Αθλητισμός|16.10.2023 23:55

Ελλάδα - Ολλανδία 0-1: Έκανε κατάθεση ψυχής αλλά έμεινε με άδεια χέρια η Εθνική που ελπίζει σε πρόκριση μέσω των πλέι οφ του Nations League

Newsroom

Η Εθνική ομάδα έδωσε μια μεγάλη μάχη στην OPAP Arena απέναντι στην Ολλανδία αλλά λύγισε στο φινάλε και πλέον έχει μηδεμινές ελπίδες για απευθείας πρόκριση στα τελικά του Euro. Οι Οράνιε επικράτησαν 1-0 χάρη σε εκτέλεση πέναλτι του Φαν Ντάικ στις καθυστερήσεις και βρίσκονται μια ανάσα απ' το να πάρουν το εισιτήριο για τη Γερμανία καθώς έπιασαν στη βαθμολογία την Ελλάδα έχοντας και το πλεονέκτημα της ισοβαθμίας (με δύο νίκες), ενώ έχουν και ματς λιγότερο (με την Ιρλανδία)...

Η Γαλανόλευκη προσπάθησε πολύ αλλά δεν μπόρεσε για δεύτερη φορά να αποφύγει την ήττα απ' τους Ολλανδούς. Πλέον η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ θα περιμένει την ολοκλήρωση των προκριματικών (εκκρεμεί το τελευταίο ματς με τη Γαλλία στην OPAP Arena) και εν συνεχεία (εφόσον οριστικοποιηθεί η πρόκριση των Ολλανδών) θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια θέση στο Euro μέσω των Nations League και των πλέι οφ που θα δώσει με ομάδες απ' τη League C.

Οι πιθανοί αντίπαλοι στα πλέι οφ

Με τα υπάρχοντα δεδομένα το Καζακστάν είναι ο πιθανός αντίπαλος στον ημιτελικό και ο νικητής του ζευγαριού Γεωργία - Λουξεμβούργο στον τελικό. Τα παιχνίδια είναι μονά και θα γίνουν στις 21 και 26 Μαρτίου...

Βαθμολογία

  1. Γαλλία 18 - 6 αγ.
  2. Ολλανδία 12 - 6 αγ.
  3. Ελλάδα 12 - 7 αγ.
  4. Ιρλανδία 6 - 7 αγ.
  5. Γιβραλτάρ 0 - 6 αγ.

Η εικόνα του ματς

Η Ελλάδα κατόρθωσε να ελέγχξει τον ρυθμό στο ξεκίνημα του ματς αλλά σταδιακά οι Ολλανδοί άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά. Μετά το 15' πήραν ολοκληρωτικά τα ηνία στο παιχνίδι κι αφού απείλησαν με μακρινά σουτ του Ράιντερς, κέρδισαν πέναλτι σε τράβηγμα του Κουλιεράκη στον Φαν Ντάικ. Ο Βέγκχορστ ανέλαβε την εκτέλεση στο 28' αλλά ο Βλαχοδήμος έπεσε σωστά στην αριστερή πλευρά και μπλόκαρε την μπάλα γνωρίζοντας την αποθέωση απ' το κοινό.

Ο γκολκίπερ της Νότιγχαμ είχε άλλη μία μεγάλη επέμβαση σε σουτ του Μπερχβάιν πριν από το φινάλε του ημιχρόνου (44'), διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα είχε όλες κι όλες δύο τελικές (αντί 7 των Ολλανδών). Η ομάδα του Πογιέτ παρουσίασε κενά στην άμυνα αλλά ήταν και αναποτελεσματική μεσοεπιθετικά...

Για καλή της τύχη όμως η Γαλανόλευκη είχε σε σπουδαία βραδιά τον Βλαχοδήμο, ο οποίος απέκρουσε σωτήρια και στο 47' ένα καλό σουτ του Μπερχβάιν μέσα απ' την περιοχή, όπως και ακόμα ένα του Ράιντερς στο 52'. Μεσολάβησε η πρώτη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας στο 50' με τον Ιωαννίδη να κάνει τρομερή ενέργεια από τα δεξιά αφήνοντας πίσω τον Ακέ. Όμως το τελείωμά του από πλάγια θέση κατέληξε λίγο άουτ.

Μετά το 60' ο Πογιέτ θέλησε να φρεσκάρει την ομάδα του αλλάζοντας και σχηματισμό με την είσοδο των Σιώπη, Μπουχαλάκη και Φούντα αντί των Κουρμπέλη, Κουλιεράκη και Μπακασέτα. Πέρασε πάντως ένα 20λεπτο για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απειλής με τον Μάνταλο να σουτάρει και τον Γιακουμάκη να χάνει για λίγο το κοντρόλ προτού βγει μόνος απέναντι στον Φερμπρούχεν. Η Εθνική απείλησε και στο 83' με κεφαλιά του Ιωαννίδη.

Το νικητήριο γκολ

Η Ελλάδα βγήκε μαζικά μπροστά στα τελευταία λεπτά παίζοντας με τρεις φορ (Ιωαννίδης, Παυλίδης, Γιακουμάκης) αλλά οι Ολλανδοί κέρδισαν και δεύτερο πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Φαν Ντάικ στο 93' διαμορφώνοντας το τελικό 0-1 που φέρνει την Ολλανδία μια ανάσα απ' τα γήπεδα της Γερμανίας το καλοκαίρι του 2024.

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Ρέτσος, Κουλιεράκης (60' Σιώπης), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (60' Μπουχαλάκης), Μάνταλος (81' Παυλίδης), Μπακασέτας (60' Φούντας), Μασούρας (77' Γιακουμάκης), Ιωαννίδης.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Χερτρούιντα (46' Μάλεν), Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Ράιντερς, Βίφερ (81' Ντε Ρουν), Σίμονς (62' Φέρμαν), Μπερχβάιν, Χάρτμαν (74' Φαν ντε Φεν), Βέγκχορστ (62' Μπρομπέι).

Τα highlights

ειδήσεις τώραπροκριματικά EuroΕθνική ομάδαΕθνική Ολλανδίαςεθνική Ελλάδας