Αθλητισμός|01.11.2023 10:59

Αντιδρούν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ανάθεση του Μουντιάλ 2034 στη Σαουδική Αραβία

Newsroom

Πολλές και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επερχόμενη (εκκρεμεί το τυπικό σκέλος) απόφαση της FIFA να αναθέσει στη Σαουδική Αραβία τη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2034.

Μετά την υπαναχώρηση της Αυστραλίας η Σαουδική Αραβία έμεινε ως μοναδική υποψήφια για την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο επιβεβαίωσε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει εκεί σε έντεκα χρόνια.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη έντονες για αυτή την απόφαση λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Διεθνής Αμνηστία, μέσω του Στιβ Κόκμπερν, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνηςτης οργάνωσης, τονίσε πως η FIFA «πρέπει να είναι έτοιμη να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών εάν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αντιμετωπιστούν αξιόπιστα».

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χαρακτήρισε «ντροπή» τη διεξαγωγή του Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία. «Η Σαουδική Αραβία δεν πρέπει να ανταμείβεται για την καταστολή της. Δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία λόγω της κυβερνητικής καταστολής. Είναι αδύνατο για τη FIFA να παρακολουθεί και να επιθεωρεί συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία με βάση τη δική της πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η FIFA αποτυγχάνει στην ευθύνη της απέναντι στον κόσμο του ποδοσφαίρου να διεξάγει τις διαδικασίες διαγωνισμού κι επιλογής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ηθικό, διαφανή, αντικειμενικό και αμερόληπτο τρόπο» είπε η πρόεδρος Μίνκι Γουόρντεν.

ανθρώπινα δικαιώματαειδήσεις τώραΜουντιάλΠαγκόσμιο κύπελλοΣαουδική Αραβία