Αθλητισμός|29.09.2023 18:39

Μάκης Μίτας στο ethnos.gr: Στην Ελλάδα υπάρχει οπλοφοβία - Μπορούμε να κερδίσουμε μετάλλιο στο Παρίσι

Έλβη Μιχαηλίδου

Τον Αύγουστο ο Μάκης Μίτας κατέκτησε την πρώτη θέση στο σκητ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκοποβολής, που διεξήχθη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και έγινε ο πρώτος Έλληνας που στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στον πήλινο στόχο.

Ο Έλληνας πρωταθλητής που τσέκαρε παράλληλα και το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το καλοκαίρι του 2024 μίλησε στο ethnos.gr για την ιστορική επιτυχία του, τι άλλαξε μετά από αυτήν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ενώ μας παρουσίασε και την σύζυγό του Αφροδίτη, η οποία τον στηρίζει σε κάθε του βήμα.



Αναλυτικά όσα είπε:

Για το τι άλλαξε μετά το παγκόσμιο χρυσό:

«Το μόνο που άλλαξε είναι ότι επιβραβεύτηκα και είδα ότι η δουλειά που κάνω τόσα χρόνια αποδίδει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Για το αν η σκοποβολή είναι παρεξηγημένο άθλημα στην Ελλάδα:

«Υπάρχει μια οπλοφοβία στην Ελλάδα, κάτι που με στενοχωρεί και εμένα και τους συναθλητές μου. Είναι ένα άθλημα υγιές, ακίνδυνο, δεν έχει γίνει ατύχημα ποτέ γιατί μαθαίνουμε να σεβόμαστε τους κανόνες ασφαλείας. Είναι ένα παρά πολύ απαιτητικό αγώνισμα και αυτό δεν το καταλαβαίνουν στην αρχή. Αλλά και αθλητές που έχουν μεταπηδήσει από άλλα σπορ στην σκοποβολή το έχουν ζήσει. Τα πράγματα που χρειάζεται για να στεφτείς παγκόσμιος πρωταθλητής είναι ατελείωτα».

Για την σκοποβολή στην Ελλάδα:

«Έχουμε ματώσει όλοι στην σκοποβολή. Έχουμε τον προπονητή μας τον Γιώργο τον Σαλαβαντάκη ο οποίος είναι τεράστιος, έχει φοβερές γνώσεις. Η Ελλάδα είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη στην σκοποβολή και το αποδείξαμε και φέτος. Πέντε συμμετοχές ήδη έχει κλειδώσει για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι η σκοποβολή». 

Για τον στόχο του στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι:

«Από την στιγμή που κερδίζεις ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα, μπορείς να κερδίσεις τον οποιοδήποτε αγώνα. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τίτλος και το βάρος. Πλέον είμαι αρκετά έμπειρος γιατί έχω συμμετάσχει σε δύο Ολυμπιακούς αγώνες και ο προπονητής μου σε άλλους δύο- γιατί συνδυάζεται αυτό και πηγαίνουμε με την καλύτερη ψυχολογία και εύχομαι να έχουμε την στήριξη για να κάνουμε την προετοιμασία μας όσο καλύτερα γίνεται και πιστεύω θα τα καταφέρουμε».

Για τις δυσκολίες να φτάσει ως εδώ:

«Δεν έχω ζήσει παιδικά χρόνια, ήμουν από μικρός εδώ, δεν το μετανιώνω. Πάρα πολλά έξοδα ειδικά μέχρι να καταφέρω να μπω στην Εθνική ομάδα. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα… Είμαι 38 και είμαι άνεργος, δεν έχω ένσημα, δεν έχω ασφάλεια, με δύο παιδάκια είναι πολύ δύσκολο αυτό που κάνω. Στην ουσία ρισκάρω πάρα πολύ για το αύριο. Εύχομαι μετά από αυτή τη διάκριση να αλλάξει κάτι στη ζωή μου».

Για τις οικονομικές δυσκολίες και την έλλειψη χορηγών:

«Ευχαριστώ πολύ τον κ. Καπράλο και την Ομοσπονδία για την οικονομική βοήθεια που μας προσφέρουν, να μπορούμε να ρίχνουμε και να μπορούμε να ζούμε. Όμως πέρα από αυτό δεν υπάρχει κάποιος άλλος χορηγός, όπως υπάρχουν στο στίβο και σε άλλα αγωνίσματα. Εύχομαι να αλλάξει αυτό. Δεν είναι μόνο ο τίτλος στο Παγκόσμιο. Εγώ έχω 4 μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, έχω κάνει παγκόσμιο ρεκόρ, έχω πάει σε 2 Ολυμπιάδες, και άλλοι αθλητές το ίδιο… Εύχομαι να κοιτάξουν και άλλα αθλήματα…». 

Για τα παιδιά και τη σύζυγό του:

«Όταν ήρθαν τα παιδιά μου άλλαξε η ζωή μου. Γιατί δεν άφηνα πλέον μόνο τη γυναίκα μου αλλά και τα παιδιά μου. Με τα μετάλλια είναι πάρα πολύ περήφανα για τον μπαμπά τους και δεν υπάρχει μεγαλύτερη επιβράβευση. Είμαι πολύ τυχερός που η Αφροδίτη ήταν αθλήτρια και καταλαβαίνει. Βρίσκουμε τις ισορροπίες μας με τα παιδάκια με στηρίζει σε όλα και την ευχαριστώ πολύ.

Η Αφροδίτη είπε ότι πολλά χρόνια φαντάζεται τον Μάκη Ολυμπιονίκη και πως θα τον στηρίξει μέχρι τέλους ώστε η προετοιμασία του για το Παρίσι να γίνει σωστά, ενώ σαν μητέρα προέτρεψε τα παιδιά να γνωρίσουν την σκοποβολή πηγαίνοντας σε κάποια προπόνηση του Μάκη». 

ΑζερμπαϊτζάνσκοποβολήΟλυμπιακοί Αγώνεςειδήσεις τώρα