Αθλητισμός|10.06.2023 20:00

Η ανίκητη Ίγκα Σβιόντεκ «βασίλισσα» για τρίτη φορά στο Roland Garros!

Newsroom

«Βασίλισσα» στο χώμα αναδείχθηκε για τρίτη φορά στην καριέρα της η καταπληκτική Ίγκα Σβιόντεκ. Η 22χρονη Πολωνή (νούμερο 1 στον κόσμο) άντεξε στην τρομερή πίεση της Καρολίνα Μούχοβα (Νο.43) και επικράτησε με 2-1 σετ (6-2, 5-7, 6-4) σε 2 ώρες και 46 λεπτά. Κυριάρχησε για δεύτερη σερί χρονιά και τρίτη συνολικά (2020, 2022, 2023) στο Roland Garros φτάνοντας στον τέταρτο τίτλο Grand Slam στην καριέρα της (κέρδισε και το US Open το 2022).

Ήταν ένα ματς γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων, καθώς η Σβιόντεκ φάνηκε να «καθαρίζει» τη νίκη στο δεύτερο σετ, αλλά και να κινδυνεύει με ήττα στο τρίτο. Η κορυφαία τενίστρια στον κόσμο, όμως, απέδειξε ότι δεν χάνει στο Παρίσι, όπου έχει ένα τρομερό ρεκόρ 28-2, έχοντας ηττηθεί μόνο από τη Σιμόνα Χάλεπ το 2019 και τη Μαρία Σάκκαρη το 2021.

Το ιδιαίτερο παιχνίδι της Μούχοβα (με τα slice και τις επιτυχημένες προωθήσεις στο φιλέ) τη «βραχυκύκλωσε», τη γέμισε με άγχος, αλλά στο τέλος τα κατάφερε κι έφτασε σε έναν ακόμα θρίαμβο στο Παρίσι, τον τρίτο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, έγινε η τρίτη τενίστρια στην ιστορία (μετά της Μόνικα Σέλες και Ναόμι Οσάκα) που κερδίζει τους πρώτους τέσσερις Grand Slam τελικούς της. Είναι μόλις 22 ετών!

Απέναντι σε μια παίκτρια που είχε ρεκόρ 5-0 με τενίστριες του Top 3, η Σβιόντεκ πήρε με επιβλητικό τρόπο το πρώτο σετ και όλα έδειχναν ότι θα έφτανε σε μια ακόμα νίκη σε straight sets, όταν προηγήθηκε με 3-0 στο δεύτερο σετ.

Η Μούχοβα, όμως, άρχισε να αλλάζει τακτική, άρχισε να μην κυνηγάει τα... πολλά και μείωσε τα αβίαστα λάθη, με αποτέλεσμα να γυρίσει την εις βάρος της κατάσταση και να βρεθεί με τις μπάλες στα χέρια στο 4-5, μετά από διπλό λάθος της Σβιόντεκ.

Η 26χρονη Τσέχα, ωστόσο, αγχώθηκε στη συνέχεια και έχασε το σερβίς της, αλλά το ίδιο συνέβη στη συνέχεια και με την Ίγκα. Έγινε, λοιπόν, ένα ακόμα μπρέικ και η Μούχοβα είχε ξανά την ευκαιρία να κλείσει το σετ στο 5-6 και αυτή τη φορά τα κατάφερε.

Συνέχισε, μάλιστα, στους ίδιους ρυθμούς και στο τρίτο σετ και με ένα ακόμα διπλό λάθος της Σβιόντεκ προηγήθηκε με 0-1 και 0-2. Η Πολωνή είχε γρήγορα την απάντηση (2-2), αλλά έχασε μια ακόμα φορά το σερβίς της στο έβδομο γκέιμ (3-4) και πλησίασε πιο πολύ από ποτέ τον... γκρεμό!

Ούσα με την πλάτη στον τοίχο, πίεσε αφόρητα στο επόμενο γκέιμ, έφερε το σετ στα ίσα και πήρε σημαντικό προβάδισμα με 5-4 αμέσως μετά, έχοντας το πλεονέκτημα να σερβίρει πρώτη. Η Μούχοβα, δηλαδή, κλήθηκε να σερβίρει για να μείνει στο ματς και τελικά... λύγισε, χάνοντας την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο major τίτλο της.

Θα σημειώσει, ωστόσο, career high με την άνοδό της στο Νο.16 και είναι βέβαιο ότι αν είναι υγιής (γιατί τα προβλήματα που αντιμετώπισε την κράτησαν πίσω τα τελευταία χρόνια), θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά μεγάλους τίτλους.

Ιγκα ΣβιόντεκRoland Garrosειδήσεις τώραΤένις