Αθλητισμός|27.03.2019 12:28

Champions League Basketball: Η τρίτη κόντρα Νίκου Ζήση – ΑΕΚ

Θοδωρής Φελάνης

Ο Νίκος Ζήσης θα τεθεί αντιμέτωπος με την ΑΕΚ για 3η φορά στην καριέρα του με αφορμή τις αναμετρήσεις της «Ένωσης» με την Μπάμπεργκ(σήμερα στις 9 μ.μ. το πρώτο ματς για την φάση των «8») με φόντο την πρόκριση στο Final 4 του Basketball Champions League.

Ο Νίκος Ζήσης ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα (προερχόμενος από την ΧΑΝΘ) στην ΑΕΚ με τα χρώματα της οποίας αγωνίσθηκε από το 2000 ως το 2005 κατακτώντας ένα κύπελλο (2001) αλλά και ένα πρωτάθλημα Ελλάδος(2002).

Επόμενος του σταθμός μετά την ΑΕΚ ήταν η Μπενετόν Τρεβίζο με τα χρώματα της οποίας μάλιστα αντιμετώπισε για την πρώτη φορά την «βασίλισσα» στις 7 Δεκεμβρίου του 2005. Οι Ιταλοί που είχαν στον πάγκο τους τον Ντέιβιντ Μπλατ θα κερδίσουν εύκολα την "Ένωση" στο Γαλάτσι με 57-83 με  τον Ζήση σε εκείνο το ματς να βάζει 6 πόντους με 4 ασίστ σε 31:30. Η ΑΕΚ τότε αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα με τρεις νίκες και ένδεκα ήττες.

Θα χρειαστεί να περάσουν 14 χρόνια μέχρι ο διεθνής γκάρντ να συναντήσει ξανά την ΑΕΚ σε επίσημο παιχνίδι, κάτι που συνέβη φέτος, στην φάση των ομίλων του BasketBall Champions League , στις 8 Ιανουαρίου του 2019 με την ομάδα του την Μπάμπεργκ να κερδίζει στην Γερμανία με 77-73 και τον Ζήση να πετυχαίνει ξανά 6 πόντους με 2 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε 18:44 λεπτά.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου που έγινε στο ΟΑΚΑ(24/10/2018) ο Ζήσης δεν αγωνίσθηκε εξαιτίας τραυματισμού. Στο συγκεκριμένο ματς η ΑΕΚ επικράτησε με 93-86 έχοντας ως κορυφαίο παίκτη τον Ράταν Μέις.  Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δυο ομάδες (ΑΕΚ και Μπάμπεργκ) να διασταυρωθούν ξανά μέσα στην χρονιά στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

Την φετινή σεζόν ο Ζήσης στην Ευρώπη μετρά 8,2 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 3,4 ασίστ κατά μέσο όρο.

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει ξανά  τον Λούκα Μπάνκι,  με τον οποίο συνεργάστηκε στο τέλος της περασμένης σεζόν στην Μπάμπεργκ.

Σε ότι αφορά την Γερμανική ομάδα θυμίζουμε πως αυτή είναι η πρώτη χρονιά παρουσίας της στην  διοργάνωση  καθώς το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να αποχωρήσει από την Euroleague και να αναθεωρήσει τους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς της υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο με το Basketball Champions League της FIBA.

Στο αγωνιστικό σκέλος η Μπάμπεργκ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Ταϊρις Ράις πουτ πραγματοποιεί καταπληκτική χρονιά , έχοντας 16.7 πόντους και 4.7 ασίστ μέσο όρο στην Ευρώπη.  Στο ρόστερ της Μπάμπεργκ επίσης συναντάμε τους έμπειτρους Ογκουστίν Ρούμπιτ  Ρίκι Χίκμαν, τον  Στέβαν Γέλοβατς και τον Ελίας Χάρις και τον νεαρότερο   Αρνόλντας Κουλμπόκα.

Νίκος ΖήσηςΜπάμπεργκμπάσκετΑΕΚ