Αθλητισμός|15.08.2023 23:00

Αλύγιστη ΑΕΚ έπαιξε για την ιστορία της και τον Μιχάλη και πέτυχε μια σπουδαία νίκη με ανατροπή στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό

Newsroom

Παίζοντας με ψυχή και πάθος η αλύγιστη ΑΕΚ, πέτυχε μια μεγάλη νίκη στο Μακσιμίρ επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με 2-1 και πήρε προβάδισμα πρόκρισης για τα πλέι οφ του Champions League. Σε ένα απ' τα πιο δύσκολα παιχνίδια της ιστορίας της και υπό το βάρος της δολοφονίας του οπαδού της ομάδας Μιχάλη Κατσούρη έπειτα απ' τη επίθεση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης το' παν και το' καναν: έπαιξαν για την ιστορία της ομάδας κι έπαιξαν για να τιμήσουν τη μνήμη ενός 29χρονου οπαδού που τόσο άδικα έφυγε απ' τη ζωή.

Μολονότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 1-0 και παρά τη μέτρια εικόνα που είχαν στο α' ημίχρονο, στο δεύτερο 45λεπτο έβγαλαν αντίδραση, γύρισαν το ματς και υπέγραψαν μια μεγάλη ανατροπή με τα γκολ του Τσούμπερ και του Γαλανόπουλου βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση στα πλέι οφ. Κάτι περισσότερο απ' τη μισή δουλειά έγινε που πλέον πρέπει να ολοκληρωθεί στις 19 Αυγούστου στη ρεβάνς της OPAP Arena...

Η εικόνα του αγώνα

Η έλλειψη ρυθμού και αγώνων επηρρέασε αρνητικά την ΑΕΚ απέναντι στην πιο έτοιμη Ντιναμό που είχε στα πόδια της ήδη έξι επίσημα ματς. Η κροατική ομάδα πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού και την κυκλοφορία της μπάλας και απείλησε νωρίς νωρίς και αρκετές φορές στη διάρκεια του α' ημιχρόνου: στο 1' με τον Μπουλάτ, στο 15' με τον Λιούμπισιτς, στο 20' με τον Πέτκοβιτς και στο 25' με τον Ριστόβσκι, προτού ανοίξει το σκορ με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του Μπουλάτ, ενώ οι Κροάτες θα μπορούσαν να έχουν σκοράρει και δεύτερη φορά στο φινάλε του ημιχρόνου με τον Μιχαϊλιτσένκο.

Είχε κι η ΑΕΚ πάντως μία, αλλά πολύ μεγάλη, ευκαιρία με τον Λιβάι Γκαρσία στο 16'. Ο Τσούμπερ τον είδε ελεύθερο, κι ο επιθετικός της Ένωσης σούταρε αλλά νικήθηκε με καταπληκτικό τρόπο απ' τον Λιβάκοβιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ μπήκε στο γήπεδο με τελείως διαφορετική εικόνα. Κράτησε μπάλα, έγινε πιο απειλητική και έφτασε στο γκολ της ισοφάρισης. Στο 59' ο Τσούμπερ υποδέχθηκε την μπάλα απ' τον Γιόνσον, έκανε θαυμάσια ατομική προσπάθεια και με ωραίο φαλτσαριστό σουτ έγραψε το 1-1. 

Η Ντιναμό προσπάθησε να απαντήσει άμεσα και απείλησε με τον Μπουλάτ στο 62' και με τον Εμρέλι στο 64' που σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ αντέδρασε και στο 73' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με τον Πινέδα αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η Ένωση ωστόσο, κράτησε το καλύτερο για το φινάλε. Δύο απ' τις αλλαγές του Αλμέιδα, ο Πισάρο και ο Γαλανόπουλος συνεργάστηκαν άψογα στο 90'. Ο Μεξικανός έστρωσε για τον Έλληνα χαφ, ο οποίος πλάσαρε ιδανικά για το τελικό 1-2.

Μάλιστα, η ΑΕΚ θα μπορούσε να έχει φύγει με ευρύτερη νίκη απ' το Μακσιμίρ καθώς στις καθυστερήσεις έχασε τρεις μεγάλες ευκαιρίες: μία με τον Άμραμπατ και δύο με τον Βίντα. Σε κάθε περίπτωση έβαλε σταθερές βάσεις για την πρόκριση στα πλέι οφ, κάτι που θέλει να σφραγίσει στη ρεβάνς της OPAP Arena στις 19 Αυγούστου.

Ντινάμο Ζάγκρεμπ: (Μπίστσαν): Λιβάκοβιτς, Μοχαράμνι, Ριστόβσκι, Σούταλ, Λιούμπιτσιτς, Μίσιτς (84' Κανέκο), Μπούλατ (72' Σούσιτς), Μιχαϊλιτσένκο, Ιβάνουσετς (72' Μπατούρινα), Σπίκιτς (46' Εμρέλι), Πέτκοβιτς.

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Ελίασον (56' Αμραμπάτ), Γιόνσον, Σιμάνσκι (84' Μάνταλος), Πινέδα (84' Πισάρο), Γκαρσία, Τσούμπερ (84' Αραούχο).

Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η ΑΕΚ δεν έχει Έλληνα ποδοσφαιριστή στην ενδεκάδα ευρωπαϊκού αγώνα της.

Champions LeagueΝτινάμο ΖάγκρεμπΑΕΚειδήσεις τώρα