Αθλητισμός|28.06.2023 14:41

Κιλιάν Μπαπέ για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικούς: «Πονάω για τη Γαλλία μου - Απαράδεκτη κατάσταση»

Newsroom

Την οργισμένη αντίδραση του άσσου της Παρί σεν Ζερμέν, Κιλιάν Μπαπέ προκάλεσε η εν ψυχρώ δολοφονία 17χρονου έφηβου Γάλλου αλγερινής καταγωγής, που οδηγούσε αυτοκίνητο, από αστυνομικό επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί».

«Πονάω για τη Γαλλία μου. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση. Όλες μου οι σκέψεις μου είναι στα αγαπημένα πρόσωπα και την οικογένεια του Ναέλ, αυτό το μικρό αγγελούδι που έφυγε τόσο γρήγορα», έγραψε στην ανάρτησή του ο Κιλιάν Μπαπέ.

Από τον Μελανσόν ως τον Ομάρ Σί: Αντιδράσεις σε όλη τη Γαλλία

Ο δήμαρχος της Ναντέρ, ο Πατρίκ Ζαρί, δήλωσε πως το βίντεο τον «σόκαρε».

Για «εξαιρετικά σοκαριστικές εικόνες» μίλησε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και ο υπουργός Εσωτερικών, ο Ζεράλντ Νταρμανέν.

Ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Ρεπουμπλικάνοι (Les Republicains, LR), ο Ερίκ Σιοτί, εξέφρασε χθες βράδυ την υποστήριξή του στην αστυνομία. «Υποστήριξη στους αστυνομικούς μας που κινητοποιήθηκαν απόψε στη Ναντέρ για να διατηρήσουν την τάξη. Η νύχτα θα είναι δύσκολη, είσαστε οι υπερασπιστές της συλλογικής ασφάλειάς μας. Τίποτε δεν δικαιολογεί αυτό το χάος», ανέφερε μέσω Twitter.

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του αριστερού πολιτικού Ζαν-Λικ Μελανσόν: «Η ποινή του θανάτου δεν υπάρχει πια στη Γαλλία. Ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να σκοτώνει, εκτός αν βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα», τόνισε μέσω Twitter. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (La France Insoumise, LFI) πρόσθεσε πως η αστυνομία δυσφημεί την κρατική εξουσία και έκρινε πως πρέπει να αναμορφωθεί εκ βάθρων.

«Εύχομαι μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.

Το σοκαριστικό βίντεο

Σημειώνεται ότι η τραγωδία εκτυλίχθηκε την Τρίτη το πρωί. Αρχικά, πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία ανέφεραν πως αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δυο μοτοσικλετιστές της.

Όμως βίντεο που κυκλοφόρησε κατόπιν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα μέσα ενημέρωσης επαλήθευσαν πως είναι αυθεντικό- εικονίζει τον έναν από τους δύο αστυνομικούς να σημαδεύει τον οδηγό με πιστόλι, κατόπιν να τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής όταν προσπαθεί να επιταχύνει, να φύγει.

Στο βίντεο ακούγεται η φράση «θα φας σφαίρα στο κεφάλι» αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τη λέει.

Το όχημα σταματά την πορεία του μερικές δεκάδες μέτρα μακρύτερα, σ’ έναν στύλο. Το θύμα, ο Ναέλ Μ., 17 ετών, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη στον θώρακα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλίαειδήσεις τώρααστυνομική βίαΚιλιάν ΜπαπέΠαρίσι