Αθλητισμός|23.06.2023 16:31

Το φαινόμενο Γουεμπανιαμά στο νούμερο 1 του NBA Draft: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το παιδί-θαύμα του παγκόσμιου μπάσκετ

Newsroom

Η εποχή του Βίκτορ Γουεμπανιαμά - Victor Wembanyama άρχισε και επίσημα στο NBA. Το νέο παιδί-θαύμα του μπάσκετ από τα ξημερώματα της Παρασκευής (23/6) εισήλθε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ καθώς οι Σαν Αντόνιο Σπερς τον επέλεξαν στο νούμερο 1 του NBA Draft 2023

Ο 19χρονος Γάλλος, πρώην παίκτης της Μετροπολιτάν, με ύψος 2,22 μ. έγινε κάτοικος Τέξας και ο θρυλικός Αμερικανός κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς σχεδιάζει ήδη τη νέα ομάδα που θα χτιστεί γύρω του προκειμένου να επιστρέψει στην κορυφή του NBA. Άλλωστε, το Σαν Αντόνιο έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση καθώς επέλεξε ξανά το νούμερο 1 όταν πήρε τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον και αργότερα τον Τιμ Ντάνκαν, δύο θρύλους της ομάδας και δύο απ' τους μεγαλύτερους παίκτες που πέρασαν ποτέ απ' τα γήπεδα του μπάσκετ.

 

Δίχως ακόμα καλά καλά να πατήσει το πόδι του σε γήπεδο του NBA ο Γουεμπανιαμά θα εισπράξει την πρώτη του σεζόν 12,1 εκατ. δολάρια, τη δεύτερη 12,7, την τρίτη με option της ομάδας για 13,3 και την τέταρτη επίσης δικαίωμα των Σπερς για 16,8 εκατομμύρια. Εφόσον όμως επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τον ταλαντούχο Wendy και φυσιικά αν είναι υγιής, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα συμβόλαια που θα ακολουθήσουν θα είναι τουλάχιστον μυθικά!

Δεδομένου ότι ο θρυλικός Γάλλος Τόνι Πάρκερ συνέδεσε το όνομά του με σπουδαίες πορείες των Σπερς, το γεγονός ότι ένας συμπατριώτη του έρχεται ξανά στο Τέξας, δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες στο κοινό της ομάδας αλλά και γενικότερα στην κοινότητα του ΝΒΑ. Ο ίδιος ο Γουεμπανιαμά στο παρελθόν, λόγω Πάρκερ βεβαίως, δεν έκρυψε τη συμπάθειά του για τους Σπερς. Προ καιρού άλλωστε έγινε viral η φωτογραφία του με τη φανέλα των Σπιρουνιών όταν ακόμα ήταν 11 ετών. Η τότε ομάδα του Ναντέρ, έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία με τον 11χρονο Βίκτορ να φορά την εμφάνιση του Σαν Αντόνιο δίπλα στον προπονητή του Μάικλ Αλάρντ...

Ξέσπασε σε κλάματα στην αγκαλιά της αδερφής του

Ο Γουεμπανιαμά ήταν φανερά συγκινημένος μετά το τέλος του draft. Δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και ξέσπασε σε λυγμούς στην αγκαλιά της αδερφής του, την οποία είχε στο πλευρό του μαζί και με τον μικρότερο αδερφό του. «Εχω καταφέρει κάτι το οποίο περίμενα πολύ καιρό. Ονειρευόμουν τη στιγμή που θα βρεθώ εδώ και θα ακούσω το όνομά μου απ' τον Άνταμ Σίλβερ» δήλωσε δακρυσμένος Βίκτορ, ενώ η αδερφή του πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι για την οικογένειά μας, για το γαλλικό μπάσκετ, για όλη τη χώρα».

Οικογένεια με αθλητικό υπόβαθρο

Ο Γουεμπανιαμά, που έχει καταγωγή απ' την πλευρά του πατέρα του απ' το Κονγκό, έχει γεννηθεί στο προάστιο Le Chesney του Παρισιού το 2004 και προέρχεται από μια οικογένεια με αθλητικό υπόβαθρο. Ο πατέρας του, Φέλιξ, είναι πρώην άλτης του μήκους και η μητέρα του, Έλοντι, είναι πρώην μπασκετμπολίστρια και προπονήτρια, ενώ και η μεγαλύτερη αδερφή του παίζει επαγγελματικά μπάσκετ έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο με την εθνική Γαλλίας κάτω των 16 ετών στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ειδική προπόνηση

