Αθλητισμός|20.03.2019 16:04

Όλγα και Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς: Μπασκετικό… χρώμα στα κορτ

Θοδωρής Φελάνης

Το ανερχόμενο αστέρι του σερβικού τένις, την Όλγα Ντανίλοβιτς, αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες στο Μαϊάμι Όπεν η Μαρία Σάκκαρη, σε ένα παιχνίδι που έχει και έντονα… μπασκετικό χρώμα καθώς η αντίπαλος της Ελληνίδας πρωταθλήτριας δεν είναι άλλη από την κόρη ενός θρύλου του μπάσκετ, του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς.

Η Όλγα, γεννημένη στις 23 Ιανουαρίου του 2001, είναι το μεγαλύτερο παιδί της πενταμελούς οικογένειας του Ντανίλοβιτς και της Σβετλάνα Ραντόσεβιτς που εργάσθηκε επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος (με ειδίκευση σε θέματα αθλητισμού) στην Κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Σερβίας.

Η 18χρονη Σέρβα ξεκίνησε να ασχολείται με την προτροπή και της μητέρας της από πολύ μικρή με το τένις και σε ηλικία 15 ετών άρχισε να σαρώνει μετάλλια και διακρίσεις σε τουρνουά. Το μεγάλο μπαμ, εκεί που έδειξε ότι το ταλέντο της ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας της έγινε πέρσι με την Όλγα σε ηλικία 17 ετών να κατακτάει τον πρώτο WTA τίτλο της στην Μόσχα κερδίζοντας στον τελικό την επίσης ταλαντούχα Αναστασία Ποταπόβα. Τα Μέσα Ενημέρωσης εξέφρασαν τον θαυμασμό τους τονίζοντας το γεγονός πως η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη συμμετοχή της μικρής Όλγας σε τουρνουά WTΑ. «Κανείς δεν περίμενε πως μια τενίστρια μόλις 17 ετών κι ενώ βρίσκονταν αρκετά πίσω στην Παγκόσμια κατάταξη στην πρώτη της συμμετοχή θα κέρδισε την πρώτη θέση», ανέφερε ανταπόκριση σερβικής εφημερίδας.

«Έχω κληρονομήσει τον πείσμα από τον πατέρα μου, τον οποίο θαυμάζω για όσα πέτυχε», έχει δηλώσει στο παρελθόν η Όλγα για τον αγαπημένο της μπαμπά. Και η αλήθεια είναι πως το πείσμα ήταν ένα από τα βασικά γνωρίσματα του Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς που ήρθε σε επαφή με το μπάσκετ στα 14 του. Από τα ανοικτά γήπεδα του Σεράγεβο  βρέθηκε στην Μπόσνα, ακολούθως σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Βελιγράδι για την Παρτιζάν με την οποία την σεζόν 1988-89 υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατακτάει το Κύπελλο Κόρατς. Με την ίδια ομάδα δυο χρόνια μετά πανηγυρίζει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού ενώ ψηφίζεται MVP του Final 4. Παρά το ενδιαφέρον ομάδων του ΝΒΑ για αυτόν, ο Ντανίλοβιτς συνεχίζει στην Ιταλία για λογαριασμό της Κίντερ Μπολόνια. Τρία χρόνια μετά , το 1995 υποκύπτει στο «πρέσινγκ» των Μαϊάμι Χιτ για να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Πλην των Χιτ στο ΝΒΑ έπαιξε επίσης σε Σανς και Μάβερικς.

Στην Ευρώπη επέστρεψε τη σεζόν 1997-98 για λογαριασμό της Βίρτους και τον Νοέμβριο του 2000 σε ηλικία μόλις 30 ετών αποφασίζει να τερματίσει την καριέρα του. Προς τιμήν του μάλιστα διοργανώθηκε φιλικό παιχνίδια ανάμεσα σε Βίρτους και Παρτιζάν με τον Σάσα να αγωνίζεται και στις δυο ομάδες από ένα ημίχρονο. Λίγα χρόνια μετά θα ηγηθεί της Παρτιζάν από την θέση του προέδρου, ενώ αργότερα (το 2016) θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Σερβικής Ομοσπονδίας.

μπάσκετΜαρία ΣάκκαρηΝτανίλοβιτς