Αθλητισμός|27.10.2023 21:45

Ο Αργεντινός συγγραφέας Λουτσιάνο Βερνίκε στο ethnos.gr: «Μαραντόνα και Μέσι δε μπορούν να συγκριθούν. Είναι και οι δύο θεοί στην Αργεντινή»

Έλβη Μιχαηλίδου

Ο Αργεντινός Λουτσιάνο Βερνίκε είναι από τους πιο διάσημους συγγραφείς αθλητικών βιβλίων παγκοσμίως. Τα βιβλία του έχουν γίνει πολλάκις νούμερο ένα στη Λατινική Αμερική ενώ έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 διαφορετικές γλώσσες. Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας τα «Ντιέγκο: Εμπιστευτικό» και «Ματωμένα Γκολ». Ο Βερνίκε βρέθηκε στη χώρα μας στα πλαίσια της παρουσίασης των βιβλίων του και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ethnos.gr.


Αναλυτικά όσα είπε:

Για το πως ξεκίνησε τη συγγραφή αθλητικών βιβλίων:

«Ήμουν δημοσιογράφος στο πολιτικό ρεπορτάζ για 23 χρόνια και το 2008 η Editorial Planeta, ο πιο σημαντικός εκδοτικός οίκος στη Λατινική Αμερική μου έκανε πρόταση να γράψω ένα βιβλίο γύρω από τα Παγκόσμια Κύπελλα, αλλά με το δικό μου στιλ. Τότε είχα ήδη γράψει δύο βιβλία αλλά όχι σαν επαγγελματίας συγγραφέας, για χόμπι μόνο. Τα είχαν διαβάσει οι άνθρωποι της εκδοτικής και τους είχαν αρέσει πολύ. Και μου πρότειναν αυτό και έτσι γεννήθηκε το βιβλίο «Οι πιο ξεχωριστές ιστορίες των Μουντιάλ», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία στην Λατινική Αμερική. Έγινε νούμερο 1 αλλά όχι νούμερο 1 στα αθλητικά βιβλία, νούμερο 1 γενικά σε όλα τα βιβλία, στην Ουρουγουάη, στην Κολομβία, στο Μεξικό. Έτσι άρχισαν να μου ζητούν περισσότερα βιβλία, για το Κόπα Λιμπερταδόρες, για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τώρα έχουν μεταφραστεί τα βιβλία μου σε πάνω 20 διαφορετικές γλώσσες».

Για τα χαρακτηριστικά των βιβλίων του:

«Γράφω κυρίως για ιστορίες για το ποδόσφαιρο, που είναι το άλλο μου πάθος. Προσπαθώ να δείχνω μέσα από τα βιβλία μου την ανθρώπινη πτυχή των αθλητών, αυτές οι ιστορίες είναι που μου αρέσουν, όπως για παράδειγμα η ιστορία ενός μποξέρ που έχασε τα γάντια του και δε μπορούσε να αγωνιστεί.»

Για τις ομοιότητες ανάμεσα σε Έλληνες και Αργεντινούς φιλάθλους:

«Σε πολλά άλλα πράγματα νομίζω μοιάζουμε. Ο τρόπος ντυσίματος, η αρχιτεκτονική των κτιρίων. Κάποια σημεία της Αθήνας είναι παρόμοια με κάποιες γειτονιές της Αργεντινής, του Μπουένος Άιρες όπου ζω. Ναι, ξέρω, ξέρω για το πάθος των Ελλήνων. Έχουμε τα ίδια προβλήματα και στα γήπεδα. Με το πολύ πάθος των φιλάθλων που έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να δείχνουν πόσο αγαπούν την ομάδα τους. Όμως προτιμώ τέτοιους φιλάθλους. Έχεις πάει για παράδειγμα σε γήπεδο στην Αγγλία ή στην Σκωτία; Είναι όλοι ήσυχοι. Προτιμώ την φασαρία του γηπέδου, αυτή είναι η ψυχή του ποδοσφαίρου.»

Για το πως έγραψε το «Ντιέγκο: Εμπιστευτικό»:

Ήταν μεγάλη έκπληξη όταν ένας φίλος μου, μού τηλεφώνησε και μου είπε «Ξέρω τον Φερνάντο Σινιορίνι και θέλει να γράψει ένα βιβλίο για τον Μαραντόνα από την δική του οπτική γωνία» και εγώ είπα «Τέλεια!» Γιατί ο Φερνάντο Σινιορίνι ήταν ο προσωπικός γυμναστής του Ντιέγκο. Πέρασε 40 χρόνια μαζί με τον Μαραντόνα. Οπότε ξέρει τα πάντα για τον Μαραντόνα. Τον αληθινό Ντιέγκο Μαραντόνα. Ή μάλλον όχι για τον Μαραντόνα, ξέρει τα πάντα για τον Ντιέγκο. Το βιβλίο είναι πολύ διασκεδαστικό γιατί ξέρει πολλές ιστορίες ανέκδοτες και άγνωστες. Αυτό είναι το κλειδί του βιβλίου πιστεύω. Είναι ο άνθρωπος που ήταν αληθινά δίπλα στον Μαραντόνα για 40 χρόνια και μπορεί να πει την αληθινή ιστορία του Ντιέγκο Μαραντόνα, -του Ντιέγκο όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς- σαν ποδοσφαιριστή αλλά και έξω από τα γήπεδα.

Για τον Μαραντόνα και τον Μέσι στην Αργεντινή:

Τώρα στην Αργεντινή έχουμε πολυθεϊσμό γιατί έχουν δύο θεούς: τον Ντιέγκο Μαραντόνα και τον Λιονέλ Μέσι. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Ντιέγκο Μαραντόνα όταν έπαιξε στη Νάπολι ήταν ο μόνος ξένος παίκτης στην ομάδα όταν κέρδισαν το πρωτάθλημα. Έχει πολύ διαφορετική ιστορία από τον Μέσι, ο οποίος όταν ξεκίνησε στην Μπαρτσελόνα είχε συμπαίκτες όπως Ροναλντίνιο, Τιερί Ανρί, Ιμπραϊμοβιτς. Πολλούς φανταστικούς παίκτες. Ο Ντιέγκο ήταν μόνος. Μόνος με μέτριους Ιταλούς παίκτες. Οπότε έχει μεγάλη διαφορά. Για εμένα είναι αδύνατο να συγκριθούν αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές. Γιατί έπαιζαν σε διαφορετικές συνθήκες. Το πιο σημαντικό είναι τα συναισθήματα που μας γέμισαν… Οι πανηγυρισμοί που μας έδωσαν… Ήταν μάγοι… Για μένα ο Ντιέγκο ήταν ένας μάγος με την μπάλα. Για μένα και οι δύο ήταν φανταστικοί.

Τέλος χαρακτήρισε κορυφαίο όλων των εποχών τον Ντιέγκο Μαραντόνα, κορυφαίο σύγχρονο τον Λιονέλ Μέσι, καλύτερο στάδιο το Ολντ Τράφορντ ενώ από Έλληνες παίκτες θυμήθηκε τον… Γιώργο Καραγκούνη!

ειδήσεις τώραποδόσφαιροΛιονέλ ΜέσιΝτιέγκο Μαραντόνασυγγραφέας