Αθλητισμός|16.09.2023 17:32

Davis Cup: Νίκη Τσιτσιπά και ισοφάριση για την Ελλάδα - 9.000 θεατές στο Παναθηναϊκό Στάδιο και παράπονα για τα λευκά καθίσματα!

Newsroom

Ανατροπή χρειάστηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη) για να λυγίσει τον Λούκας Κλέιν (No 149) και να φτάσει στη νίκη στο Davis Cup. Mετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που τα δύο πρώτα σετ κρίθηκαν στο tie break, o Έλληνας πρωταθλητής νίκησε (6-7, 7-6, 4-0 αποχώρηση) και η Ελλάδα να ισοφαρίσει σε 1-1 τη Σλοβακία στο Davis Cup.

Νωρίτερα O Αλέξανδρος Σκορίλας (Νο 766 στον κόσμο) έχασε με 6-1, 6-1 από τον Σλοβάκο Άλεξ Μόλτσαν (Νο 113) στο άνοιγμα των αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 9.000 θεατές.

Το πρώτο σετ κρίθηκε στο tie break, όπου ο Λούκας Κλέιν πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα με 5-0 και τον Τσιτσιπά να μειώνει με τρεις σερί πόντους σε 5-3. Όμως ο Σλοβάκος άντεξε στην πίεση του Έλληνα πρωταθλητή, έκανε το 6-3 και πήρε το πρώτο σετ (7-6).

Στο tie break κρίθηκε και το δεύτερο σετ. Εκεί ο Σλοβάκος πήρε προβάδισμα 2-0, πριν ο Τσιτσιπάς με τρεις συνεχόμενους πόντους μπει μπροστά (3-2). Ο Κλέιν ισοφάρισε (3-3) ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε ξανά (4-3), ο Σλοβάκος έκανε το 4-4, προτού ο Έλληνας πρωταθλητής με δύο πόντους φτάσει στο 6-4 και «κλείσει» το tie break (6-5) και το σετ (7-6). Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε δυναμικά το τρίτο σετ-παρά το γεγονός ότι έχασε τους δύο πρώτους πόντους στο πρώτο game-, διαμόρφωσε προβάδισμα με 4-0, πριν αποχωρήσει ο Κλέιν.

Η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις τρεις νίκες θα εξασφαλίσει την πρόκρισή της στο Davis Cup Qualifiers το 2024.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (17/9)- έναρξη πρώτου αγώνα 11:00)
Π. Τσιτσιπάς/Περβολαράκης - Κλέιν/Ζελενάι
Στέφανος Τσιτσιπάς - Άλεξ Μόλτσαν
Αλέξανδρος Σκορίλας - Λούκας Κλέιν

Τα παράπονα του Τσιτσιπά για τα λευκά καθίσματα

Παράπονα είχε ο Στέφανος Τσιτσιπάς για την «εικόνα» του γηπέδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι περίπου 9.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο.

«Η εμπειρία ήταν φανταστική», είπε αρχικά για την ατμόσφαιρα στο Καλλιμάρμαρο ο Στέφανος. «Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα σήμερα και πέρασα πολλές δυσκολίες μέσα στο γήπεδο ώστε να βρω τα πατήματά μου και να δώσω στην ομάδα τη νίκη. Ο κόσμος μπήκε στο κλίμα λίγο αργότερα μες στον αγώνα, υπήρχαν κάποιες προσωπικές δυσκολίες για μένα εντός και εκτός γηπέδου, αλλά είμαι χαρούμενος που πάλεψα και βρήκα λύσεις. Το σημαντικό για μένα είναι να μπορώ να παλεύω, να μην 'σπάω' και αυτό μου φέρνει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Σήμερα έδειξα ότι είμαι δυνατός, η φυσική μου κατάσταση ήταν το πιο σημαντικό πράγμα και ο λόγος που κέρδισα αυτόν τον αγώνα».

