Αθλητισμός|24.07.2023 19:21

Σεζόν υπέρβασης ή... καταποντισμού; Ο δύσκολος δρόμος των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης

Newsroom

Η Ελλάδα ρίχνεται στη μάχη των ευρωπαϊκών Κυπέλλων με πέντε ομάδες για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια και στοχεύει να βελτιώσει τη θέση της στη γενική κατάταξη της UEFA προκειμένου την επόμενη πενταετία να ξεκινάει υπό καλύτερες και πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις τη σεζόν. Για να συμβεί αυτό όμως χρειάζεται μια καλή πορεία στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου που αρχίζει από την Τρίτη (25/7) με τον Παναθηναϊκό, συνεχίζεται με τον ΠΑΟΚ και τον Άρη την Πέμπτη (27/7) και αργότερα με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ήρθε όμως η κλήρωση της Δευτέρας (24/7) για να κάνει ακόμα πιο υψηλό το εμπόδιο για όλες τις ελληνικές ομάδες και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα εξελιχθεί το 2023-24 σε σεζόν υπέρβασης και δυναμικής επιστροφής του ποδοσφαίρου μας ή μήπως θα υπάρξει πλήρης καταποντισμός; Διότι αν δεν προκύψουν οι απαραίτητοι βαθμοί από νίκες και προκρίσεις, τότε η Ελλάδα, που βρίσκεται μόλις στην 20ή θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, θα παραμείνει βυθισμένη...

ΑΕΚ

Η ΑΕΚ, ως πρωταθλήτρια Ελλάδας, ρίχνεται στη μάχη στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ντινάμο Ζάγκρεμπ - Αστάνα. Το πρώτο παιχνίδι της Ένωσης θα γίνει στην OPAP Arena στις 8 ή 9 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 15 Αυγούστου σε Κροατία ή Καζακστάν. Αν μάλιστα η Ντινάμο Ζάγκρεμπ πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης απέναντι στην Αστάνα και η ΑΕΚ την αποκλείσει στη συνέχεια, τότε η Ένωση θα μπει ως ισχυρή στα πλέι οφ του Champions League. Αυτό είναι το θετικό της υπόθεσης για τον Δικέφαλο, που όμως αν ήθελε να αποφύγει μια ομάδα αυτή ήταν η Ντινάμο, μια επικίνδυνη, ανταγωνιστική και ποιοτική που στοχεύει επίσης τους ομίλους.

Αν προκριθεί η ΑΕΚ θα δώσει αγώνα πλέι οφ για τους ομίλους του Champions League, ενώ αν αποκλειστεί θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League. Σε κάθε περίπτωση ο βασικός στόχος είναι η συμμετοχή στους ομίλους κατά προτεραιότητα του Champions League κι εν συνεχεία του Europa. Το θετικό για τους Κιτρινόμαυρους είναι ότι ακόμα και στο χειρότερο σενάριο των δύο αποκλεισμών θα μετακινηθούν στους ομίλους του Conference.

Παναθηναϊκός

Ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Champions League έχει ακόμα πιο δύσκολο έργο. Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έχει έναν γύρο παραπάνω να δώσει αλλά του έλαχε ένα ακόμα πιο υψηλό εμπόδιο στην επόμενη φάση του Champions League. Καταρχάς οι Πράσινοι ρίχνονται στη μάχη του δεύτερου προκριματικού γύρου με αντίπαλο την επικίνδυνη Ντνίπρο την Τρίτη (25/7) στο Κόζιτσε της Σλοβακίας, ενώ η ρεβάνς θα γίνει στη Λεωφόρο μια εβδομάδα αργότερα (1/8).

Εφόσον το Τριφύλλι ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντνίπρο, στη συνέχεια (στον τρίτο προκριματικό γύρο) θα αντιμετωπίσει την ισχυρή Μαρσέιγ για μια θέση στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Το πρώτο παιχνίδι θα γίνει στη Λεωφόρο στις 8 ή 9 Αυγούστου και η ρεβάνς στις 15 του μήνα στη Μασσαλία. Δύσκολη αποστολή ομολογουμένως. Οι Πράσινοι κατά κύριο λόγο θέλουν πρόκριση επί της Ντνίπρο ώστε να διατηρήσουν ζωντανό το όνειρο του Champions League αλλά και για να κλειδώσουν την παρουσία τους στους ομίλους μιας εκ των τριών διοργανώσεων.

