Αθλητισμός|15.10.2023 00:10

Αγγίζει το Euro η Ουγγαρία, πιο κοντά Σλοβενία και Δανία - Ξέσπασε η Ιταλία στη σκιά του σκανδάλου

Newsroom

Η Ουγγαρία άντεξε το... σφυροκόπημα της Σερβίας των Ζίβκοβιτς, Γκατσίνοβιτς και Τζούριτσιτς, επικράτησε 2-1 και βρίσκεται με το... ένα πόδι στην τελική φάση του Euro 2024, ενώ και η Δανία έκανε «πάρτι» στο «Πάρκεν Στάντιουμ» και άλμα πρόκρισης μετά το 3-1 επί του Καζακστάν (3-1), που φαίνεται ότι θα βρεθεί στο δρόμο της Ελλάδας στα πλέι οφ εφόσον η Γαλανόλευκη δεν τα καταφέρει μέσω των προκριματικών. Επίσης, η Ιταλία στη σκιά του μεγάλου σκανδάλου με τον παράνομο στοιχηματισμό διεθνών παικτών της, επιβλήθηκε στο... ρελαντί της Μάλτας με 4-0.

Αναλυτικά, στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης η Ουγγαρία πέτυχε τεράστια νίκη επί της Σερβίας στο ντέρμπι κορυφής του 7ου γκρουπ με 2-1. Τα πάντα κρίθηκαν στο πρώτο 45λεπτο, όταν οι «Μαγυάροι» προηγήθηκαν σε διάστημα 15 λεπτών με 2-0, οι «πλάβι» μείωσαν γρήγορα από την ασίστ του άσου του ΠΑΟΚ, Αντριγια Ζίφκοβιτς κι εκτελεστή τον Πάβλοβιτς, ωστόσο, στο φινάλε αυτοί που πανηγύρισαν ήταν οι γηπεδούχοι. Η Ουγγαρία διατήρησε το αήττητο με 4 νίκες μία μία ισοπαλία, ξέφυγε με +3 από τη σημερινή της αντίπαλο και +5 από το Μαυροβούνιο και με ματς λιγότερο μόνο εάν αυτοκτονήσει δεν θα πάρει μία από τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου.

Τα φαβορί για την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2024 σε 3ο (Ιταλία) και 8ο όμιλο (Δανία) πέτυχαν άνετες νίκες επί των Καζακστάν (3-1) και Μάλτας (4-0), με τους Σκανδιναβούς να διατηρούνται στην κορυφή, ισόβαθμοι με την Σλοβενία και να βρίσκονται «αγκαλιά» με το ένα από τα δύο «εισιτήρια» για τα γήπεδα της Γερμανίας, καθώς τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε απέχουν +4 βαθμούς από τους διώκτες τους (Καζακστάν και Φινλανδία).

Γνωρίζοντας από πριν τη νίκη της Ουκρανίας επί της Β. Μακεδονίας, η Ιταλία δεν δυσκολεύτηκε να πετύχει την 3η της νίκη στον 3ο όμιλο και να «πιάσει» στην 2η θέση τους Ουκρανούς, έχοντας, μάλιστα και ματς λιγότερο. Πρωταγωνιστής της «σκουάντρα ατζούρα» ήταν ο επιθετικός της Σασουόλο, Ντομένικο Μπεράρντι με δύο γκολ.

Προηγουμένως, με τον σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, Άντραζ Σπόραρ να κερδίζει πέναλτι και να μοιράζει ασίστ, αλλά και τον στράικερ της Λειψίας, Μπέντζαμιν Σέσκο να «εκτελεί» άψογα, η Σλοβενία νίκησε 3-0 την Φινλανδία στο ντέρμπι του 8ου ομίλου και τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την απευθείας πρόκριση στους τελικούς του EURO 2024.

Βασικός με τους Σλοβένους ήταν και ο μέσος του Παναθηναϊκού, Άνταμ Τσέριν, ενώ από τον πάγκο ήρθε στο 80ο λεπτό ο τρίτος «πράσινος» διεθνής, Μπένιαμιν Βέρμπιτς. Στο ίδιο λεπτό αντικαταστάθηκε και ο Σπόραρ, παραχωρώντας την θέση του στον Κούρτιτς.

