Αθλητισμός|21.03.2019 12:26

Ο Εζίλ έκανε έξαλλους τους Γερμανούς - Κάλεσε τον Ερντογάν στο γάμο του

Αλέξανδρος Λοθάνο

Υπήρξε -όχι άθελά του- ένα από τα παιδιά της προσφυγιάς που εκπροσώπησε όλες τις μικρές Εθνικές Γερμανίας και έφτασε μέχρι τη «Νατσιονάλμανσαφτ», καταφέρνοντας να γευτεί τη μοναδική εμπειρία της κατάκτησης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (2014). Τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, ο Μεσούτ Εζίλ έφυγε πικραμένος από την Εθνική, κατηγορώντας την ομοσπονδία και την κοινή γνώμη ότι τον αντιμετώπισαν με ρατσισμό και ασέβεια.

«Είμαι Γερμανός όταν νικάμε και μετανάστης όταν χάνουμε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του στο Twitter ο μεσοεπιθετικός της Αρσεναλ, όταν το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να πει «αντίο» – μια απόφαση που προκλήθηκε από τον (έντονο) σούσουρο που προκλήθηκε από τη φωτογραφία του, λίγους μήνες νωρίτερα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η φωτογραφία δεν είχε να κάνει με πολιτική ή τις εκλογές. Ηταν απλώς μια ένδειξη σεβασμού από εμένα προς το υψηλότερο αξίωμα στη χώρα της οικογένειάς μου» εξήγησε ο 30χρονος ποδοσφαιριστής, ο οποίος αποφάσισε να δείξει ότι αργά αλλά σταθερά «σβήνει» τη Γερμανία από μέσα του. Για τον επικείμενο γάμο του, λοιπόν, επέλεξε να καλέσει τον Ερντογάν – κίνηση που ενόχλησε την Ανγκελα Μέρκελ.

«Είναι απογοήτευση για όλους αν ένας παίκτης που φόρεσε για τόσο μεγάλο διάστημα τη φανέλα της Εθνικής και είδε πόση αντίδραση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η πρώτη του συνάντηση με τον Ερντογάν να κάνει μια τέτοια επιλογή» ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, επισημαίνοντας ακόμα ότι «οι ποδοσφαιριστές είναι σύμβολα της κοινωνίας μας. Με αυτούς ο κόσμος δένεται περισσότερο από ό,τι με τους πολιτικούς». Ο Εζίλ, γεννημένος στο Γκελζενκίρχεν, είναι Τούρκος τρίτης γενιάς, μουσουλμάνος, ενώ σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να παίξει με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας, παρότι είχε τη δυνατότητα να παίξει με τη χώρα καταγωγής του. Αν μπορούσε να επιλέξει ξανά, πιθανόν να προτιμούσε την Εθνική Τουρκίας.

Οι δύο Εθνικές του

Οι Τούρκοι, με τον Σενιόλ Γκιουνές, αντί του Μιρτσέα Λουτσέσκου, παίζουν αύριο στη Σκόνδρα με την Αλβανία, στην πρεμιέρα τους για την προκριματική φάση του Euro 2020, η οποία ανοίγει απόψε την αυλαία της. Οι 55 εθνικές ομοσπονδίες έχουν χωριστεί σε 10 ομίλους, πέντε των έξι και πέντε των πέντε ομάδων, από τους οποίους θα προκύψουν οι 20 ομάδες της τελικής φάσης (οι δύο πρώτες κάθε ομίλου). Τα άλλα τέσσερα εισιτήρια θα προκύψουν μέσω πλέι οφ, στα οποία θα λάβουν μέρος οι Εθνικές που τερμάτισαν πρώτες στους ομίλους του Nations League και δεν εξασφάλισαν το εισιτήριο μέσω της προκριματικής φάσης. Η Γερμανία, μέχρι πρότινος Εθνική ομάδα του Εζίλ, κάνει πρεμιέρα την Κυριακή, με ματς-φωτιά κόντρα στην Ολλανδία στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα»

Ταγίπ ΕρντογάνΜεσούτ ΕζίλΆνγκελα Μέρκελ