Αθλητισμός|20.03.2019 12:22

Ο δάσκαλος και οι µαθητές του Γιόχαν Κρόιφ

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο Γιόχαν Κρόιφ είχε (εµµέσως) την τιµητική του στη λίστα που συνέθεσε το «France Football», µε τους 50 κορυφαίους προπονητές στην Ιστορία, σε επίπεδο συλλόγων. Στηριζόµενο σε τέσσερα κριτήρια (παλµαρέ, κληρονοµιά στο παιχνίδι, προσωπικότητα, διάρκεια - αντίκτυπος καριέρας), το γαλλικό περιοδικό έδωσε την άτυπη πρωτιά στον Ρίνους Μίχελς. Τον προπονητή του Αγιαξ του «total football», ο οποίος έφερε επανάσταση στο ποδόσφαιρο τη δεκαετία του ’70 και, βεβαίως, είχε τον Κρόιφ ως µεγάλο αστέρι.

Την πρώτη τριάδα συµπληρώνουν ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, µε διαφορά ο πιο πετυχηµένος Βρετανός τεχνικός όλων των εποχών, και ο Αρίγκο Σάκι, δηµιουργός της µεγάλης Μίλαν της δεκαετίας του ’80, µε σαφείς επιρροές από το ολλανδικό ποδόσφαιρο, ελέω της καταλυτικής παρουσίας των Φρανκ Ράικαρντ, Ρούουντ Γκούλιτ και Μάρκο φαν Μπάστεν. Με σκόρερ τον τελευταίο, στο Ολυµπιακό Στάδιο της Αθήνας, ο (τέταρτος στη λίστα) Κρόιφ κατέκτησε το 1987 τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο ως τεχνικός (Κύπελλο Κυπελλούχων).

Την πεντάδα κλείνει ο πιο χαρισµατικός µαθητής του, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος έφερε µε τη σειρά του επανάσταση µε την κορυφαία Μπαρτσελόνα της Ιστορίας. Ο Κάρλο Αντσελότι βρίσκεται στην όγδοη θέση, ο Ζοσέ Μουρίνιο στη 13η, ο Μπράιαν Κλαφ στη 15η, ο προσφάτως... συνταξιοδοτηµένος Λουίς φαν Χάαλ στη 18η, ο Ζινεντίν Ζιντάν στην 22η, ο Γιούργκεν Κλοπ στην 27η και ο Αρσέν Βενγκέρ στην 32η.

Ελληνική τετράδα

Η λίστα περιλαµβάνει τέσσερις προπονητές µε ελληνικό παρελθόν. Στην 36η θέση βρίσκεται ο Αγγλος Βικ Μπάκιγχαµ, ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στον Γιόχαν Κρόιφ να κάνει ντεµπούτο στον Αγιαξ και έβαλε τις βάσεις για το «total football», ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε Εθνικό, Ολυµπιακό και Ρόδο. Στην 42η θέση βρίσκεται ο Κροάτης Τόµισλαβ Ιβιτς, µε πέρασµα από τον Παναθηναϊκό, και µία θέση πιο κάτω ο Ούγγρος Στέφαν Κόβατς, δις πρωταθλητής Ευρώπης µε τον Αγιαξ και αργότερα τεχνικός του Παναθηναϊκού για µία διετία. Και στην 46η θέση ο Γερµανός Οτο Ρεχάγκελ, όχι βεβαίως για την κατάκτηση του Euro 2004 µε την Εθνική Ελλάδας (γι’ αυτήν την επιτυχία θα βρισκόταν πολύ ψηλότερα στη λίστα), αλλά γιατί, µεταξύ άλλων, ανέβασε την Καϊζερσλάουτερν στην πρώτη κατηγορία και αµέσως κατέκτησε το πρωτάθληµα.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

  1. Ρίνους Μίχελς
  2. Σερ Αλεξ Φέργκιουσον
  3. Αρίγκο Σάκι
  4. Γιόχαν Κρόιφ
  5. Πεπ Γκουαρδιόλα
  6. Βαλερί Λοµπανόφσκι
  7. Ελένιο Ερέρα
  8. Κάρλο Αντσελότι
  9. Ερνστ Χάπελ
  10. Μπιλ Σάνκλι
Γιόχαν ΚρόιφΣερ Άλεξ ΦέργκιουσονΠεπ ΓκουαρδιόλαΚάρλο Αντσελότι