Αθλητισμός|20.03.2019 18:50

«Σφάζονται» για μια... νυχτερίδα η Βαλένθια και η DC Comics

Γιάννης Σκόκας

Για τα μάτια μιας… νυχτερίδας η DC Comics και η Βαλένθια είναι πιθανό να καταλήξουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση από το ισπανικό κλαμπ του επετειακού εμβλήματος για τα 100 χρόνια ιστορίας του συλλόγου, η επιτυχημένη αμερικανική εταιρεία στην αγορά των κόμικς προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία προς την EUIPO (Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

Η DC Comics καταγγέλλει πως η νυχτερίδα που απεικονίζεται στο νέο logo της Βαλένθια είναι πανομοιότυπο με εκείνο του σκοτεινού υπερήρωα Μπάτμαν, ζητώντας παράλληλα την απόσυρσή του.

Φαίνεται όμως ότι στη Βαλένθια δεν σκοπεύουν να κάνουν βήμα πίσω τονίζοντας ότι κανένα brand δεν έχει αποκλειστικότητα στις νυχτερίδες. Ιδίως η απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα «Confidencial» διοικητικό στέλεχος του κλαμπ αποτελεί και ενδεικτικό των προθέσεων ενός συλλόγου που ιδρύθηκε το 1919 (πριν από τη DC Comics) κι έχει για έμβλημα τη νυχτερίδα από το 1921.

«Εκείνοι κυνηγούσαν βίσονες»

«Οταν αυτός ο σύλλογος άρχισε να παίζει με μια νυχτερίδα στο στήθος, εκείνοι κυνηγούσαν ακόμη βίσονες στην Αμερική» σχολίασε, έστω και καθ’ υπερβολή, ο Ισπανός παράγοντας. Αλλωστε, οι ρίζες της σύνδεσης των νυχτερίδων με την Βαλένθια κρατούν από τον 13ο αιώνα όταν ο Βασιλιάς Ιάκωβος Α’ της Αραγονίας, λίγο προτού απελευθερώσει την πόλη από τους Αραβες, είδε μια νυχτερίδα να προσγειώνεται πάνω στο λάβαρο του στρατού του.

Σημειωτέον ότι η κόντρα των δύο πλευρών έχει προϊστορία καθώς αρχικά η  DC Comics είχε «κυνηγήσει» και πάλι τη Βαλένθια για ένα σήμα που είχε λανσάρει τη σεζόν 2012-13, ενώ το 2016 οι Βαλενσιάνοι είχαν κινηθεί αναλόγως εις βάρος της αμερικανικής εταιρείας για το έμβλημα του Μπάτμαν στην ταινία «Batman v Superman». Τώρα ήρθε η σειρά των Αμερικανών να αντεπιτεθούν…

DC ComicsνυχτερίδαΜπάτμανΒαλένθια