Αθλητισμός|10.07.2023 18:41

Αποκλείστηκε από το Wimbledon ο Τσιτσιπάς: Ηττήθηκε από τον Γιούμπανκς μετά από τρίωρη μάχη

Newsroom

Αποκλεισμός από το Wimbledon για τον Στέφανο Τσιτσιπά, με τον Έλληνα τενίστα να αποχαιρετά το κορυφαίο τουρνουά σε γρασίδι στον κόσμο από τον 4ο γύρο. Η πορεία του «Στεφ» ολοκληρώθηκε άδοξα αφού ηττήθηκε από τον Κρις Γιούμπανκς (Νο43) μετά από μάχη τριών ωρών και μάλιστα ενώ βρισκόταν μπροστά στα σετ.

Ο Έλληνας τενίστας (Νο5 της Παγκόσμιας κατάταξης) προηγήθηκε 2-1, όμως κάποια αβίαστα λάθη σε κρίσιμα σημεία επέτρεψαν στον Αμερικανό,  που διανύει την καλύτερη φάση της καριέρας του, να κάνει την ανατροπή και να φτάσει στη μεγάλη νίκη και να κλείνει θέση σε οκτάδα Grand Slam για πρώτη φορά στην καριέρα του.

Ήττα που «πονάει»

Πρόκειται για μια ήττα που σίγουρα θα πονέσει τον Στέφανο, αφού ο 24χρονος τενίστας φάνηκε να έχει τον έλεγχο του αγώνα απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδειχνε να μην μπορεί με... τίποτα να τον σπάσει. Ο Γιούμπανκς, ωστόσο, άρχισε να παίζει πιο ελεύθερα μετά την απώλεια του τρίτου σετ, άρχισε να πιέζει το σερβίς του Στεφ (η αλήθεια είναι ότι του έδωσε... δικαιώματα ο Τσιτσιπάς) και από εκεί που έπαιρνε με το ζόρι έναν πόντο, έγινε άκρως απειλητικός και «άρπαξε» το τέταρτο σετ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Στεφ ξεκίνησε άσχημα και το πέμπτο σετ, καθώς πλέον είχε χάσει την αποτελεσματικότητά του στο σερβίς και βρέθηκε να κυνηγάει τον Αμερικανό, που είχε πλέον... φτερά στα πόδια, νιώθοντας και την έντονη υποστήριξη του κοινού.

Παρότι ο Τσιτσιπάς βρήκε απάντηση, με ένα παθητικό service game στη συνέχεια δέχτηκε ένα ακόμα μπρέικ και ήταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο στο 5-4. Πίεσε για να μείνει ζωντανός, είχε και δύο μπρέικ πόιντ, όμως ο Γιουμπανκς διατήρησε την αυτοκυριαρχία του και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του.

Ο αγώνας

Στο πρώτο σετ ο Στέφανος δεν δυσκολεύτηκε να σπάσει το πανίσχυρο σερβίς του αντιπάλου του στο τρίτο γκέιμ (1-2), βγάζοντας εξαιρετικές επιστροφές και σπρώχνοντας τον αντίπαλό του στο λάθος. Με δεύτερο μπρέικ έκλεισε το σετ και ήταν φανερό ότι είχε το πάνω χέρι, αν και δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καμία από τις τρεις ευκαιρίες που είχε για μπρέικ.

Έδινε, όμως, την εντύπωση, ότι όποτε θα έβαζε την μπάλα μέσα σε σερβίς του Γιούμπανκς, θα κέρδιζε και τον πόντο. Χωρίς να απειληθεί σε καμία περίπτωση στο σερβίς του (είχε χάσει μόνο τρεις πόντους συνολικά σε πρώτο σερβίς), το σετ κρίθηκε σε τάι μπρέικ, όπου ο Στεφ υπέπεσε σε διπλό λάθος στο 4-3 και έκανε... δώρο το σετ στον Αμερικανό.

Δεν πτοήθηκε, ωστόσο, και με ένα ακόμα μπρέικ με την ίδια συνταγή πέραε μπροστά με 2-3 στο τρίτο σετ και πιέζοντας τον Γιούμπανκς κα στο 3-5, «έγραψε» το 1-1 και πήρε και πρώτος τις μπάλες στο τέταρτο σετ.

Η εικόνα του αγώνα άρχιζε σιγά-σιγά να αλλάζει και παρότι ο Στεφ έσωσε το πρώτο μπρέικ πόιντ του Γιούμπανκς στον αγώνα στο 3-3, έχασε το σερβίς του στο 4-4 και ο Αμερικανός καθάρισε το σετ στο επόμενο γκέιμ.

Πλέον διάβαζε... πολύ καθαρά το σερβίς του Στεφ, έβγαζε μεγάλες επιστροφές και την ίδια ώρα ο Τσιτσιπάς έμοιαζε πελαγωμένος και δεν μπορούσε ούτε να κερδίσει πόντους με φαινομενικά εύκολα βολέ. Δέχτηκε ένα ακόμα μπρέικ στο ξεκίνημα του πέμπτου σετ (0-1), αλλά όταν κατάφερε να το πάρει πίσω (3-3)... έδωσε ξανά την ευκαιρία στον αντίπαλό του να τον σπάσει.

Ο Γιούμπανκς φάνηκε να αγχώνεται όσο πλησίαζε τη γραμμή τερματισμού και βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο μπρέικ του Στεφ όταν σέρβιρε για τη νίκη, αλλά ο Τσιτσιπάς και στις δύο περιπτώσεις στριμώχτηκε και δεν μπόρεσε να βγάλει άμυνα.

Στη συνέχεια ο Νο.43 τενίστας στον κόσμο βρήκε την ψυχραιμία του, έβγαλε άσο και έκλεισε τελικά τον αγώνα στο πρώτο ματς πόιντ του, γνωρίζοντας αποθέωση από τους θεατές του Court 2. Θα παίξει στο μεγαλύτερο ματς της ζωής του με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, που είδε τον Γίρι Λεχέτσκα να εγκαταλείπει τον αγώνα τους στο 6-4, 6-3.

Πολλά λάθη δεν έκανε στον αγώνα ο Στέφανος (17 έναντι 56), αλλά τα περισσότερα τα έκανε στα κρίσιμα σημεία του αγώνα, ενώ δεν μπόρεσε γενικά να παίξει όσο επιθετικά θα ήθελε (37 winners έναντι 53). Τα πήγε αρκετά καλά πίσω από το πρώτο σερβίς (72/90, 80%), αλλά πίσω από το δεύτερο πήρε το 59% των πόντων (26/44). Στο τελευταίο σετ είχε 16/26 στο πρώτο σερβίς (62%) και 3/9 στο δεύτερο (33%).

Πηγή: SDNA

ΤένιςΣτέφανος ΤσιτσιπάςWimbledonειδήσεις τώρα