Αθλητισμός|13.03.2019 15:49

Ξένοι διαιτητές στο ελληνικό μπάσκετ 53 χρόνια πριν!

Θοδωρής Φελάνης

Η απαίτηση του Ολυμπιακού για την παρουσία ξένων διαιτητών στο Ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς η συγκεκριμένη πρόταση συνοδεύεται κι από την απειλή της αποχώρησης των ερυθρολεύκων από την Basket League. «Εισαγωγή» ξένων διαιτητών στο ελληνικό μπάσκετ πάντως -για διαφορετικούς λόγους-είχαμε και μισό αιώνα πριν. Το «ethnos.gr» γυρίζει τον χρόνο 53 χρόνια πίσω, στην σεζόν 1965-66 κατά την οποία αρκετά παιχνίδια, κυρίως ντέρμπι διεύθυναν Βούλγαροι, Ρουμάνοι αλλά και Ιταλοί ρέφερις!

«Υπήρξε ένα σημαντικό θέμα εκείνη την εποχή καθώς ο ΣΕΓΑΣ ο οποίος αποτελούσε την διοργανώτρια αρχή και σωματεία όφειλαν χρήματα σε διαιτητές. Κάποια στιγμή οι διαιτητές αποφάσισαν να κατέβουν σε αποχή και ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με τους συλλόγους έλαβαν την απόφαση να μετακαλέσουν ξένους διαιτητές. Υπήρχε βέβαια και η καχυποψία ομάδων που ήθελαν ξένους διαιτητές γιατί έτσι πίστευαν ότι διασφάλιζαν ισονομία. Για αυτό και θα δείτε ότι ξένοι έπαιζαν κυρίως στα ντέρμπι», λέει στο «ethnos.gr» ο Κώστας Δήμου που εκείνη την εποχή ήταν ο μοναδικός διεθνής Έλληνας ρέφερι.

Οι ξένοι διαιτητές κι ο παίκτης Βασιλακόπουλος

Το ντέρμπι της 29ης Μάϊου του 1966 ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό(το οποίο κέρδισε η ΑΕΚ με 82-80) το διεύθυναν οι Ρουμάνοι Κύριακ και Μαρκέζι. Τον αγώνα Ηρακλής-Παναθηναϊκός στην Θεσσαλονίκη στο ανοικτό της ΧΑΝΘ(18 Ιουνίου 1966) έπαιξαν οι Βούλγαροι Κριστόφ και Χαϊτοφ με τον Ηρακλή να κερδίζει με 75-73 έχοντας πρώτο σκόρερ τον Μούμογλου(25π.). Οι ίδιοι διαιτητές έπαιξαν την επόμενη μέρα(19 Ιουνίου του 1966) στον αγώνα ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός τον οποίο κέρδισαν οι «πράσινοι» με 78-86, με τον Κολοκυθά να βάζει 42 πόντους!  Μέλος της ομάδας των «πρασίνων» εκείνη την χρονιά  ήταν κι ο νυν πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος!

«Εγώ θυμάμαι και Ιταλούς διαιτητές. Μάλιστα ο τότε παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Γιώργος Κολοκυθάς, είχε μεγάλη διαμάχη σε έναν παιχνίδι με κάποιον Ιταλό ονόματι Τζόρτζι. Είχα συμμετάσχει κι εγώ αρχικά στην αποχή για συμπαράσταση. Στη συνέχεια λύθηκε το πρόβλημα. Την επόμενη χρονιά το πρωτάθλημα συνεχίσθηκε κανονικά με Έλληνες διαιτητές μόνο», λέει ο Κώστας Δήμου, μετέπειτα πρόεδρος της ΟΔΚΕ.

ΠαναθηναϊκόςμπάσκετδιαιτησίαΟλυμπιακόςΓιώργος Βασιλακόπουλος