Αθλητισμός|10.11.2023 21:36

Aυθεντικός Μαραθώνιος - 36ο χιλιόμετρο: Ο Bραζιλιάνος χάλκινος Ολυμπιονίκης του 2004 επιστρέφει για να συναντήσει τον ανισόρροπο ιερέα και τον φύλακα άγγελο του

Κώστας Ασημακόπουλος

Η ζωή κάνει κύκλους και αυτή τη φορά φαίνεται πως ήρθε η σειρά για τον Βραζιλιάνο μαραθωνοδρόμο Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα να ζήσει και πάλι τη στιγμή που του σημάδεψε τη ζωή στο 36ο χιλιόμετρο της κλασικής διαδρομής του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας το 2004. Από τότε πέρασαν 19 χρόνια.

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Αυγούστου 2004. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας κορυφώνονταν με το Αυθεντικό Μαραθώνιο.

Ο Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα παρότι ήταν ένας έμπειρος μαραθωνοδρόμος δεν ήταν από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Ωστόσο από το 20ο χιλιόμετρο είχε πάρει κεφάλι και προπορεύονταν. Ακόμα και 6 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό ήταν μπροστά έχοντας χτίσει ικανοποιητική διαφορά από τον δεύτερο δρομέα.

Το γραπτό μήνυμα του προπονητή του: «Θυμήσου την ανηφόρα»

Είχε ανέβει την ανηφόρα μέχρι την Αγία Παρασκευή και είχε πάρει την κάθοδο στη Λεωφόρο Μεσογείων όπως τον είχε συμβουλεύσει και ο προπονητής του μέσω ενός σημειώματος (δεν είχε επίσημη διαπίστευση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες): «Θυμήσου την ανηφόρα στο 30ο χιλιόμετρο. Αν νιώθεις καλά, πάρε ρίσκο, γιατί αν δεν πάρεις ρίσκο δε θα νικήσεις ποτέ. Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, οπότε ας παλέψουμε για το στόχο που ονειρευόμαστε τόσα χρόνια. Ό,τι και αν γίνει στο τέλος, να θυμάσαι ότι πάντα θα έχεις τη εμπιστοσύνη και τη φιλία μου και ότι σε θαυμάζω ως έναν υπέροχο άνθρωπο. Καλή επιτυχία, έλα να πιούμε μία μπίρα μετά τον αγώνα», του είχε γράψει ο προπονητής του. Πράγματι...

Όλα κυλούσαν ιδανικά...

Όλα κυλούσαν ιδανικά για τον Βραζιλιάνο δρομέα που το 2004 ήταν 35 ετών. Προπορεύονταν 48 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο τον Ιταλό Στέφανο Μπαλντίνι. Πάνω από 215.000.000 Βραζιλιάνοι είναι καθηλωμένοι στις τηλεοράσεις στην πατρίδα και νοερά του δίνουν δύναμη και κουράγιο για να γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος μαραθωνοδρόμος που θα κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο επικίνδυνος ιεροκήρυκας που καθαιρέθηκε

Λογάριαζαν όμως χωρίς τον... Κορνίλιους Νιλ Xόραν έναν γραφικό Ιρλανδό ιεροκήρυκα που την προηγούμενη ημέρα είχε ταξιδέψει αεροπορικώς από την πατρίδα του στην Αθήνα για να εκτελέσει «τις εντολές του Κυρίου» όπως θα ισχυριστεί λίγο καιρό αργότερα ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης που θα τον καταδικάσει με ποινή χάδι 12 μηνών και πρόστιμο 3.000 Ευρώ. Το αδίκημα του σήκωνε ποινή μέχρι και 5 χρόνια φυλακή, ενώ τον Ιανουάριο του 2005 καθαιρέθηκε.

Πήρε αγκαλιά τον Λίμα

Με ένα διπλό χαρτόνι περασμένο στην πλάτη και στο θώρακα που έγραφε συνθήματα υπέρ του Ιησού, της Δευτέρας Παρουσίας ο Κορνίλιους Νιλ Χοράν αιφνιδίασε τους πάντες. Επεσε πάνω στον Λίμα και παίρνοντας τον αγκαλιά τον παρέσυρε προς τους εμβρόντητους θεατές. 