Το ντέρμπι ουραγών του 7ου ομίλου στη Σόφια ανέδειξε νικήτρια την Λιθουανία με 2-0 επί της Βουλγαρίας, στο αρχικό σχήμα της οποίας βρέθηκε ο επιθετικός του ΠΑΟΚ, Κίριλ Ντεσπόντοφ. Η αποβολή του επιθετικού των γηπεδούχων, Αντριαν Κράεφ, στο 42ο λεπτό έδωσε τη δυνατότητα στους Λιθουανούς να πετύχουν δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και να πάρουν την πρώτη τους νίκη στο γκρουπ.

Η Ουκρανία έκανε το 2Χ2 με την Βόρεια Μακεδονία και μετά το 3-2 στα Σκόπια, νίκησε και στην Πράγα το συγκρότημα της βαλκανικής με 2-0. Μετά την ήττα στο Μιλάνο από την Ιταλία, η ομάδα του Σεργκέι Ρεμπρόφ, επέστρεψε στα «τρίποντα» με το γκολ του Σουντάκοφ στο 30ό λεπτό και του Καραβάεφ στο 90΄+6 και παραμένει γερά στο... κόλπο της πρόκρισης, δύο αγωνιστικές πριν από το φινάλε του ομίλου.

Κανένα πρόβλημα απέναντι στο χωρίς βαθμό ακόμη, Σαν Μαρίνο, δεν συνάντησε η Βόρεια Ιρλανδία. Στο «Ουίντσορ Παρκ» του Μπέλφαστ η ομάδα του Μάικλ Ο΄Νιλ «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες την ουραγό του γκρουπ, με 3-0, φτάνοντας τις δύο νίκες σε 7 ματς. Τρεις... στροφές πριν από το φινάλε οι Βορειοϊρλανδοί με το «τρίποντο» που πήραν διατηρούν ακόμη μαθηματικές ελπίδες για την 2η θέση, αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι μόνο με θαύμα θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας.

3ος όμιλος

  • Ουκρανία-Β. Μακεδονία 1-0 (30΄ Σουντάκοφ)
  • Ιταλία-Μάλτα 4-0 (23΄ Μποναβεντούρα, 45΄+1, 64΄ Μπεράρντι, 90΄+3 Φρατέζι)
  • Ρεπό: Αγγλία

Βαθμολογία

  1. Αγγλία 13
  2. Ιταλία 10
  3. Ουκρανία 10
  4. Β. Μακεδονία 7
  5. Μάλτα 0

7ος όμιλος

  • Βουλγαρία-Λιθουανία 0-2 (45΄, 55΄ Σίρβις)
  • Ουγγαρία-Σερβία 2-1 (20΄ Βάργκα, 34΄ Σάλαϊ - 33΄ Πάβλοβιτς)
  • Ρεπό: Μαυροβούνιο

Βαθμολογία

  1. Ουγγαρία 13
  2. Σερβία 10
  3. Μαυροβούνιο 8
  4. Λιθουανία 5
  5. Βουλγαρία 2

8ος όμιλος

  • Β. Ιρλανδία-Σαν Μαρίνο 3-0 (5΄ Σμιθ, 11΄ Ματζένις, 81΄ ΜακΜέναμιν)
  • Σλοβενία-Φινλανδία 3-0 (16΄πεν, 28΄ Σέσκο, 90΄ Γιάνζα)
  • Δανία-Καζακστάν 3-1 (36΄ Γουίντ, 45΄+2, 48΄ Σκοβ - 58΄ Βορογκόφσκι)

Βαθμολογία

  1. Σλοβενία 16
  2. Δανία 16
  3. Φινλανδία 12
  4. Καζακστάν 12
  5. Β. Ιρλανδία 6
  6. Σαν Μαρίνο 0
Εθνική ΙταλίαςΕθνική ΟυγγαρίαςEuroEuro 2024Εθνική ΣερβίαςΕθνική Ουκρανίαςπροκριματικά Euro