Αθλητισμός|14.08.2023 07:55

Πεπ Γκουαρδιόλα, ένας διάσημος καλλιτέχνης στην Αθήνα

Κώστας Ζησιάδης

Ένας άνθρωπος που έβαλε την υπογραφή του στις εξελίξεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου τα τελευταία 15 χρόνια, ως προπονητής της Μπαρτσελόνα, της Μπάγερν και τώρα της Manchester City, φτάνει σήμερα στην Αθήνα, για το Super Cup της Τετάρτης, στο “Γ. Καραϊσκάκης”, ανάμεσα στις κατόχους των τροπαίων Champions League- Europa League. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ένας από τους κορυφαίους προπονητές ποδοσφαίρου. Ένας Καταλανός μάγος, ο οποίος έχει κοινωνικές ευαισθησίες, αίσθηση ευθύνης, συμμετέχει σε πολλά, πολύ πέρα από το ποδόσφαιρο, ένας φιλόσοφος του ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο γι αυτόν, είναι τέχνη, και η ουσία της τέχνης δεν είναι να δώσει στους ανθρώπους απλές απαντήσεις, αλλά τροφή για σκέψη. Ως εκ τούτου δεν αρκεί να κερδίζει μία ομάδα, πρέπει να το κάνει και με απαράμιλλο τρόπο. Αν το ποδόσφαιρο είναι παράσταση, ο προπονητής κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Κι αν είναι κοντσέρτο, κρατάει την μπαγκέτα του μαέστρου. Οι θεατές με το χειροκρότημα αποφασίζουν αν ήταν καλή η παράσταση. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ευτύχησε να διδαχτεί τα μυστικά του αθλήματος από τον μέγιστο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος με τη σειρά του υπήρξε εξαίρετος μαθητής του Ρίνους Μίχελς. Από την ολλανδική σχολή διδάχτηκε, ότι ποιότητα χωρίς αποτέλεσμα δεν έχει νόημα και πως αποτέλεσμα χωρίς θέαμα είναι βαρετό. Δεν έμεινε όμως στα κεκτημένα, επειδή ο,τιδήποτε παραμένει στάσιμο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανατροπής του. Η εξέλιξη ναι μεν στηρίζεται στη μάθηση, αλλά χωρίς αέναη αναζήτηση του καινούργιου και ικανότητα να φανταστείς με νέες ιδέες την εξέλιξη του αγώνα, είναι αδύνατο να εμπνεύσεις με το αλάθητο της θεωρίας σου.

Ο Καταλανός κόουτς όπου κι αν εργάστηκε, απογείωσε το σύνολο. Από τους παίκτες του απαιτεί ανάπτυξη που να μην στηρίζεται στο τυχαίο γεγονός. Οι ομάδες του αμύνονται παίζοντας επιθετικά και επιτίθενται παίζοντας από την άμυνα. Η επίθεση ξεκινάει με την απώλεια της μπάλας και η αμυντική προσπάθεια από την περιοχή του αντιπάλου. Κι όλα αυτά με αρμονία η οποία εξάπτει τη φαντασία του θεατή.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ενέταξε στο θεωρητικό του οπλοστάσιο, ό,τι σημαντικότερο οραματίστηκαν για το ποδόσφαιρο οι Ρίνους Μίχελς, Γιόχαν Κρόιφ, Βαλερί Λομπανόφσκι, Αρίγκο Σάκι, Σέζαρ Μενότι, Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο ίδιος πρόσθεσε την αρμονία των κινήσεων, την αγωνιστική κυριαρχία, την ανάπτυξη από την άμυνα και την καθαρότητα του παιχνιδιού, αλλάζοντας δια παντός τον τρόπο με τον οποίο οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται και απολαμβάνουν το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ένα μέσο που δε διχάζει, αλλά ενώνει τους ανθρώπους

O Γκουαρδιόλα είναι από αυτούς που πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Και πρέπει να αποπνέει σεβασμό και χαρά. Προσπαθεί να αναδείξει τον κοινωνικό του ρόλο και να το δει ως ένα μέσο που δε διχάζει, αλλά ενώνει τους ανθρώπους. Αυτή είναι η φιλοσοφία του ως ανθρώπου και αυτή είναι ως προπονητή. Ακτιβιστής για την Καταλονία, ενεργός πολίτης, συμπαραστάτης των αδυνάτων.

Αφιερώνουμε στους Έλληνες φίλους του καλού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, το παρακάτω βίντεο με τον Πεπ να διαβάζει ένα ποίημα. Ο Λιουίς Λιακ είναι μουσικός, συγγραφέας και πολιτικός, συνομήλικος και συντοπίτης του Πεπ Γκουαρδιόλα. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της σύγχρονης Καταλονίας. Παίζει πιάνο σε ένα δικό του τραγούδι, σε ποίηση Miquel Marti i Pol. Τραγουδά η Silvia Perez Cruz. Αφηγητής (σε ρόλο Μάνου Κατράκη, ας πούμε) ο πολυτάλαντος Pep Guardiola.

Πεπ ΓκουαρδιόλαSuper Cupειδήσεις τώραποδόσφαιρο