Τον γλίτωσε ένας εύσωμος 50αρης

Ο Βραζιλιάνος δρομέας τα είχε χαμένα. Από την υπερένταση και την εξάντληση δε μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο αλλά είναι και τυχερός μέσα στην ατυχία του. Μέσα στο πανδαιμόνιο των 20 δευτερολέπτων ως από μηχανής θεός ξεπετάγεται ένας εύσωμος άνδρας γύρω στα 50. Έσπρωξε με δύναμη τον ιερέα και τράβηξε από τα χέρια του τον Λίμα δίνοντας του κουράγιο να συνεχίσει τον αγώνα του.

Δείτε στο βίντεο το επεισόδιο στο μαραθώνιο του 2004:

Πολύβιος Κόσυβας ο φύλακας άγγελος

Ο 50χρονος «φύλακας άγγελος» του Λίμα ήταν ο Πολύβιος Κόσσυβας όπως αποκάλυψε βραζιλιάνικη εφημερίδα λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Κόσσυβας ήταν γνωστός στο χώρο του μπάσκετ ως διαιτητής στην Α Εθνική ενώ τη δεκαετία του ΄70 ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ του Σπόρτιγκ.

Θάφτηκε με τις σημαίες της Ελλάδας και της Βραζιλίας

Δυστυχώς τον Ιανουάριο του 2023 ο Πολύβιος Κόσσυβας απεβίωσε σε ηλικία 71 ετών και όπως είπε η κόρη του Σμαράγδα στον ίδιο τον Λίμα τελευταία του επιθυμία ήταν να σκεπαστεί με την ελληνική και τη βραζιλιάνικη σημαία.

«Πέρασαν 20 δευτερόλεπτα που νόμιζα πως είδα όλη μου τη ζωή», θα πει αργότερα ο Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή μετά το επεισόδιο που του κόστισε 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα ο Λίμα ήταν πρώτος. Είχε χάσει όμως την αυτοσυγκέντρωση του και το ρυθμό του.

Ο αγώνας που όλοι θυμούνται τον τρίτο

Προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι του συνέβη. Την ίδια ώρα κράμπες άρχισαν να του χτυπάνε τα πόδια και όλο του το σώμα από την υπερένταση του επεισοδίου και την εξάντληση. Στα επόμενα δύο χιλιόμετρα έχασε το προβάδισμα του. Στο 38ο χιλιόμετρο τον προσπέρασαν ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι και ο Αμερικανός Μεμπ Κεφλεζίγκι οι οποίοι και κατέκτησαν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα. Σε αυτόν τον αγώνα όμως όλοι θα θυμούνται τον τρίτο που πήρε το χάλκινο μετάλλιο.  

Χαμογελαστός παρά το σοκ

Ο Λίμα παρά το κακό που του έκανε ο ιεροκήρυκας μπήκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο χαμογελαστός και πανηγύρισε το χάλκινο μετάλλιο σα να ήταν νικητής. Χιλιάδες θεατές τον αποθέωναν και χιλιάδες ήταν μέσα στα παπούτσια του νιώθωντας το δράμα του. Ο Λίμα είχε κάθε λόγο να ξεσπάσει αλλά αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια το συμβάν και για το λόγο αυτό τιμήθηκε από τη ΔΟΕ με το βραβείο Πιερ ντε Κουμπερτέν (ειδική βράβευση σε αθλητές που με τη στάση τους αποτελούν παραδείγματα του «ευ αγωνίζεσθαι»). Η Βραζιλία θέτει ζήτημα στη ΔΟΕ να δοθεί το χρυσό μετάλλιο στον Λίμα αλλά το αίτημα αυτό απορρίπτεται.

Αποθέωση και αναγνώριση

O Λίμα είναι το πρόσωπο της ολυμπιακής αποστολής της Βραζιλίας. Γνωρίζει την αποθέωση κατά την επιστροφή του και τη μεγάλη αναγνώριση από τους συμπατριώτες του σα να είχε κατακτήσει δέκα χρυσά μετάλλια. Μάλιστα ήταν αυτός που άναψε την Ολυμπιακή φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η ιστορία του έγινε βιβλίο. Ξεκίνησε φτωχός από τη μικρή πόλη Ταπίρα στη Νότα Βραζιλία ως μέλος 11μελούς αγροτικής οικογένειας. Αρχικά ήταν δρομέας ανωμάλου δρόμου. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το 1996, όταν αναδείχθηκε νικητής στο διεθνή μαραθώνιο του Τόκιο με ρεκόρ Νότιας Αμερικής, 2:08:38.

