Αθλητισμός|14.10.2023 00:06

Euroleague: Το πρώτο μεγάλο «μπαμ» ήταν έργο της Μπολόνια στο Μονακό - Νίκες για Βαλένθια και Ζαλγκίρις

Newsroom

Η Βίρτους έριξε την πρώτη μεγάλη «βόμβα» στην Euroleague καθώς διέλυσε τη Μονακό εκτός έδρας, ενώ σπουδαία νίκη πέτυχε και η Βαλένθια επί της Φενέρμπατσε. Επίσης η Ζαλγκίρις λύγισε τον Ερυθρό Αστέρα για τη 2η αγωνιστική...

Βαλένθια - Φενέρμπαχτσε 77-74

Η «μαχητική» Βαλένθια έκανε το 2Χ2 στην Euroleague, καθώς μετά την Μονακό κατάφερε να «λυγίσει» στην έδρα της και τη Φενέρμπαχτσε σε «θρίλερ» (77-74), λίγο πριν από το παιχνίδι των Τούρκων με τον Παναθηναϊκό (17/10). Μοιραίος ο Σκότι Ουίλμπεκιν.

«Έσπασαν» καρδιές στην ισπανική πόλη. Σε ένα ματς που είχε ένταση, ανατροπές και... θρίλερ επιπέδου πλέι οφ, η ομάδα του Άλεξ Μουμπρού πήρε την νίκη ύστερα από μια κομβική άστοχη βολή του Σκότι Ουίλμπεκιν στο φινάλε και έκανε το 2Χ2 στο ξεκίνημα της Euroleague. Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη (1-1 ρεκόρ), η οποία την Τρίτη (17/10) θα υποδεχτεί τον Παναθηναϊκό, επέστρεψε από το -15, πήγε να... κλέψει το ματς, αλλά εν τέλει το έχασε στις λεπτομέρειες.

Οι Ισπανοί μοίρασαν σωστά τους ρόλους και τους χρόνους τους, κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και ήταν σε θέση οδηγού στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης. Στην τελική ευθεία, βέβαια, δεν είχαν εύκολο σκορ απέναντι στις αλλαγές της τουρκικής άμυνας, όμως κατάφεραν να «γράψουν» το θετικό αποτέλεσμα.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Μπράντον Ντέιβις με μια εμφάνιση που θύμισε όσα έκανε στο παρελθόν στη Ζαλγκίρις (18 πόντοι με 7/13 δίποντα και 4/4 βολές), με τον Κρις Τζόουνς να «ζεσταίνεται» στο δεύτερο ημίχρονο και να «μιλάει» στις πιο κομβικές στιγμές του αγώνα (11 πόντοι, 3 ριμπάουντ, 7 ασίστ).

Από την άλλη πλευρά, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ήταν εκ των ηγετών της Φενέρμπαχτσε (17 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), με τον Σκότι Ουίλμπεκιν να μετράει 14π., αλλά να παίρνει τον τίτλο του «μοιραίου», λόγω της άστοχης βολής του που μπορεί να πήγαινε το ματς στην παράταση. Διψήφιος και ο Γιαμ Μάνταρ (10π., 3ασ., 3κλ.), αλλά και ο άστοχος Νάιτζελ Χέις (11π. με 4/10 σουτ). Βοήθησε ο Γιώργος Παπαγιάννης (8π., 3ρ., 1ασ. σε 23'), δεν αγωνίστηκε πολύ ο Νικ Καλάθης (4').

Μονακό - Βίρτους Μπολόνια 59-83

Η πρώτη μεγάλη έκπληξη της σεζόν στην Euroleague είναι γεγονός: Η Βίρτους Μπολόνια πήρε δια περιπάτου το διπλό στο Πριγκιπάτο (83-59) και η Μονακό μπαίνει σε περίοδο... αμφισβήτησης.
Η Μονακό μπήκε στην τρέχουσα σεζόν ως ένα από τα φαβορί της Euroleague, όμως το ξεκίνημά της είναι... εφιαλτικό (0-2 με «βαριές» ήττες από τη Βαλένθια και τη Βίρτους Μπολόνια). Αντιθέτως, το «ταβάνι» της ιταλικής ομάδας ήταν σαφώς πιο χαμηλό στην έναρξη της regular season, όμως οι έμπειροι παίκτες του Λούκα Μπάνκι έστησαν πάρτι στο Πριγκιπάτο στο ματς της 2ης αγωνιστικής.

Οι Ιταλοί πήραν την κατάσταση στα χέρια τους από το ξεκίνημα της αναμέτρησης, βρέθηκαν +15 στο ημίχρονο και στο +25 στην 3η περίοδο και έφτασαν δια περιπάτου σε ένα διπλό - έκπληξη. Για την ακρίβεια, σούταραν με εντυπωσιακά ποσοστά πίσω από τα 6,75μ. (51%, 16/31 τρίποντα), μάζευαν τα ριμπάουντ σαν να μην έχουν αντίπαλο (+11ρ.) και εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τις απουσίες των Τζόρνταν Λόιντ - Κέμπα Ουόκερ από την περιφέρεια των γηπεδούχων, για να πάρουν μία νίκη - δήλωση (1-1 το ρεκόρ τους).

Πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν οι Μάρκο Μπελινέλι (13π. με 3/6 τρίποντα), Ίφε Λούντμπεργκ (14π., 4ρ., 4ασ.), Τζέιλεν Σμιθ (12π. με 4/5 τρίποντα) και Τορνίκε Σενγκέλι (12π., 5ρ., 4ασ.). Στην αντίπερα όχθη, ο Μάικ Τζέιμς είχε 11π. στο πρώτο ημίχρονο και τελείωσε με 14π. και 3ασ. την αναμέτρηση, με τους συμπαίκτες του να είναι πολύ άστοχοι (17/42 δίποντα, 4/22 τρίποντα και 13/25 βολές).

Ζαλγκίρις – Ερυθρός Αστέρας: 79-74

Η ομάδα του Κάουνας πήρε την νίκη με 79-74, σε ένα μας που ήλεγχε ο Αστέρας στη μεγαλύτερη διάρκειά του.
Τεράστια νίκη, με ανατροπή για τη Ζαλγκίρις μέσα στο Κάουνας. Οι Λιθουανοί επικράτησαν του Ερυθρού Αστέρα με 79-74, αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς ήταν εκείνη που είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως το επιμέρους σκορ του τελευταίου δεκαλέπτου ήταν 29-18.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Ρόλαντ Σμιτς με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Εντγκάρτας Ουλάνοβας είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Από την πλευρά των ηττημένων ξεχώρισαν οι Μίτροβιτς και Τεόντοσιτς με 16 και 15 πόντους αντίστοιχα.

ειδήσεις τώραEuroleague