Αθλητισμός|08.06.2023 00:00

Με buzzer beater του Μπόουεν η Γουέστ Χαμ λύγισε τη Φιορεντίνα και κατέκτησε το Europa Conference League

Γιάννης Σκόκας

Με buzzer beater του Τζάροντ Μπόουεν η Γουέστ Χαμ επικράτησε 2-1 της Φιορεντίνα στον τελικό της Πράγας και κατέκτησε το Europa Conference League. Tα Σφυριά του Ντέιβιντ Μόγιες, έστω και με δραματικό τρόπο στο 90', έφτασαν στον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους μετά το 1965 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων απέναντι στη Μόναχο 1860.  

Χρειάστηκε να περάσουν 58 χρόνια για να επιστρέψουν οι Λονδρέζοι στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Είχε μεσολαβήσει ο τελευταίος χαμένος τελικός τους απέναντι στην Άντερλεχτ το 1976. Κι ύστερα... σιωπή. Μεσολάβησαν 47 χρόνια για να επανεμφανιστούν σε ματς ευρωπαϊκού τίτλου και τα κατάφεραν. Στην Eden Arena λύγισαν τη μαχητική Φιορεντίνα και έγραψαν ιστορία. Μετά τη Ρόμα, η Γουέστ Χαμ έγινε η δεύτερη ομάδα που κατακτά το Europa Conference League, το οποίο επανέφερε το όνειρο για την ευρωπαϊκό δόξα σε ομάδες που είχαν... ξεχάσει πώς είναι να παίζεις για τέτοιους τίτλους.

Διότι κι οι Βιόλα, που σήκωσαν τον έναν και μοναδικό τίτλο τους στην Ευρώπη πριν από 62 χρόνια (το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1961), είχαν να δώσουν το παρών σε ευρωπαϊκό τελικό απ' το 1990, οπότε ηττήθηκαν σε διπλα ματς απ' τη Γιουβέντους. Η Πράγα όμως πλήγωσε ξανά την εξαιρετική Φιορεντίνα του Βιτσέντσο Ιταλιάνο. Στο πέμπτο ευρω-τελικό τους οι Βιόλα ηττήθηκαν για τέταρτη φορά και ολοκλήρωσαν τη σεζόν με δάκρυα παρά την εξαιρετική πορεία που πραγματοποίησαν και το θαυμάσιο ποδόσφαιρο που απέδωσαν στη διάρκεια της σεζόν...

Παράλληλα πληγώθηκε για δεύτερη φορά εφέτος και το ιταλικό ποδόσφαιρο καθώς μετά την απώλεια του Europa League της Ρόμα απ' τη Σεβίλλη, ήρθε και το δράμα της Φιορεντίνα απέναντι στη Γουέστ Χαμ. Απομένει πλέον η Ίντερ που έχει να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι στον σαββατιάτικο τελικό του Champions League.

Η εξέλιξη του τελικού

Οι δυο ομάδες έδειξαν εξαρχής αγχωμένες κουβαλώντας ενδεχομένως το βάρος απ' τις πολλές δεκαετίες δίχως ευρωπαϊκό τίτλο. Ακόμα και η πιο επιθετικογενής Φιορεντίνα μολονότι είχε ορμή, πήρε μικρά ρίσκα, ενώ και η Γουέστ Χαμ έδειξε διάθεση περισσότερο για να αμυνθεί αποτελεσματικά παρά για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γκολ.

Κάπως έτσι το α' ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ελάχιστα highlight. Ένα σουτ του Ράις στο 13' ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Γουέστ Χαμ για 45+5'!

Στην τελευταία φάση του ημιχρόνου ήταν η σειρά των Βιόλα για να απειλήσουν για πρώτη φορά: ο Κουαμέ έπιασε την κεφαλιά, ο Αρεολά απέκρουσε δύσκολα, ο Γιόβιτς πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε με νέα κεφαλιά αλλά το τέρμα ακυρώθηκε διότι ο Σέρβος ήταν οφσάιντ.

Στο μεσοδιάστημα οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ εκτόξευσαν πολλά αντικείμενα προς τον Μπιράγκι ο οποίος πήγαινε να εκτελέσει ένα κόρνερ. Ο Ιταλός άσος στο 13' δέχθηκε «βροχή» από αντικείμενα. Ένα εξ αυτών τον τραυμάτισε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να υπάρξει προσωρινή διακοπή στον τελικό...

Το παιχνίδι άρχισε να παίρνει άγρια ομορφιά μετά το 60'. Ήταν η στιγμή που ο Μπιράγκι έκανε χέρι εντός περιοχής. Ο Ντελ Θέρο Γκράντε ειδοποιήθηκε απ' το VAR, είδε τη φάση στο video και καταλόγισε την παράβαση. Στο 61' Μπενραχμά με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι άνοιξε το σκορ για τη Γουέστ Χαμ προκαλώντας τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των οπαδών της ομάδας του. 

Μολονότι το μομέντουμ έδειχνε να είναι υπέρ των Σφυριών, η Φιορεντίνα έδειξε δύναμη ψυχής. Παρά την ψυχρολουσία, έπειτα από λίγα λεπτά επέστρεψε δυναμικά στο ματς αλλάζοντας υπέρ της το μομέντουμ. Στο 67' ο Μποναβεντούρα υποδέχθηκε την κεφαλιά του Γκονζάλες και με ωραίο κοντρόλ με το αριστερό και θαυμάσιο διαγώνιο σουτ με το δεξί «έγραψε» ιδανικά το 1-1.

Η Γουέστ Χαμ όμως είπε την τελευταία λέξη της με buzzer beater! Στο 90' ο Πακετά έβγαλε καταπληκτική κάθεση πάσα για τον Μπόουεν, ο οποίος βγήκε απέναντι στον Τερατσάνο και τελείωσε ιδανικά τη φάση για το 1-2 που χάρισε στα Σφυριά την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα μετά από 58 χρόνια!

Φιορεντίνα (Βιτσέντζο Ιταλιάνο): Τερατσάνο - Ντοντό, Μιλένκοβιτς, Λούκα Ρανιέρι (84' Ιγκόρ), Μπιράγκι - Μποναβεντούρα, Άμραμπατ, Μαντράγκορα (90+3' Μπαράκ) - Γκονζάλες, Γιόβιτς (46' Καμπράλ), Κουαμέ (61' Σαπονάρα).

Γουέστ Χαμ (Ντέιβιντ Μόγιες): Αρεολά - Τσούφαλ, Ζουμά (61' Κέρερ), Αγκέρ, Έμερσον - Σούτσεκ, Ράις, Πακετά - Μπόουεν, Αντόνιο (90+4' Ογκμπόνα), Μπενραχμά (76' Φορνάλς).

τελικόςΦιορεντίναειδήσεις τώραΓουέστ ΧαμEuropa Conference League