Αθλητισμός|02.08.2023 23:55

Σκόρπισε χαμόγελα και άφησε υποσχέσεις η Εθνική μπάσκετ στη φιλική νίκη επί της Σλοβενίας του Ντόντσιτς - Εξαιρετικοί Γουόκαπ, Θανάσης, Παπανικολάου και Μήτογλου

Newsroom

Εξαιρετική ήταν η Εθνική μπάσκετ στο πρώτο φιλικό που έδωσε στο ξεκίνημα της προετοιμασίας της για το Μουντομπάσκετ. Η ελληνική ομάδα έβγαλε θετικά στοιχεία και με πρωταγωνιστές τους Παπανικολάου και Θανάση Αντετοκούνμπο, τον Μήτογλου στην επανεμφάνισή του και τον Γουόκαπ στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με τη Γαλανόλευκη, επικράτησε 98-91 εκτός έδρας της Σλοβενίας του Λούκα Ντόντσιτς.

Τι και αν δεν είχε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ούτε τους Κώστα Σλούκα, Νικ Καλάθη και Τάιλερ Ντόρσεϊ. Η Εθνική με ψυχή και δυνατή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο κέρδισε τους Σλοβένους στο σπίτι τους δείχνοντας πως... το έχει. Αν μη τι άλλο άφησε υποσχέσεις...

Η Ελλάδα ξεκίνησε με τους Oυόκαπ, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Μήτογλου και Παπαγιάννη, προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της και να μην αφήσει τους γηπεδούχους να βρουν ρυθμό. Με τον Παπαγιάννη να δίνει λύσεις σε σκορ και ριμπάουντ η γαλανόλευκη έμεινε κοντά (11-8), όμως ο Ντόντσιτς ξεκίνησε να ανεβάζει στροφές και μαζί με τον Ντράγκιτς έφεραν τη Σλοβενία σε νταμπλ σκορ (20-10). Αμυντικά η Ελλάδα... έμπαζε, ωστόσο με διαδοχικά τρίποντα (Καλαϊτζάκης, Λούντζης, Μποχωρίδης) κατάφερε να μειώσει από το -11 στο 29-22 της πρώτης περιόδου.

Μήτογλου και Θανάσης Αντετοκούνμπο έφεραν την Ελλάδα σε απόσταση ενός σουτ (33-30), όμως ο Μόργκαν με έξι σερί πόντους πήγε τη διαφορά για τους γηπεδούχους ξανά σε διψήφιο αριθμό (41-31). Αλλά και πάλι η «γαλανόλευκη» αντέδρασε. Ο Θανάσης, βγάζοντας πολλή ενέργεια, βοηθούσε και στις δύο μεριές του παρκέ, ενώ ο Παπανικολάου με τρίποντο και ο Παπαγιάννης με φόλοου μείωσαν σε 41-40. Τα τρίποντα του Τσάντσαρ και οι εμπνεύσεις του Ντόντσιτς στο φινάλε του ημιχρόνου διαμόρφωσαν και το 49-43 στην ανάπαυλα.

Φουριόζα μπήκε στην τρίτη περίοδο η Ελλάδα και με τρία σερί τρίποντα από Παπανικολάου (2) και Ουόκαπ, προσπέρασε με 49-52 και ακόμα δύο «βόμβες» του αρχηγού από τη γωνία που είχε πάρει… φωτιά έκαναν το 58-60. Ντόντσιτς και Μπλάζιτς απάντησαν για το 65-62, με τον άσο των Ντάλας Μάβερικς να προσπαθεί να ηγηθεί, αλλά ταυτόχρονα να χάνει πολλές βολές (7). Η Εθνική μας είχε πιάσει ρυθμό στην επίθεση και με την πολύτιμη συνδρομή των Θανάση και Μήτογλου το δεκάλεπτο έκλεισε στο 71-73.

Με πέντε σερί πόντους του Πρέπελιτς έγινε το 82-78, όμως η Ελλάδα δείχνοντας αμυντική σκληράδα και συνέπεια κατάφερε να ισοφαρίσει σε 84-84. Ο Παπανικολάου ήταν… άχαστος πίσω από τα 6,75μ. (6/6 τρ.) και με 1/2 βολές έκανε το 89-91 στο 38’, ενώ επιδεικνύοντας το ίδιο ομαδικό πνεύμα, η Ελλάδα με τον Ουόκαπ ξέφυγε με 90-95 στα 70’’ πριν το φινάλε. Ο Ντόντσιτς αστόχησε σε λέι απ και ο… Θωμάς Ουόκαπ με τρίποντο σε ατομική ενέργεια καθάρισε το παιχνίδι για το 90-98 στα 20’’ πριν το τέλος, με τους Σλοβένους να μην μπορούν να αλλάξουν τίποτα.

Τα δεκάλεπτα: 29-22, 49-43, 71-73, 91-98

Ελλάδα (Ιτούδης): Τόμας Γουόκαπ 17, Δημήτρης Μωραΐτης, Μιχάλης Λούντζης 13, Γιαννούλης Λαρεντζάκης 6, Λευτέρης Μποχωρίδης 5, Παναγιώτης Καλαΐτζάκης 3, Βασίλης Τολιόπουλος, Κώστας Παπανικολάου 19, Νίκος Ρογκαβόπουλος, Δημήτρης Αγραβάνης, Θανάσης Αντετοκούνμπο 14, Ντίνος Μήτογλου 13, Γιώργος Παπαγιάννης 8, Γιώργος Τσαλμπούρης.

Σλοβενία: Σαμάρ Ζίγκα, Κλεμέν Πρέπελιτς 13, Ζάκα Μπλάζιτς 8, Μίχαελ Αλιζάι Κουντς, Τζόρνταν Ντάνιελ Μόργκαν 16, Σάσα Τσιάνι, Ζίγκα Ντίμετς 3, Βλάτκο Τσάντσαρ 13, Γιάκομπ Λόβεντς Τσέμπατσεκ, Λούκα Ντόντσιτς 21, Ζόραν Ντράγκιτς 12, Γκρέγκορ Χρόβατ 3, Αλεκσέι Νίκολιτς 2.

Εθνική Σλοβενίαςεθνική ΕλλάδαςΕθνική ομάδαειδήσεις τώραΕθνική μπάσκετ