«Είμαι κανονικός άνθρωπος»

Στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα τερμάτισε στην 47η θέση και στους Ολυμπιακούς στο Σίδνεϊ τερμάτισε στην 75η θέση με τραυματισμένο πόδι. Σήμερα παραμένει ταπεινός και ζει σε μία φάρμα με την οικογένειά του. Έχει ιδρύσει και ένα σωματείο που φέρει το όνομα του. «Ορισμένες φορές με αντιμετωπίζουν σαν ήρωα. Εγώ πάντα νιώθω ένας κανονικός άνθρωπος. Το περιστατικό στο μαραθώνιο της Αθήνας ήταν απλά μία ακόμα εμπειρία μέσα στη ζωή μου και μέσα σε αυτή ποτέ μου δεν παράτησα τους στόχους και τα όνειρά μου» θα πει πολλές φορές ο Λίμα.

Για αυτό τρέχω πάλι στην Αθήνα

Μετά από 19 χρόνια επιστρέφει στην Αθήνα για να ξαναζήσει την ίδια διαδρομή ως αθλητής του 40ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας: «Η επιστροφή μου στο μαραθώνιο της Αθήνας είναι μία ιδιαίτερη πρόκληση για μένα. Πάντα είχα τη μεγάλη επιθυμία να τρέξω πάλι σε αυτό τον αγώνα που είναι ένα μέρος της ζωής και της ιστορίας μου. Μίλησα για επιθυμία μου στο χορηγό μου, την Olympikus, μου πρότειναν να το κάνουμε και συμφώνησα αμέσως. Αυτή τη φορά θα είναι όλα πολύ διαφορετικά, αλλά και μόνο η χαρά για την επιστροφή μου μου δίνει μεγάλες προσδοκίες», δήλωσε ο Βραζιλιάνος Λίμα στο segas.gr

Δείτε το συγκινητικό βίντεο με τη συνάντηση Λίμα και Σμαράγδας Κόσυβα:

Δεν θα είναι εκεί ο φύλακας άγγελος

Δυστυχώς όμως σε αυτό το ραντεβού με το 36ο χιλιόμετρο δεν θα είναι ο φύλακας άγγελος του που δεν ήταν άλλος από τον Πολύβιο Κόσσυβα...

Λίγο διάστημα μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo αναζήτησε τον άνθρωπο που έσωσε τον Λίμα. Ταυτοποιήθηκε ο Πολύβιος Κόσσυβας. Πρώην μπασκετμπολίστας ο Κόσσυβας είχε την εμπειρία να κρίνει άμεσα το περιστατικό και να διώξει τον ανισόρροπο ιεροκήρυκα.

Τον βράβευσαν στη Βραζιλία

Με την πράξη του αυτή ο Κόσσυβας έσωσε τον Λίμα και του έδωσε την ευκαιρία να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βραζιλίας λίγους μήνες μετά τον κάλεσε και τον βράβευσε μαζί με το Λίμα, ενώ οι δύο άνδρες παρέμειναν σε επαφή τα επόμενα χρόνια μέχρι και το θάνατό του Κόσσυβα τον Ιανουάριο του 2023.

Θάφτηκε με ελληνική και βραζιλιάνικη σημαία

Ο Λίμα επισκέφθηκε την Αθήνα τον Απρίλιο του 2023 και συναντήθηκε με την κόρη του «φύλακα αγγέλου» του, Σμαράγδα η οποία και αποκάλυψε πως τελευταία επιθυμία του μπαμπά της ήταν να θαφτεί με την ελληνική και τη βραζιλιάνικη σημαία.

Ο τελευταίος αγώνας στην Πάτρα

Ο Κόσσυβας από το 1977 έως και το 1984 ήταν διαιτητής της Α' Εθνικής μπάσκετ. Αξέχαστο όμως θα μείνει ο τελευταίος αγώνας που σφύριξε στην καριέρα του μεταξύ του Απόλλωνα Πάτρας και του Άρη στην Πάτρα.

