Αθλητισμός|29.07.2023 13:19

Λύγισε στα πέναλτι απ' την Ουγγαρία η τρομερή Εθνική πόλο - Δεύτερη στον κόσμο η Ελλάδα έπειτα από συγκλονιστική «ναυμαχία» στη Φουκουόκα

Newsroom

Η φοβερή και τρομερή Εθνική πόλο λύγισε στα πέναλτι απ' την Ουγγαρία. Η ελληνική ομάδα ήταν σπουδαία, πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο αλλά έχασε στη διαδικασία των πέναλτι. Παρά την πίκρα όμως κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πρώτη φορά στην ιστορία της και ήδη ετοιμάζεται για την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού όπου θα διεκδικήσει κι εκεί το χρυσό! 

Αυτό είναι το 15ο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε επίπεδο ανδρών σε μεγάλη διοργάνωση πόλο, ενώ έφτασε τα τέσσερα μετάλλια σε Παγκόσμιο καθώς είχαν προηγηθεί τρία χάλκινα το 2005, το 2015 και το 2022. Αναμφίβολα πρόκειται για την πιο επιτυχημένη εθνική ομάδα στον ελληνικό αθλητισμό...

Η Εθνική πόλο επιβεβαίωσε και στη Φουκουόκα ότι είναι πρωταγωνίστρια στο παγκόσμιο πόλο. Δύο χρόνια μετά το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και έναν χρόνο μετά το χάλκινο στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, η σπουδαία ομάδα του Θοδωρή Βλάχου κατέκτησε το ασημένιο και στο Παγκόσμιο του 2023. Μια τριετία γεμάτη επιτυχίες...

Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός απ' το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η κανονική διάρκεια έληξε 10-10, αλλά στα πέναλτι οι Ούγγροι είχαν σε καταπληκτική κατάσταση τον γκολκίπερ Βόγκελ, ο οποίος απέκρουσε τέσσερα πέναλτι και χάρισε το χρυσό στην Ουγγαρία για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Η εξέλιξη του τελικού

Ο Παπαναστασίου άνοιξε το σκορ με σουτ στον παίκτη παραπάνω (1-0) αλλά η Ουγγαρία ισοφάρισε άμεσα με σουτ του Ζάλανκι απ' την περιφέρεια. Και πάλι ο Ζάλανκι σκόραρε από κοντά δίνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα στους Ούγγρους (1-2), ενώ ο Βάμος έφερε την Ουγγαρία στο +2 (1-3) με σουτ απ' τα έξι μέτρα. Ο Παπαναστασίου εκμεταλλεύτηκε ξανά τον παίκτη παραπάνω μειώνοντας σε 2-3, όμως οι Ούγγροι σκόραραν με τον Φέκετε και ξέφυγαν με 4-2, σκορ με το οποίο έληξε η πρώτη περίοδος.

Η Ελλάδα βρήκε το πρώτο γκολ στο δεύτερο οκτάλεπτο και μείωσε σε 4-3 με δυνατό σουτ του Γενηδουνιά από την περιφέρεια. Όμως οι Ούγγροι σκόραραν με τον Μάχερτζ για το 5-3. Η Ελλάδα πλησίασε ξανά σε διαφορά ενός γκολ  με καταπληκτικό μακρινό σουτ του Σκουμπάκη και το ημίχρονο τελείωσε στο 5-4 υπέρ της Ουγγαρίας.

Η Ελλάδα έφερε το παιχνίδι στα ίσια (5-5) στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γενηδουνιά, ο οποίος λίγο αργότερα «έγραψε» και το 6-5 με τρομερό σουτ. Η ελληνική ομάδα με τρομερή άμυνα μπλόκαρε τους Ούγγρους και με ένα μίνι-σερί με 3-0 μετέτρεψε το 3-5 σε 6-5. Η Ουγγαρία βρήκε το γκολ που έψαχνε μετά από πολύ ώρα με τον Βάμος, ο οποίος ισοφάρισε (6-6). Ο Γκιουβέτσης με το πρώτο του γκολ στο ματς έδωσε ξανά το προβάδισμα στη Γαλανόλευκη με 7-6. Ωστόσο η Ουγγαρία έκλεισε την περίοδο στο 7-7 με τον Μάνχερτζ.

Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου η Ουγγαρία με γκολ του Γιάνσικ έδωσε ξανά το προβάδισμα έπειτα από αρκετή ώρα στην Ουγγαρία που βρέθηκε στο 8-7. Και πάλι όμως η Ελλάδα έφερε το σκορ στα ίσια (8-8) με τον αρχηγό Γιάννη Φουντούλη. Η Ουγγαρία με καταπληκτικό γκολ του Μάνχερτζ βρήκε και πάλι στο +1 (8-9) αλλά ο Γκιουβέτσης στον παίκτη παραπάνω ισοφάρισε (9-9). Δεν άργησε όμως το 10-9 για τους Ούγγρους με τον Ζάλανκι. Ο Γενηδουνιάς απάντησε για το 10-10 το οποίο δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε του ματς. Ο τελικός οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, όπου κρίθηκε το χρυσό.

Τα πέναλτι

  • Βάργκα αποκρούει ο Ζερβεβάς
  • Φουντούλης αποκρούει ο Βόγκελ
  • Βάμος γκολ 10-11
  • Παπαναστασίου γκολ 11-11
  • Ζάλανκι γκολ 11-12
  • Γκιουβέτσης αποκρούει ο Βόγκελ
  • Γιάνσικ αποκρούει ο Ζερβεδάς
  • Αργυρόπουλος αποκρούει ο Βόγκελ
  • Φέκετε αποκρούει ο Ζερβεδάς και δοκάρι
  • Γενηδουνιάς γκολ 12-12
  • Βάργκα γκολ 12-13
  • Φουντούλης γκολ 13-13
  • Βάμος γκολ 13-14
  • Παπαναστασίου αποκρούει ο Βόγκελ

Τα οκτάλεπτα: 2-4, 2-1, 3-2, 3-3

Ελλάδα (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Τζωρτζάτος.

Ουγγαρία (Ζολτ Βάργκα): Λεβάι, Άνγκιαλ, Μάνχερτς 3, Πολ, Βάμος 2, Νάγκι, Ζάλανκι 3, Φέκετε 1, Νέμετ, Βάργκα, Γιάνσικ 1, Μόλναρ, Βόγκελ.

ειδήσεις τώραΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού ΣτίβουΕθνική ομάδαΕθνική Πόλοεθνική ΕλλάδαςΕθνική Ουγγαρίας