Αθλητισμός|25.10.2023 23:00

Ραζβάν Λουτσέσκου για Ιβάν Σαββίδη: «Με άλλαξε, με έκανε νικητή» - Ο Ρουμάνος κόουτς γράφει ιστορία με τον ΠΑΟΚ!

Newsroom

Στο ματς της Πέμπτης (26/10) με την Αμπερντίν για τους ομίλους του Conference League ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα γράψει ιστορία καθώς θα γίνει ο προπονητής με τους περισσότερους αγώνες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Κι όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξη που έδωσε: «Ο Ιβάν Σαββίδης με έκανε νικητή»...

Πριν από την αναμέτρηση με την Αμπερντίν, ο προπονητής του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε για το αν έχει ζητήσει από τους παίκτες του τη νίκη προκειμένου να συνδυάσει το ιστορικό -για εκείνον- παιχνίδι με τρίποντο. Ο Λουτσέσκου ήταν αφοπλιστικός, «ποτέ δεν το σκέφτομαι αυτό», εστιάζοντας την προσοχή του μόνο στο πως θα έρθει η νίκη...

Νωρίτερα όμως, στη συνέντευξη που παραχώρησε στους συμπατριώτες του, ο 54χρονος τεχνικός αναφέρθηκε δις στον ισχυρό άνδρα του ΠΑΟΚ. Αναφορές που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον καθώς «μαρτυρούν» πολλά για τη σχέση των δύο ανδρών σήμερα... Ο Ρουμάνος τεχνικός ρωτήθηκε για τους λόγους που τον έκαναν να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, βάζοντας στην κουβέντα και το «αφεντικό» του Δικεφάλου, αναγνωρίζοντας το ρόλο και την επίδραση που είχε πάνω του όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας τους: «Το να επιστρέψω εδώ ήταν επικίνδυνο γιατί είχα πάρει τα πάντα πριν από δύο χρόνια. Ο τίτλος μετά από 34 χρόνια, η διοργάνωση, η μοναδική αήττητη ομάδα. Το γεγονός ότι επέστρεψα και είμαι εδώ στον τρίτο χρόνο της δεύτερης θητείας μου τα λέει όλα... Χρωστάω πολλά στο αφεντικό εδώ, με άλλαξε και με έκανε νικητή».

Η αλήθεια είναι πως ο Ρουμάνος έχει αναφερθεί και στο παρελθόν πολλές φορές στον Ιβάν Σαββίδη, μιλώντας ανοιχτά για περιστατικά που σημάδεψαν την καριέρα του, στιγμάτισαν και διαμόρφωσαν τον «προπονητή» Λουτσέσκου, τον εξέλιξαν και τον έκαναν ανταγωνιστικό, κατακτώντας εν τέλει τα πάντα με τον ΠΑΟΚ.

Μια σχέση που σφυρηλατήθηκε μέσα στο χρόνο, διαμορφώνοντας μια κατάσταση αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως όταν ρωτήθηκε για το νέο συμβόλαιο, μίλησε και πάλι για τον Ιβάν Σαββίδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πέρα από την επαγγελματική σχέση, είναι «συναισθηματικά συνδεδεμένος» με τον ιδιοκτήτη της ομάδας: «Έχω μια καλή, πολύ καλή σχέση με όλους, είμαι επίσης συναισθηματικά συνδεδεμένος με τον ιδιοκτήτη αυτού του συλλόγου, με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος με εκτίμησε και με εκτιμά. Το μόνο που με νοιάζει πλέον είναι ο ΠΑΟΚ».

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς -λοιπόν- πως η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά αποκλειστικά τους δύο άνδρες. Προφανώς όχι επί του παρόντος αλλά μελλοντικά...

