Αθλητισμός|24.03.2019 16:29

Ο Παναθηναϊκός µετράει τις πληγές του

Κώστας Γουλής

Στην πρώτη -εσωτερική- αντίδρασή του, ένα 24ωρο µετά το διακοπέν ντέρµπι «ταφόπλακα» µε τον Ολυµπιακό, ο οργανισµός του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού έσπευσε να διαβεβαιώσει τον κόσµο πως «…η υλοποίηση του πλάνου που ξεκίνησε το καλοκαίρι για την αγωνιστική ανάταση της οµάδας θα συνεχιστεί µε τον ίδιο ζήλο», συµπληρώνοντας ότι «…όσα διαχρονικά θλιβερά βιώσαµε, µε τις όποιες αγωνιστικές συνέπειες έχουν και ζηµιώνουν τις προσπάθειές µας, δεν θα επηρεάσουν ούτε κατ› ελάχιστον την προσπάθειά µας». Σε κάθε περίπτωση, το Νο1 ζητούµενο για το «τριφύλλι», όχι µόνο για το «τώρα», αλλά και για το «µετά», και το (εξίσου πολύ) δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται, είναι η διαχείριση τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά/οικονοµικά, έπειτα από το ισχυρό «σοκ» και τις επιπτώσεις που έπονται…

Δεν αλλάζει τίποτα

Η κεντρική κατεύθυνση που δόθηκε από τον Αλαφούζο ήταν πως «…δεν αλλάζει τίποτα, προχωράµε κανονικά το πλάνο που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο». Ανακουφιστικό, ως έναν βαθµό, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν στο µυαλό τους ένα δεύτερο «τα βροντάω όλα» του απρόβλεπτου και σταθερά ευµετάβλητου -ως χαρακτήρα- µεγαλοµετόχου της ΠΑΕ των «πρασίνων», ενάµιση χρόνο µετά την πρώτη στάση πληρωµών, που ισοπέδωσε τα πάντα στον σύλλογο. Κάτι που θα έµοιαζε µε χαριστική βολή σε έναν Παναθηναϊκό που ούτως ή άλλως… ψυχορραγεί. Οι πληρωµές στους διακανονισµούς, εντούτοις, συνεχίζονται κανονικά, µαζί µε τη σταθερή συλλογή των απαραίτητων υπογραφών απ’ όλους τους πιστωτές, για να εξασφαλίσει η οµάδα την αδειοδότησή της από την «κανονική» οδό τούτη τη φορά. Ενα µικρό βήµα «σταθερότητας» σε ένα προβληµατικό εδώ και πολύ καιρό τοπίο.

Οι συνέπειες, ωστόσο, από τη διακοπή και τη νέα τιµωρία χτυπούν ήδη την πόρτα του Παναθηναϊκού: Οι «πράσινοι» έχασαν την τελευταία ευκαιρία τους να διεκδικήσουν έως τις αρχές Μαΐου την 5ηθέση και το «σβήσιµο» της ευρωπαϊκής ποινής τους απ’ αυτό το καλοκαίρι. Με απλά… µαθηµατικά, το πλάνο «επιστροφή στα Κύπελλα Ευρώπης» πάει (στην καλύτερη των περιπτώσεων) για το καλοκαίρι του 2021. Οταν θα συµπληρώνεται µια τετραετία από την τελευταία ευρωκλήρωση κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλµπάο. Αφαίρεση αυτοµάτως ενός (υψηλού) κινήτρου για τους παίκτες που αποτελούν σήµερα τον κορµό του Παναθηναϊκού και βλέπουν τις προοπτικές εξέλιξης της συγκεκριµένης οµάδας να περιορίζονται ακόµη περισσότερο. Και αυτό µοιάζει τούτη τη στιγµή ως το µεγαλύτερο «θέµα» που καλούνται να αντιµετωπίσουν οι Νίκος Νταµπίζας και Γιώργος ∆ώνης: Η επαναφορά των κινήτρων στο µυαλό των ποδοσφαιριστών τους.

Στα αποδυτήρια

Ο ∆ώνης επιχείρησε να «εξοστρακίσει» τις αρνητικές σκέψεις µε την οµιλία που έκανε στα αποδυτήρια την εποµένη κιόλας του ντέρµπι, υπενθυµίζοντας πως αυτό που µετράει πάνω απ’ όλα είναι οι 38 βαθµοί που έχουν κατακτήσει µέσα στο γήπεδο. Ηδη, όµως, σε αρκετούς παίκτες, ειδικά στους µεγαλύτερους ηλικιακά, δείχνει πως αρχίζει να ριζώνει η ιδέα της φυγής. Τροµερά δύσκολο το έργο των δύο «κεφαλών» του ποδοσφαιρικού τµήµατος.

Συνέπειες µεγάλες υπάρχουν και στο οικονοµικό, καθώς όσα έγιναν προσφέρουν µια εξαιρετική «δικαιολογία» για διατήρηση της ίδιας ή και ακόµη πιο σκληρής µνηµονιακής πολιτικής: Πέρα από την αφαίρεση βαθµών που έκοψαν κάθε ελπίδα για την πεντάδα, η «ζηµιά» από το πρόστιµο, τις ρήτρες µε τους χορηγούς και τα κεκλεισµένων των θυρών θα προσεγγίσει τα 500.000 ευρώ, σε µια εποχή που ο σύλλογος µετρά και το… ευρώ για να τακτοποιήσει τα χρέη που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εν πολλοίς, ίσως κοστίσει εντέλει και στο καλοκαιρινό µπάτζετ, για το οποίο ο Νταµπίζας είχε µία πρώτη διαβεβαίωση πως θα ήταν ελαφρώς αυξηµένο από το φετινό (5,4 εκατ. ευρώ µε την εφορία), προκειµένου να κινηθεί µε λίγο µεγαλύτερη «άνεση» στην εύρεση παικτών. Ευελπιστώντας, παράλληλα, πως δεν θα έχει και τους περσινούς περιορισµούς της αδειοδότησης.

Στο δε διοικητικό/ιδιοκτησιακό, τα επεισόδια στο ντέρµπι µε τον Ολυµπιακό και η διατήρηση ενός άκρως «τοξικού» περιβάλλοντος πάνω από την οµάδα (µε ευθύνη όλων των εµπλεκόµενων πλευρών), λειτουργούν δίχως άλλο αποτρεπτικά προς τον οποιονδήποτε επιχειρηµατία θα είχε ενδιαφέρον να επενδύσει στον Παναθηναϊκό. Μολονότι το χρέος της ΠΑΕ µειώθηκε δραστικά τους τελευταίους 10 µήνες, µε τις τρεις αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου και την τέταρτη που είναι σε εξέλιξη, γεγονός που (θεωρητικά) θα έπρεπε να την κάνει πιο ελκυστική σε επένδυση. Ζοφερές καταστάσεις µίας οµάδας που µοιάζει «εγκλωβισµένη» στις επιλογές του µεγαλοµετόχου της και το χειρότερο όλων; ∆εν βλέπει µπροστά της καµία προοπτική.

Παναθηναϊκός