Αθλητισμός|04.11.2023 22:00

Τρομερή Κηφισιά έβαλε φρένο στην ΑΕΚ με τον Βαφέα! Στο -4 απ' τον Παναθηναϊκό η Ένωση

Newsroom

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε από τον νόμο του ποδοσφαίρου καθώς έχασε πολλές ευκαιρίες και τη δυνατότητα να τελειώσει το παιχνίδι με την Κηφισιά. Δεν το έκανε και η νεοφώτιστη ομάδα των βορείων προαστίων, που είχε για ήρωα τον γκολκίπερ Αναγνωστόπουλο, την... ξέρανε στο 85' με τον Βαφέα αποσπώντας μια πολύτιμη και συνάμα ιστορική ισοπαλία καθώς ήταν ο πρώτος βαθμός που πήρε απέναντι σε ομάδα του Big 4.

Ο στόχος για την ΑΕΚ στο γήπεδο της Καισαριανής ήταν ξεκάθαρος. Ήθελε νίκη με το ελάχιστο δυνατό ενεργειακό κόστος για να παραμείνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή, όπου βρισκόταν ο Παναθηναϊκός μετά το δύσκολο «διπλό» του στη Λαμία (1-2).

Η ΑΕΚ, όμως, με αρκετές απουσίες και αλλαγές δεν πέτυχε τον στόχο της. Δεν νίκησε την Κηφισιά, δεν έκανε το «4 στα 4» μετά το 2-0 του «Γεντί Κουλέ» με τον ΟΦΗ, όπως λογάριαζε, έμεινε στο -4 από την κορυφή και πλέον στρέφει την προσοχή της στο ματς της Πέμπτης (9/10) με τη Μαρσέιγ, όπου θα ψάξει τη νίκη για να μείνει στο κόλπο της Ευρώπης.

Η εικόνα του ματς

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε στην Καισαριανή με αρκετές απουσίες στη σύνθεσή της. Στην αποστολή ναι μεν επέστρεψε μετά από καιρό ο Λιβάι Γκαρσία όντας στην έναρξη του ματς στον πάγκο, ωστόσο εκτός ήταν οι τιμωρημένοι Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και Νταμιάν Σιμάνσκι, αλλά και οι Αραούχο, Χατζισαφί, Ζίνι, όπως και οι Μουκουντί, Ρότα. Με τον τεχνικό της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα να προχωρά σε αλλαγές.

Ο «Pelado» έβαλε Αθανασιάδη αντί Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια για να τον έχει «ζεστό» ενόψει Μαρσέιγ εν απουσία του τιμωρημένου Αυστριακού, χρησιμοποίησε τους Μήτογου-Κάλενς ξεκουράζοντας επί της ουσίας τους Βίντα-Μουκουντί. Επίσης έδωσε θέση στην ενδεκάδα στον Γαλανόπουλο δίνοντας ανάσες στον Μάνταλο που εσχάτως έπαιζε σερί, ενώ στη βασική ενδεκάδα βρέθηκε και ο Ροντόλφο Πισάρο που προσπαθεί ακόμα να βρει τον εαυτό του παίζοντας, μάλιστα, πίσω από τον Πόνσε με τον Τσούμπερ να κινείται αριστερά.

Επί της ουσίας η ΑΕΚ έπαιζε με 4-1-3-1-1. Οι Σιντιμπέ, Μήτογλου, Κάλενς και Μοχαμάντι ήταν η τετράδα στην άμυνα, ο Γιόνσον ήταν το εξάρι, οι Ελίασον, Γαλανόπουλος και Τσούμπερ η τριάδα πίσω από τον Πισάρο με τον Πόνσε να είναι στην κορυφή της επίθεσης.

Δύο γκολ, δύο οφσάιντ η ΑΕΚ και 0-0 το ημίχρονο

Το ματς ξεκίνησε με τους καλύτερους σε ό,τι αφορά στο θέαμα με την Κηφισιά να απειλεί στα 57 δευτερόλεπτα στο τρανζίσιον. Οι γηπεδούχοι έτρεξαν το γήπεδο, ο Οζέγκοβιτς έγινε αποδέκτης της μπάλας, σούταρε, με τον Αθανασιάδη να μπλοκάρει. Η ΑΕΚ μπήκε με ένταση γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να κυριαρχήσει της Κηφισιάς που περίμενε στην άμυνα και θα προσπαθούσε να χτυπήσει στην κόντρα. Το 0-0 παρέμενε με την ΑΕΚ να φθάνει στο 8' στο γκολ με τον Πόνσε, ωστόσο αυτό να μην μετρά, καθώς ο Αργεντινός άσος ήταν σε θέση οφσάιντ στο «ριμπάουντ» από την απόκρουση του Αναγνωστόπουλου σε σουτ του Ελίασον.

Το 0-0 παρέμενε με την ΑΕΚ να έχει δύο τεράστιες ευκαιρίες σε διάστημα λίγων λεπτών. Στο 12' ο Σιντιμπέ από θέση βολής έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ, ενώ στο 16΄ ο Αναγνωστόπουλος είπε «όχι» στον Πόνσε. Ο Ελίασον σέντραρε, ο Αργεντινός πήρε την κεφαλιά και ο Αναγνωστόπουλος έδιωξε σε κόρνερ. Στο 28' η ΑΕΚ κατάφερε με την ανάπτυξή της να ανεβάσει την άμυνα της Κηφισιάς, να δημιουργήσει το ρήγμα και να φθάσει στο γκολ με τον Ελίασον. Ο Γιόνσον βρήκε τον Ελίασον που κινήθηκε κάθετα και ο Σουηδός με το δεξί νίκησε τον Αναγνωστόπουλο. Και αυτό το γκολ, όμως, ακυρώθηκε για εκατοστά, καθώς ο Σουηδός με βάση τις γραμμές ήταν πιο μπροστά.

