Αθλητισμός|21.06.2023 13:19

Κλήρωση Champions League: Η ουκρανική Ντνίπρο στον δρόμο του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό

Newsroom

Η ουκρανική Ντνίπρο θα είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Οι Πράσινοι απέφυγαν την ισχυρή και πιο ποιοτική Γκενκ, η οποία τερμάτισε δεύτερη στο Βέλγιο και θα αναμετρηθούν με τη δευτεραθλήτρια Ουκρανίας.

Το ευνοϊκό για το Τριφύλλι είναι ότι η Ντνίπρο χρησιμοποιεί ως έδρα τη Σλοβακία λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, το πρώτο ματς θα πραγματοποιηθεί επί σλοβακικού εδάφους στις 25 ή 26 Ιουνίου, ενώ η ρεβάνς θα γίνει στη Λεωφόρο 1 ή 2 Αυγούστου. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο Champions League για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2015-16 και θέλει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί.

Και το άκουσμα της Ντνίπρο δίνει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης στο Τριφύλλι που εφόσον συνεχίσει στον 3ο προκριματικό του Champions League θα εξασφαλίσει (ακόμα κι αν αποκλειστεί στη συνέχεια) την παρουσία του στους ομίλους του Europa League. Στον 3ο γύρο του Champions League, o Παναθηναϊκός θα βρίσκεται στο γκρουπ των ανίσχυρων (τον οδηγεί εκεί η βαθμολογία της Ντνίπρο) και θα αναμετρηθεί με μια εκ των Ρέιντζερς, Μπράγκα, Αϊντχόφεν και Μαρσέιγ. Αν βεβαίως προκριθεί, θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Champions League. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάει στους ομίλους. 

Τέλος, αν ο Παναθηναϊκός αποκλειστεί απ' την Ντνίπρο, θα μεταφερθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει τη Σλάβια Πράγας.

Βγήκαν οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού

Αυτή η κλήρωση είχε πάντως ενδιαφέρον και για τον Ολυμπιακό καθώς έβγαλε τους πιθανούς αντιπάλους του στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Κι αυτό διότι ο χαμένος του έτερου ζευγαριού μεταξύ της Γκενκ και της Σερβέτ θα αποκλειστεί απ' το Champions League και θα συνεχίσει στον 3ο προκριματικό του Europa League, όπου θα μπει στην επόμενη φάση κι ο Ολυμπιακός.

Το προφίλ της Ντνίπρο

Σε μια περίεργη σεζόν, όπου όλες οι ουκρανικές ομάδες προσπάθησαν να σταθούν στα πόδια τους με όποιο τρόπο μπορούσαν, η Ντνίπρο έδειξε ότι εκτός της Σαχτάρ Ντόνετσκ, είχε τα λιγότερα προβλήματα.

Με προπονητή τον παλιό άσο της Σαχτάρ Ολεξάντρ Κούτσερ και απόλυτο σταρ τον στράικερ, Αρτέμ Ντόβμπικ η Ντνίπρο πήρε 67 βαθμούς από 30 αγωνιστικές, τερμάτισε στην δεύτερη θέση. Ποτέ άλλοτε μία ομάδα δεν στηρίχθηκε τόσο πολύ σε ένα παίκτη. Μπορεί το γκολ που επικύρωσε την 2η θέση να ήρθε από τα πόδια του (παλιού στόχου του Παναθηναϊκού) Ντομίνγκο Μπλάνκο, ωστόσο η έξοδος στα προκριματικά του Champions League έχει όνομα και επώνυμο: Αρτέμ Ντόβμπικ.

Ο 26χρονος θηριώδης σέντερ-φορ πέτυχε φέτος 24 γκολ στο πρωτάθλημα (29 σε όλες τις διοργανώσεις) και ήταν μία ομάδα μόνος του. Παιδί του συλλόγου, έμεινε πιστός στην Ντνίπρο ακόμα και στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της και μετά από ένα αποτυχημένο πέρασμα στην Δανία (Μίντιλαντ, Σοντέρισκε) επέστρεψε τα τρία τελευταία χρόνια στα πάτρια εδάφη, όπου αποτελεί τον καλύτερο επιθετικό της χώρας. Πολιορκείται από ουκ ολίγους ευρωπαϊκούς συλλόγους, ωστόσο το δέλεαρ των προκριματικών του Champions League παραείναι μεγάλο για να αποχωρήσει τώρα.

Μπορεί στο ρόστερ να υπάρχει ο Αργεντινός μέσος Ντομίνγκο Μπλάνκο (μέτρια σεζόν φέτος με 3 γκολ και 2 ασίστ) και τέσσερις Βραζιλιανοι (ο τερματοφύλακας Μαξ, ο φορ Ζοάο Γκάμπριελ, ο στόπερ Γκάμπριελ Γκόμες, ο μπακ Χάινερ), η φετινή πορεία στηρίχθηκε απόλυτα στην ομοιογένεια και το εγχώριο στοιχείο.

Πλην του Ντόβμπικ, καθοριστική συμβολή είχαν ο 30χρονος μεσοεπιθετικός Ολεξάντρ Πιχάλιονοκ, ο 25χρονος μέσος Χούτσουλιακ και ο κεντρικός αμυντικός Σάραπι. Παίζοντας ως επί το πλείστον 4-2-3-1 και σφιχτή λογική, εκμεταλλεύτηκε την προβληματική σεζόν της Ντινάμο Κιέβου και έσπασε το παραδοσιακό ουκρανικό δίπολο που από μόνο του αποτελεί τεράστια επιτυχία.

ΟυκρανίακλήρωσηΠαναθηναϊκόςChampions Leagueειδήσεις τώρα