Στο σήμερα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου, πέρα από την ταμπέλα του πιο πετυχημένου προπονητή στην ιστορία του ΠΑΟΚ, θα «κουβαλά», μετά το ματς με την Αμπερντίν, και αυτήν του προπονητή με τους περισσότερους αγώνες στην ασπρόμαυρη ιστορία. Με τον Ατρόμητο, κοουτσάρισε τον 212ο ολοκληρωμένο του αγώνα (σ.σ. όσους έχει και ο Άγγελος Αναστασιάδης), ενώ έχει «χρεωμένα» και δύο ματς με αστερίσκο (σ.σ. δύο εξωαγωνιστικά έχει και ο Αναστασιάδης). Άρα, όπως και να το δει κανείς, είτε στον «κανονικό» 213ο, είτε στον επίσημο 215ο, στην Σκωτία, θα ανεβεί μόνος πρώτος σε μια λίστα που τηρείται εδώ και 97 χρόνια, όπως αναφέρει η «Ασπρόμαυρη Βίβλος».

«Μεγαλώνουμε τη βάση μας»

Για το ματς με την Αμπερντίν και τον βαθμό δυσκολίας του κι αν υπάρχει σύγκριση των αγώνων που έδωσε ο ΠΑΟΚ εναντίον της Χαρτς με: «Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε καθόλου τα παιχνίδια που δώσαμε εναντίον της Χαρτς. Δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε παιχνίδια, μιλάμε για δύο διαφορετικές στιγμές, δύο διαφορετικές ομάδες. Να απαντήσουμε με την ποιότητά μας στη μαχητικότητα της Αμπερντίν, σ’ ένα παιχνίδι που και οι δύο ομάδες έχουν ένα έξτρα κίνητρο για τη νίκη».

Για τη μέχρι τώρα αήττητη πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη: «Δεν κοιτάω τους αριθμούς, όποτε μου τους θυμίζετε, ασφαλώς και νιώθω ωραία. Πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Και για μας το επόμενο παιχνίδι είναι με την Αμπερντίν. Ασφαλώς οι νίκες μας έχουν φέρει στην πρώτη θέση του ομίλου, μας έχουν δώσει καλή ψυχολογία, αλλά ως εκεί. Το αυριανό παιχνίδι, όμως, είναι διαφορετικό. Θέλουμε να εστιάσουμε απόλυτα στο παιχνίδι εναντίον της Αμπερντίν και δε πρέπει να μας επηρεάσει οτιδήποτε άλλο».

Για το πόσο διαφορετικός θα είναι ο ΠΑΟΚ σε σχέση με τα παιχνίδια εναντίον της Χαρτς: «Δεν θέλω να συγκρίνω ούτε ομάδες, αλλά ούτε και στιγμές. Ήταν μια καλή νίκη επί της Χαρτς, ωστόσο αυτό έχει περάσει, ανήκει στο παρελθόν. Ήμαστε κάπως διαφορετικοί από εκείνο το παιχνίδι, όμως πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι στο ματς με την Αμπερντίν. Βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της προόδου ως ομάδα. Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες, η εισαγωγή τους γίνεται σιγά-σιγά, που χρειάζονται χρόνο και η χρησιμοποίηση τους γίνεται με αυτή τη λογική».

Για τη χρησιμοποίηση πολλών ποδοσφαιριστών και το απαραίτητο rotation: «Βασικά, η στρατηγική μας είναι να χρησιμοποιούμε πολλούς παίκτες προκειμένου να μεγαλώνουμε τη βάση μας, να αποκτούν ρυθμό μέσα από τα παιχνίδια και να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της ομάδας. Επίσης, έτσι μπορούμε να φρεσκάρουμε τους παίκτες και αυτό είναι σημαντικό όταν υπάρχουν τόσα πολλά παιχνίδια».

Για το αν μια νίκη θα φέρει πιο κοντά τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση: «Δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Ίσως, να μπορώ να απαντήσω αύριο μετά τον αγώνα».

Για το αν ζήτησε μια νίκη από τους παίκτες του ώστε να γιορτάσει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων στον πάγκο του ΠΑΟΚ: «Δεν σκέφτηκα ποτέ αυτό το γεγονός. Εμείς θέλουμε να μπούμε στο γήπεδο και να τα δώσουμε όλα για τη νίκη».

ΑμπερντίνΡαζβάν ΛουτσέσκουΠΑΟΚEuropa Conference Leagueειδήσεις τώραΙβάν Σαββίδης