Τους γύρισε από τα αποδυτήρια

Ο Βασίλης Λιανός του Απόλλωνα ευστόχησε με τη λήξη του αγώνα από τη μία πλευρά του παρκέ στο αντίπαλο καλάθι κάνοντας το 81-78. Ο κόσμος μπήκε στο παρκέ και πανηγύριζε μαζί με τους παίκτες του Απόλλωνα. Οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια αλλά εκ των υστέρων το καλάθι είχε κριθεί εκπρόθεσμο από τη γραμματεία αλλά και τους διαιτητές που ήταν ο Πολύβιος Κόσσυβας και ο Γρηγόρης Μαργέλης. Οι παίκτες γύρισαν κυριολεκτικά από τα ντους των αποδυτηρίων για την πεντάλεπτη παράταση από την οποία είχε βγήκε τελικά νικητής ο Άρης. Ο Πολύβιος Κόσυβας σφύριξε συνολικά 69 αγώνες της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Δείτε βίντεο από τον αγώνα Απόλλων Πάτρας - Άρης:

«Ο Λίμα χρωστάει σε μένα και το Θεό»

Όσο για τον Κορνίλιους Νιλ Xόραν σε συνέντευξη του στη USA Today είπε πως έχει επιδιώξει πολλές φορές να συναντήσει τον Λίμα αλλά ο Βραζιλιάνος αρνήθηκε όλες τις προσκλήσεις του. Τόνισε πάντως πως Λίμα χρωστάει στον ίδιο και στο... Θεό τη φήμη που απέκτησε: «Εάν δεν ήμουν εγώ να του δείξω το δρόμο του Θεού δεν θα είχε βρει ποτέ το δρόμο της επιτυχίας, της αναγνώρισης και της ευτυχίας. Θα ήταν ένας ανώνυμος πρώτος όπως τόσοι άλλοι. Ο Βραζιλιάνος δρομέας χρωστάει πολλά και σε μένα και στο Θεό που είχε θέλημα να συμβεί ότι συνέβη», είπε ο Χόραν.

Ξεκίνησε την... καριέρα του από το Σίλβερστόουν

Η «θεάρεστη» δράση του Χόραν ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 2003 όταν έτρεξε στην πίστα του Βρετανικού Grand Prix της Formula 1 στο Σίλβερστόουν φορώντας πορτοκαλί φούστα και ανεμίζοντας ένα θρησκευτικό πανό, το οποίο έγραφε «Διαβάστε τη Βίβλο. Η Βίβλος έχει πάντα δίκιο». Μάλιστα κινδύνευσε να σκοτωθεί όταν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα τον απέφυγαν την τελευταία στιγμή μέχρι που απομακρύνθηκε από την ασφάλεια του αγώνα.

Ιππόδρομος, κατηγορίες και καθαίρεση

Στις 5 Ιουνίου 2004, περίπου δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε επεισόδιο στον περίφημο ιππόδρομο Epsom Derby και του απαγορεύτηκε να πλησιάζει δύο μίλια από την εγκατάσταση. Την ίδια χρονιά το 2004 ο Χόραν είχε κατηγορηθεί για άσεμνες χειρονομίες σε βάρος ενός κοριτσιού και στις 20 Ιανουαρίου 2005 καθαιρέθηκε από ιερέας.

Υπέρ του Χίτλερ

Το 2006 ο Χόραν συνελήφθη κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθώς με επιστολή του προς την Άνγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει πως θα οργανώσει διαμαρτυρία υπέρ του Αδόλφου Χίτλερ αποκαλώντας τον «έναν καλό ηγέτης που ακολουθούσε τον λόγο του Χριστού». Φυλακίστηκε δύο μήνες και απαλλάχθηκε λόγω διαταραγμένης προσωπικότητας. Το 2007 του απαγορεύτηκε να βρίσκεται στους Δήμους που φιλοξενούν το Μαραθώνιο του Λονδίνου. Επίσης έχει κάνει διαμαρτυρίες κατά της μοναρχίας στην Αγγλία προτρέποντας τους λαούς να προετοιμάζονται για τη Δευτέρα Παρουσία. Το 2009 συμμετείχε στο τάλεντ σόου «Αγγλία έχεις ταλέντο» και μάλιστα προκρίθηκε στο β γύρο χορεύοντας παραδοσιακό ιρλανδικό χορό. Ο Κορνίλιους Νιλ Xόραν είναι σήμερα 76 ετών και για καλό και για κακό όταν ο Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα περάσει από το 36ο χιλιόμετρο στο Χολαργό ας έχει το... νου του μιας και ο φύλακας άγγελος του θα τον βλέπει από ψηλά. 

μαραθώνιοςιερέαςΑυθεντικός Μαραθώνιος ΑθήναςΟλυμπιακοί Αγώνες 2024Βάντερλεϊ Κορντέιρο ντε Λίμα