Το ματς παρέμενε χωρίς σκορ με την ΑΕΚ να αναπτύσσεται και να προσπαθεί να δημιουργήσει μονοδιάστατα από τα δεξιά με την αριστερή πλευρά και τον Τσούμπερ κυρίως να μην συμμετέχει στο παιχνίδι. Στο 42' η ΑΕΚ απείλησε εκ νέου με τον Ελίασον με την Κηφισιά στο 45' να καρδιοχτυπά τους «κιτρινόμαυρους». Ο Οζέγκοβιτς βγήκε κάθετα, πλάσαρε άουτ με τον βοηθό να τον υποδεικνύει σε θέση οφσάιντ με το ριπλέι να μην τον δικαιώνει. Οι δύο ομάδες μπήκαν στα αποδυτήρια με το 0-0 με την Κηφισιά να έχει τρεις τελικές με μία στον στόχο και την ΑΕΚ επτά με δύο.

Προβάδισμα με αυτογκόλ, ευκαιρίες και τιμωρία

Η ΑΕΚ μπήκε δυνατά στο β' μέρος και στο 48' απείλησε με τον Ελίασον. Ο Σουηδός πήρε την μπαλιά του Πόνσε, ελίχθηκε, σούταρε, αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ. Η Ένωση ήταν εμφανές πως είχε μπει στο ματς με αυξημένη ένταση και με διάθεση να παίξει και από τα αριστερά, όπου δεν πήρε πολλά πράγματα στο πρώτο 45λεπτο.

Στο 53' η ΑΕΚ είχε ακόμη μία καλή στιγμή, όταν σε φάουλ του Ελίασον ο Μοχαμάντι να παίρνει την κεφαλιά και τον Αναγνωστόουλο να αποκρούει. Η Ένωση έκανε... μπαμ ότι είχε ανεβάσει την έντασή της και εν τέλει κατάφερε να φθάσει στο γκολ στο 58'. Ο Σιντιμπέ μπήκε στην περιοχή, έκανε το γύρισμα, η μπάλα βρήκε στον Σναϊντερλάν που στην προσπάθειά του να διώξει την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του.

Ο στόχος επετεύχθη για την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν γκολ πριν το 60' και απελευθερώθηκαν από το όποιο άγχος, με τον Αλμέιδα να ρίχνει στο ματς στο 62΄ τον Λιβάι Γκαρσία μετά από περίπου 40 μέρες και το 1-2 της Λεωφόρου με τον Παναθηναϊκό, αλλά και τους Άμραμπατ και Πινέδα αντί των Πισάρο και Γιόνσον.

Και στο 66' ο Λιβάι έκανε αισθητή την παρουσία του. Ήταν η φάση που ξεκίνησε από τα πόδια του κορυφαίου της ΑΕΚ, Νίκλας Ελίασον, ο Αναγνωστόπουλος έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια, ο Λιβάι σούταρε από κοντά, όμως η μπάλα βρήκε στο πόδι του τερματοφύλακα της Κηφισιάς, με το 0-1 να παραμένει. Η ΑΕΚ έψαχνε το 2ο γκολ και το άγγιξε εις διπλούν στο 72΄ με τον Ελίασον με την ΑΕΚ ειδικά μετά την είσοδο των Άμραμπατ, Πινέδα και Λιβάι να είναι τουλάχιστον μία ταχύτητα πάνω στο παιχνίδι της. Στο 75΄ ήταν η σειρά του Τσούμπερ να απειλήσει με σουτ.

Στο 84' η Κηφισιά απείλησε με τον Ιπαλίμπο για να έρθει στο 85' ο Βαφέας να βάλει... φωτιά στο ματς. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Μπιφουμά και αδυναμία της άμυνας της ΑΕΚ να απομακρύνει, ο Βαφέας βρήκε την μπάλα μπροστά του και την έστειλε στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας σε 1-1! Η Ένωση δεν τελείωσε το ματς και η μπάλα την τιμώρησε...

Στο 88' η ΑΕΚ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Λιβάι σε μία φάση, όπου στην εξέλιξή της σκόραρε ο Άμραμπατ, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ως οφσάιντ με το 1-1 να παραμένει. Πλέον η ΑΕΚ πίεζε, έψαχνε το 2-1 με τον Αναγνωστόπουλο στο 90+2' να λέει «όχι» με εντυπωσιακή επέμβαση σε σουτ του Γαλανόπουλου. Πλέον απέμενε ελάχιστος χρόνος στους κιτρινόμαυρους, με το 1-1 να μην αλλάζει και την Κηφισιά να «ξερνά» τους κιτρινόμαυρους.

Κηφισιά: Αναγνωστόπουλος, Μασούρας, Γκόμπελιτς, Λαντρ, Βαφέας, Σναιντερλάν, Ιπαλίμπο, Πρίτσας (73' Τετέι), Αντερέγκεν (89' Αντούνες), Παρράς (83' Λούμορ), Οζέγκοβιτς (73' Μπιφουμά).

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Κάλενς (83' Πήλιος), Μοχαμάντι, Γαλανόπουλος, Ελίασον, Γιόνσον (62' Πινέδα), Πισάρο (62' Άμραμπατ), Τσούμπερ (83' Μάνταλος), Πόνσε (62' Λιβάι Γκαρσία).

SuperLeagueειδήσεις τώραΚηφισιάΑΕΚ