Αν φυσικά ο Παναθηναϊκός προκριθεί επί της Ντνίπρο, θα αναμετρηθεί με τη Μαρσέιγ στον γ' προκριματικό του Champions League. Αν βεβαίως ξεπεράσει το εμπόδιο των Γάλλων, θα του μείνει ακόμα μια αποστολή στα πλέι οφ του Champions League για να διεκδικήσει το όνειρο των ομίλων. Σε περίπτωση αποκλεισμού όμως απ' τη Μαρσέιγ, ο Παναθηναϊκός κατά μία έννοια στέκεται τυχερός διότι θα αποφύγει έναν ολόκληρο γύρο. Οι Πράσινοι δεν θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ του Europa League καθώς θα πάνε απευθείας στους ομίλους του Europa League.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο για τον Παναθηναϊκό θα είναι όμως να αποκλειστεί απ' την Ντνίπρο. Αν συμβεί αυτό, οι Πράσινοι θα μεταφερθούν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου θα παίξουν με τη Σλάβια Πράγας. Αν περάσουν τους Τσέχους, θα δώσουν ακόμα μια μάχη στα πλέι οφ του Europa με στόχο τους ομίλους της διοργάνωσης (έχοντας ήδη εξασφαλίσει ως μίνιμουμ την παρουσία τους στους ομίλους του Conference). Αν όμως αποκλειστεί το Τριφύλλι απ' τη Σλάβια, τότε θα τα παίξει όλα για όλα στα πλέι οφ του Conference προκειμένου να συνεχίσει στους ομίλους. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός ψάχνει μια πρόκριση για να είναι σίγουρος ότι θα βρίσκεται σε φάση ομίλων.

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αρχίζει την ευρωπαϊκή παρουσία του από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο από το ζευγάρι Γκενκ - Σερβέτ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Το πρώτο παιχνίδι για τους Ερυθρόλευκους θα πραγματοποιηθεί στις 10 Αυγούστου στο Γ. Καραϊσκάκης και η ρεβάνς στις 17 του ίδιου μήνα στην έδρα του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός θα γνωρίζει οριστικά αντίπαλο στις 1-2 Αυγούστου, οπότε θα γίνει η ρεβάνς στη μάχη της Γκενκ με τη Σερβέτ. Το πρώτο ματς θα γίνει στην Ελβετία στις 25-26 Ιουλίου.

Ιδίως η Γκενκ αποτελεί δύσκολο αντίπαλο καθώς διαθέτει καλή ομάδα και προέρχεται απ' το ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του Βελγίου. Σε περίπτωση πρόκρισης, ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει στα πλέι οφ του Europa League (έχοντας σίγουρη παρουσία στους ομίλους του Conference), ενώ εφόσον αποκλειστεί θα παίξει στα πλέι οφ του Conference League. Οι Πειραιώτες ψάχνουν μια πρόκριση για να κλειδώσουν την παρουσία σε ομίλους...

ΠΑΟΚ

Στο Conference League ο ΠΑΟΚ έχει στόχο τις τρεις προκρίσεις για μπορέσει να βρεθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Αρχικά ο Δικέφαλος παίζει με την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ για τον δεύτερο προκριματικό την Πέμπτη 27 Ιουλίου στην Τούμπα και στις 3 Αυγούστου στο Ισραήλ. Εφόσον προκριθεί (διότι σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει εκτός Ευρώπης) θα αναμετρηθεί στον τρίτο προκριματικό γύρο με τη υπολογίσιμη Χάιντουκ απ' την Κροατία. Και αν τα καταφέρει και περάσει, θα παίξει στα πλέι οφ για το εισιτήριο στους ομίλους του Conference. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει περιθώρια για λάθη καθώς ψάχνει τρεις σερί προκρίσεις.

Άρης

Το ίδιο ισχύει και για τον Άρη που επίσης κυνηγά τρεις σερί προκρίσεις για να μπορέσει να συνεχίσει στους ομίλους του Conference. Το έργο του όμως κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Οι Κίτρινοι που αντιμετωπίζουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο την Αραράτ (στις 27 Ιουλίου στην Αρμενία και στις 3 Αυγούστο στη Θεσσαλονίκη), αν καταφέρουν και προκριθούν, στη συνέχεια θα έχουν μια πολύ πιο δύσκολη αποστολή καθώς η κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους με την πάντοτε ισχυρή Ντινάμο Κιέβου. Ακόμα όμως κι αν περάσει τους Ουκρανούς ο Άρης θα χρειαστεί άλλη μια πρόκριση στα πλέι οφ του Conference.

ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκόςEuropa Conference LeagueChampions LeagueΑρηςειδήσεις τώραΠΑΟΚEuropa LeagueΑΕΚκλήρωση