Η αλήθεια είναι ότι ο Γουεμπανιαμά δεν είναι ένα ταλέντο που εμφανίστηκε απ' το πουθενά. Προετοιμάζεται γι' αυτό που συνέβη στο draft pick επί μια τριετία. Υπήρξε άλλωστε παιδί-θαύμα σε όλες τις ηλικιακές βαθμίδες και φαινόταν από πολύ μικρός ότι θα είχε λαμπρό μέλλον. Ήδη μάλιστα τον τελευταίο χρόνο προετοιμάζεται προκειμένου να γίνει πιο εύκολη και λιγότερο απότομη η προσαρμογή του στο NBA. Ένα πρωτάθλημα υψηλών απαιτήσεων, με ματς ανά τρεις ημέρες, με πολύ μεγάλες ταχύτητες, με πολλή δύναμη και απέναντι στους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ακολουθεί μια ειδική ρουτίνα πριν από τα ματς και τις προπονήσεις...

Ζογκλέρ

Λόγω του ύψους του δόθηκε έμφανιση στην ευκινησία, στην ευελιξία, στον συντονισμό κινήσεων και στην ενεργοποίηση όλου του κορμιού του μαζί με το μυαλό του. Για το λόγο αυτό κάνει μέχρι και... ζογκλερικά με μπαλάκια του τένις!

Νούμερο 55 και άνοιγμα χεριών 2,48 μ.

Ο γίγαντας Γουεμπανιαμά, ο οποίος βλέπει τον κόσμο από τα 2,22 μέτρα, κάνει βεβαίως ειδική παραγγελία τα παπούτσια του καθώς φορά νούμερο 55! Όσο για το άνοιγμα των χεριών του; Φτάνει στα 2,48 μέτρα! Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αγκαλιάσει ένα mini cooper, δύο παγκάκια στο πάρκο ή οχτώ σάντουιτς απ' τα subway!

 

Το μεγαλύτερο ταλέντο μετά τον ΛεΜπρόν

Σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα κράμα Αντετοκούνμπο, Ντουράντ, Γκομπέρ. Δηλαδή, κατεβάζει μπάλα με άνεση, πασάρει εκπληκτικά, σουτάρει με τρομερά ποσοστά ευστοχίας ακόμα κι απ’ το τρίποντο, σαρώνει στα ριμπάουντ, ταπώνει όποιον βρει μπροστά του, μοιράζει ασίστ. Ο νεαρός Γάλλος αποτελεί τον ορισμό του all around παίκτη που μπορεί να παίξει εξίσου καλά είτε ως shooting guard, είτε ως small και power forward, είτε ως center. Ο τέλειος παίκτης! Λες και βγήκε από video game. Αναλυτές του ΝΒΑ χαρακτηρίζουν τον Γουεμπανιαμά ως το πιο πολλά υποσχόμενο ταλέντο που έχει εμφανιστεί στο μπάσκετ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Το viral βίντεο

Το όνομα του Γουεμπανιαμά άρχισε να γίνεται viral από το 2020, οπότε σε ηλικία περίπου 16 ετών, κυκλοφόρησε στο Youtube ένα βίντεο που δείχνει τον τότε έφηβο Βίκτορ σε μια προπόνηση στη Γαλλία να παίζει «μονό» με τον συμπατριώτη του και τρεις φορές αμυντικό παίκτη της χρονιάς στο ΝΒΑ, Ρούντι Γκομπέρ. Στο διάρκειας τεσσάρων λεπτών βίντεο, υπάρχουν στιγμές που ο Γουεμπανιαμά κυριαρχεί ολοκληρωτικά απέναντι σε έναν φτασμένο NBAer. To εν λόγω βίντεο έχει περισσότερες από 8,7 εκατ. προβολές μέχρι στιγμής…

Η μαγική εμφάνιση στο Λας Βέγκας

Ύστερα ήρθε η εμφάνισή του στο Λας Βέγκας, όπου μαζεύτηκε όλος ο κόσμος του NBA για να τον δει από κοντά. Τι συνέβη στη Νεβάδα; Η G-League Ignite, μια αναπτυξιακή ομάδα του NBΑ, που έχει στο δυναμικό της τον Στέρλινγκ Σκουτ Χέντερσον -το επόμενο μεγάλο ταλέντο του αμερικανικού μπάσκετ και υποψήφιο για τις πρώτες θέσεις του ντραφτ- φιλοξένησε τη γαλλική ομάδα Metropolitans 92, όπου αγωνίστηκε ο Γουεμπανιαμά.

