Αθλητισμός|19.06.2023 16:59

Δοκιμασία στο Παρίσι για την Εθνική ομάδα κόντρα στον Κιλιάν Μπαπέ και τα υπόλοιπα αστέρια της Γαλλίας

Newsroom

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη ποδοσφαιρική πρόκληση στη διάρκεια των προκριματικών του Euro καθώς αναμετράται το βράδυ της Δευτέρας (19/6, 21.45, Alpha & Novasports Prime) με την πανίσχυρη Εθνική Γαλλίας στο Παρίσι.

Οι παίκτες του Γκουστάβο Πογιέτ θέλουν να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο, όπως έκαναν μέχρι στιγμής, έχοντας νικήσει το Γιβραλτάρ και την Ιρλανδία. Σίγουρα όμως το εμπόδιο της Γαλλίας του Μπαπέ είναι πολύ πιο υψηλό. Στόχος φυσικά είναι το θετικό αποτέλεσμα που θα δώσει στη Γαλανόλευκη το προβάδισμα απέναντι στην Ολλανδία, η οποία υπέστη βαριά ήττα (4-0) στο Σταντ ντε Φρανς απ' τους Τρικολόρ. Το θετικό για την ελληνική ομάδα είναι ότι δεν έχει να χάσει τίποτα απ' το συγκεκριμένο ματς...

Τα πλάνα του Ουρουγουανού τεχνικού δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην Ιρλανδία. Κάτω από τα δοκάρια θα αγωνιστεί ο Βλαχοδήμος και στην άμυνα οι Τσιμίκας, Μπάλντοκ, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος. Στην τριάδα των χαφ θα παίξουν οι Σιώπης, Κουρμπέλης και Μπακασέτας, ενώ στην τριάδα της επίθεσης οι Μάνταλος, Μασούρας και πιθανότατα ο Γιακουμάκης.

Ο Πογιέτ επισήμανε ότι η Εθνική ομάδα δεν θα παραταχθεί στο Παρίσι μόνο για να αμυνθεί κόντρα στη γεμάτη ποιότητα Γαλλία, αλλά θα επιχειρήσει να επιτεθεί και να κάνει το παιχνίδι της. Το θετικό αποτέλεσμα όμως είναι δεδομένο ότι πρωτίστως θα κριθεί απ' την αποτελεσματική άμυνα.

Η Γαλλία των αστεριών

Οι Τρικολόρ, όπως αναμενόταν, έχουν τρεις νίκες στα τρία παιχνίδια που έχουν δώσει ως τώρα στην προκριματική φάση. Την 1η αγωνιστική, χωρίς να δυσκολευτούν, επικράτησαν εντυπωσιακά με 4-0 εντός έδρας της Ολλανδίας. Κατόπιν, ζορίστηκαν με αντίπαλο την Ιρλανδία, νικώντας με 1-0 εκτός έδρας και για την 3η αγωνιστική, παίζοντας με πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα, επιβλήθηκαν με 3-0 και του Γιβραλτάρ εκτός έδρας.

Αξίζει ίσως να σταθεί κανείς στην εικόνα της Γαλλίας που αντιμετώπισε το Γιβραλτάρ το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Αλγκάρβε. «Μόνο τρία γκολ;» θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος που δεν είδε το παιχνίδι. Και, μάλιστα, το ένα με εκτέλεση πέναλτι και το άλλο με αυτογκολ!

Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αποφάσισε να κάνει αλλαγές στο αρχικό σχήμα, ίσως και για να ξεκουράσει κάποιους διεθνείς του εν όψει της Ελλάδας, αλλά επίσης είναι άξιο αναφοράς πως οι δευτεραθλητές κόσμου είχαν 31 τελικές (τις εννέα εντός εστίας) και τέσσερα δοκάρια! Η εμφάνισή τους, εννοείται, δεν ήταν καλή, ο προπονητής τους προβληματίστηκε και γι’ αυτό θα επαναφέρει την… τάξη, δηλαδή τους βασικούς του, κόντρα στην εθνική μας απόψε.

Θα είναι στο αρχικό σχήμα ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο οποίος έχει… μεταμορφωθεί υπό τις οδηγίες του Ντεσάμπ όπως φάνηκε και στο Μουντιάλ του Κατάρ, θα είναι ο Κιλιάν Μπαπέ, ο σούπερ σταρ της νέας εποχής μετά τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, θα είναι φυσικά και ο Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος μεγαλώνει και γίνεται όλο και καλύτερος, είναι πια ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Ο τρόπος με τον οποίο αγωνίζονται οι «τρικολόρ» είναι, βέβαια, γνωστός. Ωστόσο, μπορούν να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλό τους με το πώς δημιουργούν το παιχνίδι τους και κάνουν φάσεις ώστε να βγουν στην επίθεση με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να «χτυπήσουν» τον αντίπαλό τους εκεί που… πονάει.

Η τελευταία ομάδα που κατάφερε να νικήσει τους Γάλλους στην έδρα τους είναι η Κροατία. Αναμετρήθηκαν στις 13 Ιουνίου 2022 στο Παρίσι για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Nations League, Οι Κροάτες νίκησαν με 1-0 χάρη στο γκολ που σημείωσε με πέναλτι στο 5ο λεπτό ο Λούκα Μόντριτς και πέτυχαν να κυριαρχήσουν παίρνοντας τη μάχη του κέντρου, με τους εξαιρετικούς παίκτες που διαθέτουν εκεί.

