία τους για την αναµέτρηση του Σαββάτου µε αντίπαλο τον Παναιτωλικό, µε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να καλείται να δώσει λύση στη µεσαία γραµµή µετά την απώλεια του Μαουρίσιο.

Για τον «∆ικέφαλο του Βορρά» η ψυχρή λογική λέει πως το ζητούµενο µέχρι το φινάλε του πρωταθλήµατος είναι οι 11 βαθµοί, που του εξασφαλίζουν τον τίτλο ακόµα και αν ο δεύτερος Ολυµπιακός κάνει το απόλυτο νικών. Οι «ασπρόµαυροι», που έχουν βάλει πλώρη για τη διατήρηση του αήττητου µέχρι το τέλος, θέλουν να το πετύχουν καταγράφοντας τις περισσότερες δυνατές νίκες και ο Παναιτωλικός έχει δείξει φέτος πως δεν αποτελεί εύκολο αντίπαλο για κανέναν. «Ο ΠΑΟΚ του ’70»

Το λεύκωµα

«Ο ΠΑΟΚ του ’70», που καταγράφει µε τη δύναµη της εικόνας του Μιχάλη Παππού την εποχή που ο ΠΑΟΚ ανέδειξε τη δύναµη του, κατακτώντας τους πρώτους του τίτλους µε τα Κύπελλα Ελλάδας του ’72 και του ’74 και το πρωτάθληµα του ’76, και αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται πλέον και στα «PAOK Stores». Στο εισαγωγικό σηµείωµα του βιβλίου ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, µεταξύ άλλων τονίζει: «Εύχοµαι µόνο ένα πράγµα: όλοι µας πρέπει να ξαναζήσουµε αυτές τις στιγµές. Ας µας εµπνεύσουν οι θρίαµβοι της δεκαετίας του 1970 για νέα επιτεύγµατα».

ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΠΑΙΚΤΗΣ ΓΚΟΛ ΛΕΠΤΑ

Σβιντέρσκι 5 268

Ακποµ 4 865

Ζαµπά 4 499

Μπίσεσβαρ 4 774

Βιεϊρίνια 3 800

Πέλκας 2 347

Μάτος 2 856

Μαουρίσιο 2 713

Ολιβέιρα 2 481

ΠΑΟΚΚάρολ Σβιντέρσκι