Αθλητισμός|19.09.2023 20:44

Το ΧΑΟΣ της Superleague 2 - Το πρώτο επεισόδιο του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ για το... χάος που επικρατεί στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου

Newsroom

Ένα ντοκιμαντέρ - γροθιά στα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου δημιούργησε ο ΠΣΑΠΠ θέλοντας να καταδείξει τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν εκατοντάδες ποδοσφαιριστές της Super League 2 αναζητώντας φαγητό μέχρι και σε συσσίτια και μένοντας ανασφάλιστοι για χρόνια...

Το απόγευμα της Δευτέρας (18/9), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών Ποδοσφαιριστριών παρουσίασε το ντοκιμαντέρ ΧΑΟΣ, με την υπογραφή του Παναγιώτη Αρωνιάδη, που περιγράφει αυτό ακριβώς που επικρατεί στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας.

Μία κατηγορία που κάθε άλλο παρά επαγγελματική εικόνα έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τους ποδοσφαιριστές να βιώνουν τριτοκοσμικές συνθήκες, ζώντας σε ένα ζοφερό περιβάλλον σε όλα τα επίπεδα. Βεβαίως υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στην κατηγορία. Ωστόσο, όπως θα μπορούσε να πει κανείς, με διάθεση για... μαύρο χιούμορ βεβαίως, «δεν μπορεί για 3-4 τίμιους παράγοντες, να αμαυρώνεται ολόκληρη η κατηγορία». Γιατί, δυστυχώς, ο κανόνας αυτός είναι.

Οικονομική αβεβαιότητα, αδυναμία να καλύψουν ακόμα και απολύτως βασικές ανάγκες διαβίωσης, αγωνία για το «αύριο» που τους ξημερώνει. Ένας διαρκής ψυχολογικός «βιασμός». Και μέσα σε αυτό το καθεστώς, να καλούνται κάθε Κυριακή να μπουν στους αγωνιστικούς χώρους για να κάνουν αυτό που αγαπάνε σε... επαγγελματικό επίπεδο.

Αλήθεια, για ποια επαγγελματική κατηγορία μιλάμε, όταν ποδοσφαιριστές αναγκάζονται να τρώνε από τα συσσίτια του ΠΣΑΠΠ; Όταν μένουν απλήρωτοι για μήνες; Όταν δεν έχουν χρήματα για το ενοίκιό τους, για το ρεύμα τους, που φυσικά άφησε απλήρωτο η ομάδα τους που είχε υποχρέωση να καλύψει. Όταν αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα χειρουργεία τους για τραυματισμούς τους επειδή έχουν μείνει ανασφάλιστοι για χρόνια; Ένα πάγιο αίτημα των ποδοσφαιριστών που ποτέ δεν καλύφθηκε.

Εδώ, να σημειώσουμε πάντως ότι το θέμα της ασφάλισης ήταν ένα από τα πρώτα ζητήματα που έβαλε στο τραπέζι και θέλησε να τακτοποιήσει η νέα διοίκηση της Superleague 2 κι αυτό πρέπει να της πιστωθεί.

Τι είναι αυτό που «γέννησε» το ΧΑΟΣ; Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής, είναι η αδικία. Η αδικία που βιώνουν περισσότεροι από 700 ποδοσφαιριστές της δεύτερης κατηγορίας, όπως περιγράφουν ορισμένοι εξ αυτών στο ντοκιμαντέρ διάρκειας λίγο περισσότερο της μίας ώρας, χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η αλήθεια είναι πως, έχοντας εικόνα του τρέιλερ που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες ημέρες, περιμέναμε κάτι ακόμα πιο σκληρό από αυτό που τελικά παρακολουθήσαμε. Και το περιμέναμε γιατί ακριβώς έχουμε -κάποια- εικόνα από τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε πάρα πολλές ομάδες της Superleague 2.

Ξαναλέμε, κάθε δάχτυλο του χεριού δεν είναι ίδιο. Αυτό ισχύει και για τις ομάδες της κατηγορίας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν τόσες πολλές προβληματικές ΠΑΕ, παράγοντες αφερέγγυοι που δείχνουν αδυναμία να κάνουν ακόμα και τα βασικά, παράγοντες που δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο, τότε δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για “ΧΑΟΣ”. Αυτό το χάος που περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο οι παίκτες στο ντοκιμαντέρ. Παιδιά νέα, 20-25 ετών (ή και μεγαλύτερα), που βλέπεις στα μάτια τους την απόγνωση, μαζί με τον θυμό για την αδικία που έχουν βιώσει. Οι ίδιοι ή και συνάδελφοί τους.

Παρότι βρήκαν το θάρρος να βγουν μπροστά και να μιλήσουν, ο φόβος συνεχίζει να επικρατεί. Εξ ου και δεν αποκαλύφθηκε παρά ένα μόνο μέρος των όσων συμβαίνουν. Αυτός πάντως ο φόβος για το τι ακριβώς θα αποκαλύπτονταν στο ντοκιμαντέρ, ήταν που οδήγησε ορισμένες ομάδες να προχωρήσουν σε πληρωμές τις τελευταίες μέρες, μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ, τρέμοντας για τα... άπλυτα που μπορεί να έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας.

Το ΧΑΟΣ έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο. Όχι φυσικά να αντικαταστήσει τη δουλειά των δημοσιογράφων αποκαλύπτοντας το τι ακριβώς συμβαίνει στη Superleague 2. Ούτε να δείξει απλώς με το “δάκτυλο” τους υπευθύνους για τα κακώς κείμενα ή να συγκινήσει. Θέλει να “ταρακουνήσει” το σύστημα που επικρατεί. Να ενεργοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, να κινητοποιήσει εκείνους που κρατούν τα νήματα. Να ανατρέψει το “σήμερα” της δεύτερης επαγγελματικής κατηγορίας της χώρας. Η οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει το προσεχές Σαββατοκύριακο χωρίς να έχει τηλεοπτική στέγη και χωρίς κεντρικό χορηγό.

Να φέρει ένα καλύτερο αύριο για εκατοντάδες ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα, που -θεωρητικά- αποτελούν την κοιτίδα των ομάδων της SL 1, ενδεχομένως και της Εθνικής. Δηλαδή του ίδιου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ή θα έπρεπε να είναι έτσι σε ένα ιδανικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Κι όχι στο ελληνικό...

Δείτε το πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «ΧΑΟΣ» που έχει αναρτηθεί στο Youtube

ντοκιμαντέρSuperleague2ειδήσεις τώρα