Τo SDNA τον ρώτησε ποιες ακριβώς είναι αυτές οι δυσκολίες που αντιμετώπισε. «Το ξέρω πως οι συνθήκες είναι ίδιες και για τις δυο ομάδες, αλλά είναι πολύ δύσκολο να δεις την μπάλα όταν υπάρχουν πίσω από το γήπεδο λευκές κερκίδες, κυρίως τα καθίσματα. Υπήρξαν στιγμές, κυρίως στα σερβίς, όπου χανόταν η μπάλα και είναι πολύ δύσκολο να βρεις την μπάλα εκεί που τη θες. Σε αυτά τα επίπεδα είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι κλάσματα δευτερολέπτου μπορούν να δώσουν κάποια αποτελέσματα, ή οι αποφάσεις που θα παρθούν όταν βρίσκεσαι πίσω από την μπάλα και δεν χάνεις μερικά δευτερόλεπτα. Δεν είναι τζούνιορ τένις. Θα ήταν διαφορετικά αν παίζαμε 12άρια, αλλά σε αυτό το επίπεδο δεν μου έχει ξανασυμβεί. Αυτοί που πήραν την απόφαση αυτή δεν το σκέφτηκαν πολύ καλά».

Για το ματς είπε: «Ήταν ένας αγώνας υψηλής έντασης, περίμενα αυτό το επίπεδο από εκείνον, είναι ένας παίκτης που έχει βρεθεί στο Top 100. Έπρεπε να μείνω εκεί και να παλέψω. Δεν ήταν επιλογή για μένα να τα παρατήσω, ειδικά παίζοντας μπροστά στους συμπατριώτες μου. Έπρεπε να παίξω άσχημα κάποιες φορές, αλλά δούλεψε, πήρα τη νίκη και είμαι χαρούμενος γι' αυτό».

Και πρόσθεσε για τον τραυματισμό του Κλάιν: «Κατάφερα να υπομείνω τις δυσκολίες του αγώνα περισσότερο από εκείνον. Ήξερα ότι θα έφτανε σ' αυτό το σημείο, που το ματς θα γίνει πιο physical. Ήμουν έτοιμος γι' αυτό και έχω προπονηθεί πολλές ώρες. Έχω μεγαλώσει παίζοντας σ' αυτές τις συνθήκες και είμαι περήφανος με τον εαυτό μου που ήμουν δυνατός και ανθεκτικός».

Αλλάζουν χρώμα τα καθίσματα

Ο Απόστολος Τσιτσιπάς, από την πλευρά του, μίλησε και για τα δύο ματς. «Ο Αλέξανδρος (Σκορίλας) είχε στιγμές που θα μπορούσε να αλλάξει την τροπή στο ματς, αλλά αυτό δεν έγινε. Σαν εμπειρία ήταν καλή γι' αυτόν καθώς είδε το επίπεδο και πόσο πρέπει να δουλέψει. Έπαιζε με έναν παίκτη τοπ επιπέδου. Το ματς του Στέφανου είχε δύo πρόσωπα. Στο πρώτο σετ ο αντίπαλος έβγαλε όλη την ενέργειά του και στο τάι μπρέικ πήρε το σετ, αλλά προφανώς μετά ο Στέφανος έδειξε την ποιότητά του. Κράτησε ψηλά το επίπεδο και εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που βρήκε και πήρε το σετ, για να έρθει η εγκατάλειψη του Κλάιν που δεν είχε δυνάμεις. Σε αυτά τα επίπεδα, φαίνεται η προετοιμασία του κάθε παίκτη που μπαίνει στο γήπεδο να αγωνιστεί».

Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αύριο αλλαγές στην ομάδα. «Οπωσδήποτε. Θα καθίσουμε με το τεχνικό επιτελείο της ομάδας και με τους παίκτες και θα πάρουμε την απόφαση για το πώς θα κινηθούμε αύριο αγωνιστικά. Θα σας ανακοινωθεί η απόφαση όταν παρθεί. Οπότε, ναι, υπάρχει περίπτωση να γίνει αλλαγή». Το πιο πιθανό σενάριο είναι να αγωνιστεί στο διπλό ο Στέφανος, μαζί με τον αδερφό του.

Πάντως, μετά τα παράπονα του Στέφανου Τσιτσιπά, η Ομοσπονδία τένις αντέδρασε άμεσα και τα καθίσματα πίσω από τις baseline στο Καλλιμάρμαρο θα αλλάξουν χρώμα και θα γίνουν μπλε!

ΚαλλιμάρμαροDavis CupΤένιςΣτέφανος Τσιτσιπάςειδήσεις τώρα