Πράγματι ο πόιντ γκαρντ της Ignite έλαμψε με τους 28 πόντους και τις 9 ασίστ στη νίκη της ομάδας του. Εκείνος όμως που κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων του NBA που βρέθηκαν στις εξέδρες, ήταν ο Γουεμπανιαμά. Πέτυχε 37 πόντους, με 7 τρίποντα σε 11 προσπάθειες (!), πήρε 4 ριμπάουντ, είχε 5 μπλοκ και 1 κλέψιμο. Ήταν η πρώτη του εμφάνιση στις ΗΠΑ και φυσικά δεν ήταν η τελευταία του.

ΛεΜπρόν: «Είναι εξωγήινος»

Ακόμα και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον απίθανο μικρό, τον οποίο χαρακτήρισε «εξωγήινο» προτού ακόμα επιλεγεί στο νούμερο 1 του draft: «Θα πω αυτό που πιστεύει όλος ο κόσμος. Όλοι χρησιμοποιούν τον όρο "μονόκερως" συχνά τα τελευταία χρόνια για κάποιους παίκτες, αλλά αυτός (ο Γουεμπανιαμά) είναι μάλλον περισσότερο κάτι σαν εξωγήινος».

Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Έναν παίκτη με τέτοιο μέγεθος να κινείται με τέτοια χάρη στο γήπεδο. Έχει ύψος 2.21 μέτρα, 2.24, όσο και να είναι. Η ικανότητά του να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να σουτάρει step back τρίποντα, να ποστάρει, να κάνει τάπες. Είναι σίγουρα ένας απίστευτο ταλέντο και ελπίζω να παραμείνει υγιής γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Έβλεπε ότι χαμογελούσε συχνά. Είναι σπουδαίος παίκτης».

«Ξεπερνά το μέγεθός του»

«Τον είδα για πρώτη φορά να παίζει το 2019 στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κάτω των 16 ετών», λέει ο Τζέισον Φιλίπι, ένας σκάουτερ με έδρα την Ευρώπη που έχει εργαστεί σε πολλές ομάδες του ΝΒΑ. «Ήταν 15 χρονών τότε, αλλά τράβηξε τα βλέμματα όλων. Κάθε συνάδελφός μου που ήταν σε αυτή την εκδήλωση τον είχε ως τον Νο 1 υποψήφιο».

«Η κουβέντα του “μονόκερου”, είναι κάπως αληθινή», λέει ο Filippi. «Δεν λέω ότι είναι ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς. Δεν λέω ότι θα είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Αλλά είναι ξεχωριστός. Ξεπερνά το μέγεθός του. Είναι ολόκληρο το πακέτο – ο συνδυασμός του μεγέθους, της ευκινησίας και της ικανότητας, των φυσικών ενστίκτων του. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορείς να διδάξεις».

Ο Μπράντον Μίλερ στο νο.2

Στη δεύτερη θέση του draft επελέγη από τους Σάρλοτ Χόρνετς ο φόργουορντ Μπράντον Μίλερ και στην τρίτη από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς ο γκαρντ Σκουτ Χέντερσον. Στο 4 και στο 5 επιλέχθηκαν οι δίδυμοι γκαρντ Αμέν και Άσαρ Τόμπσον, από τους Χιούστον Ρόκετς και τους Ντιτρόιτ Πίστονς, αντίστοιχα. Στο 7 βρέθηκε ο Μπιλάλ Κουλιμπαλί, συμπαίκτης του Βικτόρ Γουεμπανιαμά στη Μετροπολιτάν. Τον επέλεξαν οι Πέισερς, οι οποίοι τον στέλνουν στους Γουίζαρντς για να πάρουν, τον Τζάρας Γουόκερ -το νούμερο 8 του εφετινού draft- και δύο μελλοντικά draft picks β' γύρων.

