Αθλητισμός|23.03.2019 19:07

Παναθηναϊκός: Αυτός είναι ο τίτλος που προσπαθεί να κατακτήσει 37 χρόνια

Κώστας Ασημακόπουλος

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Μίκρα το Πανελλήνιο πρωτάθλημα βόλεϊ εφήβων με την συμμετοχή του διοργανωτή και πολυνίκη Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού και του Πήγασου Πολίχνης. Πολύ πριν το βόλεϊ γίνει επαγγελματικό οι τελικές φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων εφήβων είχαν μεγάλη αίγλη.

Ο Ηρακλής που είναι και ο κάτοχος του περσινού τίτλου είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 8 τίτλους. Ο Ολυμπιακός έχει 3 και ο Παναθηναϊκός με τον Πήγασο από δύο.

Ανέτειλε το αστέρι του Τεντζέρη

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει τον πρώτο τίτλο στο πρώτο καταγεγραμμένο πρωτάθλημα βόλεϊ εφήβων που έγινε το 1965 στον Πειραιά. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να πάρει τον 2ο τίτλο του στο θεσμό. Ηταν στην τελική φάση που έγινε το 1982 στα Τρίκαλα απ΄όπου και ανέτειλε το μεγάλο αστέρι του Τάσου Τεντζέρη ο οποίος είχε αποκτηθεί από τον Εδεσσαϊκό τον οποίο μάλιστα ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει στον τελικό.

«Μόλις είχα έρθει στον Παναθηναϊκό και θυμάμαι πως στις διαπραγματεύσεις του Εδεσσαϊκού με τον Παναθηναϊκό είχε συζητηθεί να μην αγωνιστώ εγώ στο Πανελλήνιο εφήβων αλλά αγωνίστηκα. Αν και δεν πήγα καλά στον τελικό κόντρα στην παλιά μου ομάδα γιατί είχα πολύ άγχος είχαμε νικήσει. Είχα ανάμεικτα συναισθήματα, δεν ήξερα εάν έπρεπε να πανηγυρίσω βλέποντας απέναντι μου τα παιδιά που μεγαλώσαμε μαζί. Μετά βέβαια ταυτίστηκα με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα από τότε δεν έχει τύχει να επισκεφτώ ξανά τα Τρίκαλα», αποκαλύπτει ο Τάσος Τεντζέρης.

Ο Γόντικας είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό

Ο Πέτρος Παπαδάτος (με το Νο20) θυμάται: «Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνη την διοργάνωση. Ηταν μεγάλο γεγονός για τον Παναθηναϊκό. Σημαντικό ρόλο είχε παίξει ο Δημήτρης Γόντικας το αστέρι του οποίου ανέτειλε στο Νηρέα Κολωνού. Με φοβερό Γόντικα ο Νηρέας είχε κάνει την έκπληξη και είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό από τα τελικά. Ετσι άνοιξε ο δρόμος για να πάρουμε πιο άνετα το πρωτάθλημα. Μετά ο Γόντικας ήρθε στον Παναθηναϊκό».

Εκτός από τον Τάσο Τεντζέρη υπήρχαν και άλλα μεγάλα ονόματα όπως ο Ασημάκης Αλεξίου, ο Δημήτρης και Τάσος Κωτσαράς, ο Κώστας Τσιγαρίδας, ο Γιώργος Νικολογιάννης, ο Δημήτρης Μπουκαούρης, ο Παναγιώτης Σιδέρης. Προπονητής ήταν ο αείμνηστος Μπάμπης Κεραμίδας (αριστερά στην φωτό) και ο έφορος του τμήματος Βλάσης. 

Την σπάνια φωτογραφία από εκείνη την ομάδα μας την παραχώρησε από το αρχείο του ο Ασημάκης Αλεξίου (φοράει το Νο17)

Όρθιοι από αριστερά: Μπάμπης Κεραμύδας (προπονητής), Νο8 Τάσος Τεντζέρης, Νο3 Δημήτρης Κοτσιώνης, Νο10 Δημήτρης Κωτσαράς, Νο9 Θανάσης Κωτσαράς, Νο2 Κώστας Τσιγαρίδας, Νο7 Γιώργος Νικολογιάννης, έφορος Αλέκος Βλάσης.

Καθιστοί από αριστερά: Νο6 Γιώργος Μπουκαούρης, Νο5 Κώστας Σωτηρόπουλος, Νο15 Αγνωστος, Νο16 Παναγιώτης Σιδέρης, Νο20 Πέτρος Παπαδάτος, Νο17 Ασημάκης Αλεξίου, Νο12 Γιάννης Κόλλιας.

«Τελικός» Παναθηναϊκού και Ηρακλή

Στην πρεμιέρα της τελικής φάσης χθες ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 τον Πήγασο και ο Ηρακλής 3-1 τον Παναθηναϊκό και συνεπώς το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ηρακλή σήμερα είναι κάτι σαν τελικός. Την Κυριακή θα γίνει το ντέρμπι των «αιωνίων».

Το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Μαρτίου - 1η αγωνιστική

Ηρακλής Πετ. 2015 - Ολυμπιακός ΣΦΠ 3-1 (25-17, 25-22, 21-25, 25-14)

Παναθηναϊκός ΑΟ - Πήγασος Πολίχνης 3-0 (25-11, 25-20, 25-21)

Σάββατο 23 Μαρτίου - 2η αγωνιστική

18.00: Παναθηναϊκός ΑΟ - Ηρακλής Πετ. 2015

20.00: Πήγασος Πολίχνης - Ολυμπιακός ΣΦΠ

Κυριακή 24 Μαρτίου - 3η αγωνιστική

13.30: Ολυμπιακός ΣΦΠ - Παναθηναϊκός ΑΟ

15.30: Ηρακλής Πετ. 2015 - Πήγασος Πολίχνης

Βαθμολογία

1. Παναθηναϊκός ΑΟ 3β. (3-0)

2. Ηρακλής Πετ. 2015 3β. (3-1)

3. Ολυμπιακός ΣΦΠ 0β. (1-3)

4. Πήγασος Πολίχνης 0β. (0-3)

ΠαναθηναϊκόςΣπορΠανελλήνιο εφήβωνβόλεϊ