Αθλητισμός|26.10.2023 23:43

Euroleague: Εξαιρετικός ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ διέλυσε την Εφές!

Newsroom

Ο Ολυμπιακός μπήκε σε mood… «της αμύνης τα παιδιά», είχε πλουραλισμό στην επίθεση και διέλυσε την Εφές στο ΣΕΦ (75-57) για να πάει στο 3-2.

Ο Ολυμπιακός ήταν εκπληκτικός στην μεγαλύτερή διάρκεια του αγώνα και επικράτησε της Εφές με 75-57. Οι «ερυθρόλευκοι» έπιασαν υψηλά στάνταρ στην απόδοση τους, η άμυνα τους ήταν υποδειγματική και έφτασαν σε μια εύκολη φαινομενικά νίκη. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη της ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στην διοργάνωση, ενώ από την αντίπερα όχθη το σύνολο του Ερντέν Τσαν γνώρισε την 3η του ήττα.

Η αστοχία της Εφές ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης με τα 2/15τρ. του 1ου ημιχρόνου να φανερώνουν πολλά. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να βρεί ρυθμό, κυρίως στην αρχή του 3ου δεκαλέπτου, όπου οι Πειραιώτες σημείωσαν 5/7τρ. σε 6'.

Ο Κώστας Παπανικολάου για άλλη μια φορά έδειξε τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, ήταν παντού μέσα στο γήπεδο και μέτρησε 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ σε 28 λεπτά συμμετοχής. Ο Ουίλιαμς Γκος είχε πολύ καλή παρουσία με 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Άλεκ Πίτερς πρόσθεσε 12.

Για την Εφές που η αλήθεια είναι απογοήτευσε με την εμφάνισή της ξεχώρισε ο Μπράιαντ με 10 πόντους και ο Τόμπσον με 9 πόντους.

Αμφίρροπο ήταν το ξεκίνημα με τον Τόμπσον της Εφές να μπαίνει… ορεξάτος με 5 συνεχόμενους πόντους (6-5 στο 3’) και τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να τροφοδοτήσει τον Φαλ, ο οποίος ήθελε να εκμεταλλευτεί την υψομετρική διαφορά του με τον Ταϊρίκ Τζόουνς. Οι άμυνες έπαιζαν πρωταρχικό ρόλο με το σκορ να είναι αρκετά χαμηλό για τα χρονικά δεδομένα του ματς (8-5 στο 7’). Η τουρκική ομάδα με ένα σερί 5-0 με πρωταγωνιστή τον Πλάις έφερε σε ισορροπία το παιχνίδι (10-10 στο 8’) με τον Παπανικολάου να βάζει το πρώτο τρίποντο (1/5 στο 9’) των «ερυθρολεύκων» για το 13-10 στο 9’. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με ένα… ακροβατικό καλάθι του Κάνααν, ο οποίος έδωσε προβάδισμα 3 πόντων στην ομάδα του (17-14).

Ο Μιλουτίνοφ αποτελούσε η αιχμή του δόρατος για τον Ολυμπιακό με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να τον τροφοδοτούν συνεχώς. Το σύνολο του Ερντέν Τσαν ως εκείνο το σημείο πλήρωνε την αστοχία της από την γραμμή του τρίποντου (2/11 στο 12’) με τον Ολυμπιακό να αποκτά ένα προβάδισμα 7 πόντων (21-14 στο 13’). Η second unit των Πειραιωτών έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα κρατώντας την Εφές στους 16π. στο 14, ενώ η αστοχία για την τουρκική ομάδα μεγάλωνε (2/15τρ.). Η διαφορά έφτασε στο +12 με τον Λαρεντζάκη να προσφέρει σε άμυνα και επίθεση (30-18 στο 16’) και την Εφές να δυσκολεύεται να βρει διαδρόμους προς το καλάθι. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επιβάλει πλήρως τον ρυθμό τους, διατηρούσαν σε επίπεδα ασφάλειας το προβάδισμα τους (32-22 στο 19’) με τον Κλαϊμπερν να βάζει το πρώτο τρίποντο της ομάδας του ύστερα από 12’ μειώνοντάς την διαφορά στους 7 (33-25) με την ανάπαυλα του ημίχρονου.

Πολύ γρήγορος ήταν ο ρυθμός με την έναρξη της 3ης περιόδου με τρία συνεχόμενα τρίποντα, δυο από τον Ολυμπιακό και ένα από την Εφές που έκαναν το σκορ 39-29 στο 23’. Οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν κάποιους εύκολους πόντους στην επίθεση, έτρεξαν στον αιφνιδιασμό με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι παντού στο γήπεδο (9π. 5ρ. 2ας. στο 26’). Το τρίποντο του Κάνααν από την γωνία ήταν αρκετό για να βάλει φωτιά στο κατάμεστο ΣΕΦ και δώσει προβάδισμα 14 πόντων στην ομάδα του (46-32 στο 25’). Το σύνολο του Ερντέν Τσαν όφειλε να αντιδράσει, η άμυνα των Πειραιωτών ήταν υποδειγματική, όπως στο πρώτο μέρος με το προβάδισμα να φτάνει στο +15 (55-38 στο 27’). Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε αποκτήσει την ψυχολογία που χρειάζονταν για να φτάσει στην 3η του νίκη στην διοργάνωση.

Η Εφές έπρεπε να κάνει ένα τέλειο τέταρτο δεκάλεπτο για να μπορέσει να διεκδικήσει την νίκη στο ΣΕΦ. Ήταν δεδομένο πως οι «ερυθρόλευκοι» δεν θα το επέτρεπαν και διατηρούσαν το προβάδισμα τους σε υψηλά επίπεδα (63-46 στο 32’). Το σκορ στα πρώτα 4' της περιόδου ήταν 4-3 με τις άμυνες να δηλώνουν... παρών. Ήταν φανερό πως η τουρκική ομάδα δεν μπορούσε να διεκδικήσει τίποτα από το παιχνίδι, με την αστοχία της να παραμένει μεγάλη. Το "ερυθρόλευκο" προβάδισμα ξεπέρασε τους 20 πόντους (71-48 στο 36') γεγονός που έδωσε την δυνατότητα στους δυο τεχνικούς να προβουν σε εκτεταμένο rotation.

Αναντολού ΕφεςΟλυμπιακόςEuroleagueειδήσεις τώρα