Οι Top 50 επιλογές στο NBA Draft 2023

  1. Βικτόρ Γουεμπανιαμά (φόργουορντ/σέντερ) - Σαν Αντόνιο Σπερς
  2. Μπράντον Μίλερ (φόργουορντ) - Σάρλοτ Χόρνετς
  3. Σκουτ Χέντερσον (πόιντ γκαρντ) - Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
  4. Αμέν Τόμπσον (γκαρντ) - Χιούστον Ρόκετς
  5. Ασάρ Τόμπσον (γκαρντ) - Ντιτρόιτ Πίστονς
  6. Άντονι Μπλακ (γκαρντ) - Ορλάντο Μάτζικ
  7. Μπιλάλ Κουλιμπαλί (φόργουορντ) - Ουάσινγκτον Γουίζαρντς
  8. Τζάρας Γουόκερ (φόργουορντ) - Ιντιάνα Πέισερς
  9. Τέιλορ Χέντρικς (φόργουορντ) - Γιούτα Τζαζ
  10. Κέισον Γουάλας (γκαρντ) - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
  11. Τζετ Χάουαρντ (φόργουορντ) - Ορλάντο Μάτζικ
  12. Ντέρεκ Λάιβλι (σέντερ) - Ντάλας Μάβερικς
  13. Γκρέιντι Ντικ (γκαρντ/φόργουορντ) - Τορόντο Ράπτορς
  14. Τζόρνταν Χόκινς (γκαρντ) - Νιου Ορλίανς Πέλικανς
  15. Κόμπι Μπάφκιν (γκαρντ) - Ατλάντα Χοκς
  16. Κιγιόντε Τζορτζ (γκαρντ) - Γιούτα Τζαζ
  17. Τζέιλεν Χουντ-Σιφίνο (γκαρντ) - Λος Άντζελες Λέικερς
  18. Χάιμε Χάκεζ (γκαρντ/φόργουορντ) - Μαϊάμι Χιτ
  19. Μπράντιν Ποτζιέμσκι (γκαρντ) - Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
  20. Καμ Γουίτμορ (φόργουορντ) - Χιούστον Ρόκετς
  21. Νόα Κλάουνι (φόργουορντ) - Μπρούκλιν Νετς
  22. Νταρίκ Γουάιτχεντ (φόργουορντ) - Μπρούκλιν Νετς
  23. Κρις Μάρεϊ (φόργουορντ) - Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
  24. Ολίβιε-Μαξάνς Πρόσπερ (φόργουορντ) - Ντάλας Μάβερικς
  25. Μάρκους Σάσερ (γκαρντ) - Ντιτρόιτ Πίστονς
  26. Μπεν Σέπαρντ (γκαρντ) - Ιντιάνα Πέισερς
  27. Νικ Σμιθ Τζούνιορ (γκαρντ) - Σάρλοτ Χόρνετς
  28. Μπράις Σένσαμπο (γκαρντ) - Γιούτα Τζαζ
  29. Τζούλιαν Στρόδερ (γκαρντ/φόργουορντ) - Ντένβερ Νάγκετς
  30. Κόμπι Μπράουν (φόργουορντ) - Λος Άντζελες Κλίπερς
  31. Τζέιμς Νάτζι (σέντερ) - Σάρλοτ Χόρνετς
  32. Τζέιλεν Πίκετ (γκαρντ) - Ντένβερ Νάγκετς
  33. Λέοναρντ Μίλερ (φόργουορντ) - Μινεσότα Τίμπεργουλβς
  34. Κόλμπι Τζόουνς (γκαρντ) - Σακραμέντο Κινγκς
  35. Τζούλιαν Φίλιπς (φόργουορντ) - Σικάγο Μπουλς
  36. Αντρέ Τζάκσον (γκαρντ) - Μιλγουόκι Μπακς
  37. Χάντερ Τάισον (φόργουορντ) - Ντένβερ Νάγκετς
  38. Τζόρνταν Γουόλς (φόργουορντ) - Μπόστον Σέλτικς
  39. Μοχάμεντ Γκέι (φόργουορντ/σέντερ) - Μπόστον Σέλτικς
  40. Μαξ Λούις (φόργουορντ) - Λος Άντζελες Λέικερς
  41. Αμάρι Μπέιλι (γκαρντ) - Σάρλοτ Χόρνετς
  42. Τρίσταν Βούκτσεβιτς (φόργουορντ) - Ουάσινγκτον Γουίζαρντς
  43. Ράιαν Ρουπέρ (γκαρντ) - Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς
  44. Σίντι Σισόκο (φόργουορντ) - Σαν Αντόνιο Σπερς
  45. Γκρέγκορι "ΤζίΤζι" Τζάκσον (φόργουορντ) - Μαϊάμι Χιτ
  46. Σεθ Λάντι (φόργουορντ) - Ατλάντα Χοκς
  47. Μοχάβε Κινγκ (γκαρντ) - Ιντιάνα Πέισερς
  48. Τζόρνταν Μίλερ (γκαρντ) - Λος Άντζελες Κλίπερς
  49. Ιμόνι Μπέιτς (γκαρντ) - Κλίβελαντ Καβαλίερς
  50. Κεγιόντεϊ Τζόνσον (γκαρντ/φόργουορντ) - Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ
NBAειδήσεις τώραΣαν Αντόνιο ΣπερςντραφτΒίκτορ ΓουεμπανιαμάdraftΓκρεγκ Πόποβιτς