Αθλητισμός|03.08.2023 17:41

Είναι αυτή η «πιο αργή σπρίντερ» όλων των εποχών; Σάλος με την αθλήτρια από τη Σομαλία – Καρατομήσεις αξιωματούχων για την εμφάνισή της

Newsroom

Σκάνδαλο προκάλεσε η εμφάνιση σπρίντερ από τη Σομαλία, η οποία πέρασε τελευταία τη γραμμή τερματισμού σε αγώνα 100 μ. στην Κίνα, πυροδοτώντας οργή στην πατρίδα της. Για την αργή εμφάνιση της Σομαλής αθλήτριας, μάλιστα, σημειώθηκαν και καρατομήσεις αξιωματούχων.

Η Νάσρο Αμπουκάρ Άλι, όπως φαίνεται στο βίντεο που έγινε viral, έτρεχε στο κουλουάρ του πρώτου γύρου της κούρσας των 100 μέτρων γυναικών στους θερινούς παγκόσμιους πανεπιστημιακούς αγώνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού (FISU) στην Κίνα, ωστόσο, έμεινε 10 δευτερόλεπτα πίσω από τις υπόλοιπες! Όσο οι άλλες σπρίντερ ανέπτυσσαν ταχύτητα, η ίδια είχε μείνει πολύ πίσω τερματίζοντας σε 21,81 δευτερόλεπτα.

 «Πώς μπόρεσαν να επιλέξουν ένα απροπόνητο κορίτσι;»

Για την εμφάνιση της Άλι επικράτησε οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα της, ενώ γράφτηκαν έντονα κατηγορίες περί νεποτισμού. Ο Ελχάμ Γκαραάντ έγραψε στο Twitter ότι, «είναι αποκαρδιωτικό να γίνεσαι μάρτυρας μιας τόσο ανίκανης κυβέρνησης. Πώς μπόρεσαν να επιλέξουν ένα απροπόνητο κορίτσι για να εκπροσωπήσει τη Σομαλία στο τρέξιμο;» και συμπλήρωσε: «Είναι πραγματικά σοκαριστικό και αντανακλά άσχημα την εικόνα της χώρα μας διεθνώς».

Μάλιστα, η κατακραυγή για την επιλογή της αθλήτριας στους αγώνες ώθησε το υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Σομαλίας να αποπέμψει την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Στίβου της χώρας, Χαντίτζο Άντεν Νταχίρ με τις κατηγορίες «κατάχρησης εξουσίας, νεποτισμού και δυσφήμισης της χώρας» στη διεθνή σκηνή. Όπως σημείωσε το υπουργείο, η εκπρόσωπος της Σομαλίας δεν ήταν αθλήτρια ούτε δρομέας. Σύμφωνα με το Associated Press υπήρξαν κατηγορίες ότι η Νάσρο Αμπουκάρ Άλι είναι συγγενής της Νταχίρ, που της έδωσε γι’ αυτό το λόγο την ευκαιρία να τρέξει.

Από μέρους του, ο Μοχάμεντ Μπάρε Μοχάμουντ, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Σομαλίας, ζήτησε συγγνώμη, διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι το υπουργείο του δεν γνώριζε ότι η 20χρονη επελέγη για να διαγωνιστεί στην κούρσα των 100 μ. Η Ένωση Πανεπιστημίων της Σομαλίας σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ανέφερε ότι δεν είχε στείλει δρομέα στον αγώνα.

σκάνδαλοειδήσεις τώραΣομαλίαστίβοςσπρίντερ