Αθλητισμός|09.11.2023 10:00

Αυθεντικός Mαραθώνιος: Ο ξυπόλυτος δρομέας που θα τρέξει στα χνάρια του Αμπέμπε Μπικίλα μιλάει στο ethnos.gr

Κώστας Ασημακόπουλος

Στα χνάρια του θρυλικού μαραθωνοδρόμου Αμπέμπε Μπικίλα θα τρέξει στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ένας συμπατριώτης του πρώην διευθυντής αθλητικών διοργανώσεων.

Ο Ερμίας (Ιερεμίας) Αγιέλε παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή της διοργάνωσης υπεραποστάσεων στην Αιθιοπία και αποφάσισε να αφιερωθεί στους μαραθωνίους με σκοπό να τιμήσει τον άνθρωπο που έχει θεοποιηθεί στην πατρίδα του αλλά και στο παγκόσμιο δρομικό κίνημα.

Η παρουσία του Ερμίας Αγιέλε στην Αθήνα έχει ξεχωριστή σημασία διότι φωτίζει το πέρασμα του θρυλικού Μπικίλα από τον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας το 1961.

Τότε ο νεοσύστατος ΣΕΓΑΣ είχε αναβιώσει το θεσμό που γίνονταν κάθε δύο χρόνια και το 1961 διοργανώνονταν μόλις η 4η διοργάνωση.

Του πέταγαν λουλούδια

Ο Αμπέμπε Μπικίλα ένα χρόνο μετά το χρυσό μετάλλιο που είχε πάρει το 1960 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα και να ακολουθήσει τα χνάρια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη που έτρεξε από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών.

Η παρουσία του Αμπέμπε Μπικίλα στο μαραθώνιο της Αθήνας ήταν ένα τεράστιο γεγονός για την εποχή. Με χρόνο 2:23:44.6 πήρε το χρυσό μετάλλιο εν μέσω αποθέωσης.

Δείτε ένα σπάνιο βίντεο με την παρουσία του Αμπέμπε Μπικίλα στην κλασική διαδρομή:

 

Στην Αθήνα 7 Μαΐου 1961

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Μαΐου 1961 και οι Αθηναίοι αναγνωρίζοντας την παρουσία του σχεδόν ένα χρόνο μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης τον αποθέωσαν στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, ενώ στα τελευταία χιλιόμετρα τον έραιναν με λουλούδια τα οποία λέγεται πως είχε στην αγκαλιά του μέχρι και λίγο πριν τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο Ανδρέας Παούρης που είχε κάνει αφιέρωμα στο περιοδικό «Τα Σπορ» εκτίμησε πως 100.000 κόσμου βρέθηκε κατά μήκος της διαδρομής για να αποθεώσει τον θρύλο του μαραθωνίου.

Τυχαία έγινε θρύλος

Τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 όσο και στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας ο Αμπέμπε Μπικίλα έτρεξε ξυπόλυτος. Στη Ρώμη βρέθηκε μάλιστα τυχαία καθώς την τελευταία στιγμή κλήθηκε να καλύψει το κενό του βασικού μαραθωνοδρόμου Βάμι Μπιράτου που έπαθε διάστρεμμα στο πόδι παίζοντας ποδόσφαιρο.

Ο γιος του βοσκού που γλίτωσε την αγχόνη

Ο Μπικίλα κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964 και έγινε ο πρώτος δρομέας με δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Γιος βοσκού γεννήθηκε στο Γιάτο στις 7 Αυγούστου 1932 ενεπλάκη σε αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του αυτοκράτορα. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού αλλά του απένειμε χάρη ο Χαϊλέ Σελασιέ.

Ξυπόλυτος στην Αθήνα και στη Ρώμη

«Για όλα αυτά που μας πρόσφερε ο Αμπέμπε Μπικίλα ως ελάχιστο φόρο τιμής θέλω να τρέξω στα χνάρια του και εδώ στην Αθήνα. Έτρεξα ξυπόλυτος στη Ρώμη όπως είχε κάνει και εκείνος το 1960 και ανυπομονώ να τρέξω ξυπόλητος και τώρα εδώ στην Αθήνα στην κλασική διαδρομή όπως είχε τρέξει και εκείνος. Νιώθω μεγάλη συγκίνηση για αυτό το εγχείρημα. Ανυπομονώ να ζήσω αυτή τη μεγάλη συγκίνηση της κλασικής διαδρομής», είπε στο ethnos.gr o Ερμίας Αγιέλε.

«Τον τιμώ στην πατρίδα του μαραθωνίου»

Όπως τόνισε ο ίδιος ξεκίνησε υπεραποστάσεις πριν από 11 χρόνια τρέχοντας στον αγώνα «Ethiopian Long Run» που είναι από τους μεγαλύτερους και πιο απαιτητικούς αγώνες στην Αιθιοπία. Τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει και τη θέση του διευθυντή μέχρι που παραιτήθηκε για να γυρίσει όλο τον κόσμο και να ακολουθήσει τα χνάρια του Αμπέμπε Μπικίλα. «Αυτός ο άνθρωπος ήταν ένα σύμβολο για την πατρίδα μου και τον παγκόσμιο αθλητισμό. Αισθάνομαι χαρούμενος που τον τιμώ με αυτόν τον τρόπο και χαίρομαι πως τόσο στη Ρώμη, όσο και στην Ατλάντα αλλά και εδώ στην Αθήνα όλοι δείχνουν μεγάλο σεβασμό για τα όσα πέτυχε και αποτελούν οδηγό για τις νέες γενιές».

ολυμπιονίκηςΑυθεντικός Μαραθώνιος ΑθήναςδρομέαςΑμπέμπε Μπικίλακλασικός μαραθώνιος