Και οι Δανοί είχαν καταφέρει να πάρουν τη νίκη στο «Σταντ ντε Φρανς», λίγες ημέρες πριν από τους Κροάτες, για την ίδια διοργάνωση. Και, μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι οι Γάλλοι είχαν προηγηθεί με τον Καρίμ Μπενζεμά και ο Αντρέας Κορνέλιους με δύο γκολ οδήγησε τη Δανία στην ανατροπή.

Το Nations League ήταν, μάλλον, μια κακή παρένθεση για τους Γάλλους, καθώς έμειναν εκτός Final Four, στη συνέχεια πήγαν στο Μουντιάλ και έφτασαν στον τελικό, όπου ηττήθηκαν από την Αργεντινή στα πέναλτι. Έδειξαν, όμως, ξανά πως όταν θέλουν, μπορούν!

Ο Γάλλος ομοσπονδιακός θα έχει και τους 23 παίκτες του διαθέσιμους, αλλά δεν αποκάλυψε τα πλάνα του για την ενδεκάδα, αν και τόνισε ότι «δεν θα κάνω rotation για το... rotation. Δεν έχω ακόμα όλα τα στοιχεία, αλλά έχω καλά στο μυαλό μου την ομάδα που θα ήθελα να δω. Περιμένω να έχω όλα τα στοιχεία για να "δράσω"».

Ο Μάικ Μενιάν θα επιστρέψει κάτω από την εστία της Γαλλίας (κόντρα στο Γιβραλτάρ έπαιξε ο Μπρις Σαμπά), ενώ στο αρχικό σχήμα θα είναι ξανά ο Νταγιό Ουπαμεκανό και ο Εντουάρντο Καμαβινγκά. Δεν αποκλείεται, επίσης, στην επίθεση να δούμε μαζί με τον Μπαπέ τους Κόλο Μουανί και Ντεμπελέ αντί των Ζιρού και Κομάν.

Η πιθανή ενδεκάδα της Γαλλίας: Μενιάν, Παβάρ, Κονατέ, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Γκριεζμάν, Τσουαμενί, Καμαβινγκά, Ντεμπελέ (Κομάν), Εμπαπέ, Ζιρού (Κόλο Μουανί).

Το τελευταίο ματς του Λαόθ

Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Αντόνιο Ματέου Λαόθ, στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι της καριέρας του. Ο πολυσυζητημένος Ισπανός ρέφερι με την έφεση στις κάρτες (αλησμόνητες οι 18 που έδειξε στον προημιτελικό του Μουντιάλ μεταξύ Αργεντινής και Ολλανδίας), δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ ματς της Εθνικής Ελλάδας, έχει όμως διευθύνει τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού: το 2-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Champions League της περιόδου 2015-16, το 0-0 με την Ομόνοια στη Λευκωσία, στα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης το 2020 και το 1-0 επί της Φενέρμπαχτσε στο Europa League της σεζόν 2021-22. Ηταν επίσης και ο διαιτητής στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 2022, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.

Βαθμολογία του 2ου ομίλου

  1. Γαλλία 9 β. (3 αγ.)
  2. Ελλάδα 6 β. (2 αγ.)
  3. Ολλανδία 3 β. (2 αγ.)
  4. Ιρλανδία 0 β. (2 αγ.)
  5. Γιβραλτάρ 0 β. (3 αγ.)

Πρόγραμμα - Αποτελέσματα

1η αγωνιστική

  • Γιβραλτάρ - Ελλάδα 0-3
  • Γαλλία - Ολλανδία 4-0

2η αγωνιστική

  • Ιρλανδία - Γαλλία 0-1
  • Ολλανδία - Γιβραλτάρ 3-0

3η αγωνιστική

  • Ελλάδα - Ιρλανδία 2-1
  • Γιβραλτάρ - Γαλλία 0-3

4η αγωνιστική (19/6, 21.45)

  • Γαλλία - Ελλάδα
  • Ιρλανδία - Γιβραλτάρ

5η αγωνιστική (7/9, 21.45)

  • Γαλλία - Ιρλανδία
  • Ολλανδία - Ελλάδα

6η αγωνιστική (10/9, 21.45)

  • Ελλάδα - Γιβραλτάρ
  • Ιρλανδία - Ολλανδία

7η αγωνιστική (13/10, 21.45)

  • Ιρλανδία - Ελλάδα
  • Ολλανδία - Γαλλία

8η αγωνιστική (16/10, 21.45)

  • Ελλάδα - Ολλανδία
  • Γιβραλτάρ - Ιρλανδία

9η αγωνιστική (18/11, 21.45)

  • Γαλλία - Γιβραλτάρ
  • Ολλανδία - Ιρλανδία

10η αγωνιστική (21/11, 21.45)

  • Ελλάδα - Γαλλία
  • Γιβραλτάρ - Ολλανδία

Εθνική ομάδαεθνική Ελλάδαςπροκριματικά Euroειδήσεις τώρα