Αθλητισμός|08.08.2023 22:43

Ήττα-μάθημα για την Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία στην πρεμιέρα του τουρνουά Ακρόπολις

Newsroom

Η Εθνική μπάσκετ δεν τα κατάφερε στην πρεμιέρα του τουρνουά Ακρόπολις και ηττήθηκε από τη Σερβία με 64-71. Κορυφαίος για την ελληνική ομάδα ήταν ο Νίκος Ρογκαβόπουλος με19 πόντους, ενώ πολύ καλή ήταν και η παρουσία του Ιωάννη Παπαπέτρου. Από πλευράς νικητών 15 είχε ο Μπογκντάνοβιτς, και από 14 οι Γκούντουριτς και Μιλουτίνοφ με τον Σέρβο σέντερ να «κατεβάζει» και 12 ριμπάουντ.

Η Εθνική μας μπήκε με μεγάλη ενέργεια στο παιχνίδι με τον Ντίνο Μήτογλου να είναι ο κομβικότερος παίκτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ο Έλληνας παίκτης με δύο τρίποντα έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στην Εθνική με 9-4. Ο Λούντζης προσπαθούσε να δώσει βοήθειες στην περιφέρεια, με τον Ουόκαπ να είναι εκτός πνεύματος αγώνα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα προηγήθηκε με 11-7 στα μισά της πρώτης περιόδου.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη είχαν πολύ κακές επιθετικές επιλογές, πολύ κακές επιστροφές στην άμυνα και με τον Μπογκντάνοβιτς να μη συγχωρεί τα ελληνικά λάθη, η Σερβία «έτρεξε» σερί 0-7, προηγήθηκε με 11-14 και «έκλεισε» το δεκάλεπτο προηγούμενη με 13-16. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας πετύχει μόλις ένα δίποντο σε 12 προσπάθειες.

Και στο δεύτερο δεκάλεπτο η Σερβία συνέχισε να αγωνίζεται σε υψηλούς ρυθμούς. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ πήρε τη σκυτάλη από τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με τον Σέρβο σέντερ να δημιουργεί πολλά προβλήματα στη front line της Εθνικής. Η second unit της Ελλάδας ήταν σε… κακό βράδυ, με τον Λαρεντζάκη να κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και με το αντιαθλητικό που έκανε στον Αβράμοβιτς έδωσε τη δυνατότητα στους παίκτες του Πέσιτς να προηγηθούν με 15-24.

Η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο έδωσε ενέργεια στην ομάδα, ο Παπαπέτρου έβαλε το… χεράκι του σε άμυνα και επίθεση και οι διεθνείς έδειξαν να προσπαθούν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Με ένα τρίποντο του Παπαπέτρου και ένα τρομερό κλέψιμο του Μωραίτη στον Νέντοβιτς, που ολοκληρώθηκε με λει απ στον αιφνιδιασμό, η Ελλάδα μείωσε σε 25-28 και επέστρεψε.

Ο Μιλουτίνοφ όμως ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο ματς, με τους ψηλούς της Εθνικής μας να μη μπορούν να βρουν λύσεις. Με τον Σέρβο παίκτη να ολοκληρώνει το ημίχρονο με 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, η ομάδα του Πέσιτς πήγε στα αποδυτήρια έχοντας προβάδισμα 4 πόντων, 35-39.

Στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα για την Εθνική. Από την μία η πολύ νωχελική αμυντική της αντίδραση και από την άλλη η απίστευτη αστοχία της στην επίθεση. Οι διεθνείς δεν είχαν πλάνο στην επίθεση, δεν είχαν στόχευση και οι παίκτες του Πέσιτς το εκμεταλλεύτηκαν στο ακέραιο με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 37-50, έπειτα από επιμέρους σκορ 2-11. Παρ’ όλα αυτά οι διεθνείς δεν το έβαλαν κάτω και μέσα από την άμυνά τους προσπάθησαν να κάνουν μια ακόμα επιστροφή. Και εν μέρει τα κατάφεραν. Με την άμυνα να λειτουργεί, επιτέλους, σωστά και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να «οδηγεί» επιθετικά την ομάδα η Εθνική μείωσε σε 49-57 με τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Τρία λεπτά μετά την έναρξη της τέταρτης και τελευταίας περιόδου η Εθνική πραγματοποίησε την ολική ανατροπή. Με απόλυτους πρωταγωνιστές την άμυνα, τον Παπαπέτρου και τον Ρογκαβόπουλο, η Εθνική με τρίποντο του τελευταίου επέστρεψε από το -15, έκανε το 59-59 και άλλαξε πλήρως τα δεδομένα και την ψυχολογία του αγώνα. Παρ’ όλα αυτά η αντίδραση των Σέρβων ήταν άμεση και με 0-5 σερί από τους Μπογκντάνοβιτς και Μιλουτίνοφ πήραν και πάλι το προβάδισμα με 59-64, αναγκάζοντας τον Δημήτρη Ιτούδη να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ. Το επιθετικό πρόβλημα της Εθνικής ήταν… μεγάλο και το πλήρωσε τη στιγμή που οι Σέρβοι είδαν τον Μάρκο Γκούντουριτς να «γράφει» το 62-69 και το τελικό 64-71 να έρχεται φυσιολογικά.

Δεκάλεπτα: 13-16, 35-39, 49-57, 64-71

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Γουόκαπ (0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 10 ασίστ, 1 κλέψιμο), Ρογκαβόπουλος 19 (8/8 βολές, 4/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Λούντζης 5, Λαρεντζάκης, Μωραΐτης 2 (5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Αγραβάνης 1, Μποχωρίδης 2, Παπαγιάννης 6 (2/2 τρίποντα, 2 μπλοκ), Παπαπέτρου 11 (4/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Αντετοκούνμπο 7 (1), Μήτογλου 9 (1/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 10 ριμπάουντ), Χατζηδάκης 2.

ΣΕΡΒΙΑ (Πέσιτς): Πετρούσεβ 5 (5 ριμπάουντ), Γιόβιτς, Μπογκντάνοβιτς 15 (3/5 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Μαρίνκοβιτς, Ντόμπριτς 6, Ρίστιτς 11 (3/4 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 2/2 βολές), Γκούντουριτς 14 (2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ), Νέντοβιτς, Νταβίντοβατς, Αβράμοβιτς 6 (1), Μιλουτίνοβ 14 (5/7 δίποντα, 4/4 βολές, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα).

Εθνική ΣερβίαςΕθνική μπάσκετΕθνική ομάδαεθνική Ελλάδαςειδήσεις τώρατουρνουά Ακρόπολις