Αθλητισμός|05.12.2023 16:52

Νέα εποχή στον Ολυμπιακό: Ανακοινώθηκαν και παρουσιάστηκαν ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Πέδρο Άλβες - Το βιογραφικό και οι πρώτες δηλώσεις

Newsroom

Ο Ολυμπιακός δεν γυρίζει απλά σελίδα αλλά αλλάζει κεφάλαιο. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ αποτελεί επισήμως παρελθόν απ' τον πάγκο της ομάδας, ενώ τον διαδέχθηκε ο Πορτογάλος Κάρλος Καρβαλιάλ. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η πρόσληψη του νέου αθλητικού διευθυντή της ομάδας καθώς ο Πέδρο Άλβες παρουσιάστηκε απ' τους Πειραιώτες...

Η πρόσληψη Καρβαλιάλ

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ πήρε τα ηνία του πάγκο στον Ολυμπιακό με την ερυθρόλευκη ΠΑΕ να ανακοινώνει τη συμφωνία με τον 58χρονο τεχνικό, ο οποίος κατά το παρελθόν πέρασε για ένα φεγγάρι απ' τον Αστέρα Τρίπολης.

Η σχετική ανακοίνωση του Ολυμπιακού αναφέρει: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Πορτογάλο προπονητή, Κάρλος Καρβαλιάλ.

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1965 στη Μπράγκα και αφού ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός σε περισσότερα από 190 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας, ξεκίνησε την προπονητική του θητεία το 1998, στην Espinho. Ακολούθησαν οι Freamunde, Vizela, Aves και το 2022 η Leixoes, ομάδα τρίτης κατηγορίας, με την οποία έφτασε έως τον τελικό του Κυπέλλου και σε πρόκριση στο UEFA Cup. Το 2003 οδήγησε σε άνοδο τη Vitoria Setubal.

Αφού πέρασε από Belenenses, Braga και Beira-Mar, το καλοκαίρι του 2007 επέστρεψε στη Vitoria Setubal καθοδηγώντας τη στην έκτη θέση του πρωταθλήματος, στην πρόκριση στο UEFA Cup και στην κατάκτηση του League Cup, διαθέτοντας μάλιστα εκείνη τη σεζόν μία από τις καλύτερες αμυντικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

Το 2008 υπέγραψε στον Αστέρα Τρίπολης, για να ακολουθήσει η Maritimo, η Sporting CP και εν συνεχεία η Besiktas και η Istanbul Basaksehir στην Τουρκία. Τον Ιούνιο του 2015 ανέλαβε τα ηνία της Sheffield Wednesday, με την οποία έφτασε έως τον τελικό των play-off για την άνοδο στην Premier League. Τον Μάιο του 2017 οδήγησε εκ νέου τη Sheffield στα play-off για τον προβιβασμό και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους προσελήφθη στη Swansea, η οποία συμμετείχε στην Premier League.

Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Rio Ave, με την οποία συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της σε επίπεδο πρώτης κατηγορίας, ενώ την οδήγησε στα προκριματικά του Europa League. To 2021 κατέκτησε με τη Braga το Κύπελλο και τη σεζόν 2021-2022 έφτασε μαζί της έως τα προημιτελικά του Europa League.

Το καλοκαίρι του 2022 υπέγραψε στην Al Wahda των ΗΑΕ, ενώ τελευταία του ομάδα ήταν η ισπανική Celta, την οποία κράτησε στη La Liga με την επικράτηση απέναντι στη Barcelona. Coach, καλώς ώρισες στον Ολυμπιακό».

Τα ηνία του σχεδιασμού στον Πέδρο Άλβες

Είχε προηγηθεί η πρόσληψη του Πέδρο Άλβες που ουσιαστικά αναλαμβάνει τον ρόλο που είχε ο Αντόνιο Κορδόν, ο οποίος παραμένει ασαφές αν θα μείνει στον Ολυμπιακό και με τι αρμοδιότητες. Ο 40χρονος Πορτογάλος υπήρξε ποδοσφαιριστής σε μικρές ομάδες της Πορτογαλίας, ενώ είχε και ένα σύντομο πέρασμα από τον Άρη Λεμεσού τη σεζόν 2012-13. Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας ανέλαβε πόστο αθλητικού διευθυντή στην Εστορίλ. Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια από το 2018 μέχρι και το 2023.

Ουσιαστικά ανέβαλε την ομάδα τη σεζόν που υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και μέσα σε τρεις σεζόν την επανέφερε στην πρώτη φτάνοντας παράλληλα μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου τη σεζόν 2020-21. Την επόμενη χρονιά η Εστορίλ τερμάτισε στην ένατη θέση, ενώ πέρσι ήταν 14η.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού για τον Άλβες: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Πορτογάλο Πέδρο Άλβες, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Sports Director.

Γεννήθηκε στις 25 Μαΐου 1983 και αφού ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ανέλαβε υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ στη Braga, στην οποία έμεινε για τρία χρόνια. Από το 2018 έως και τον περασμένο Ιούλιο εκτελούσε χρέη αθλητικού διευθυντή στην Estoril».

Άλβες: «Είμαι ομαδικός άνθρωπος»

Κατά την παρουσίασή του ως νέος αθλητικός διευθυντής ο Πέδρο Άλβες δήλωσε πως ο Ολυμπιακός είναι πάνω από τα πρόσωπα και τόνισε πως στόχος είναι η επιστροφή των Ερυθρόλευκων στους τίτλους και το Champions League.

Τον νέο αθλητικό διευθυντή παρουσίασε ο Κριστιάν Καρεμπέ που είπε αρχικά: «Καλησπέρα σε όλους. Βρισκόμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε τον Πέδρο Άλβες. Τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Ήταν υπεύθυνος σκάουτινγκ στην Μπράγκα και μετά αθλητικός διευθυντής στην Εστορίλ».

Ο 40χρονος Πορτογάλος αρχικά είπε: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο που μου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψω στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας. Τον Κριστιάν Καρεμπέ γιατί από τη μέρα που ήρθα δεν έχει σταματήσει να μου δείχνει το μεγαλείο του συλλόγου. Και τους Αντόνιο Κορδόν και Χοσέ Ιγκνάθιο για το πόσο με έχουν βοηθήσει να γνωρίσω τους παίκτες και το σύλλογο μας. Θα σας πω δύο λόγια για μένα. Είμαι ομαδικός άνθρωπος, μου αρέσει να συνεργάζομαι με όλους. Είμαι λίγες μέρες στην Ελλάδα αλλά θέλω να γνωριστώ με όλους ώστε όλοι μαζί σαν ομάδα να εργαστούμε για το καλύτερο του συλλόγου.

Καθώς μιλούσα με τον Κώστα (σ.σ. Καραπαππά) χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές τη λέξη οικογένεια, η ευθύνη είναι μεγάλη και ανυπομονώ να εργαστώ και να προετοιμάσουμε τη συνέχεια μας. Και θέλω να γίνω μέλος της οικογένειας του Ολυμπιακού και να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ".

Θα μας αναλύσετε λίγο τη φιλοσοφία σας και τη συνεργασία που είχατε ήδη με τους κ. Κοδρόν και Ιγκνάθιο;

"Θέλω να σας πω πως εμπιστεύομαι απόλυτα και τους δύο γιατί τους ξέρω από παλιά γιατί ως υπεύθυνος της Μπράγκα είχα συνεργαστεί με τον κ. Ιγκνάθιο και ξέρω τον τρόπο δουλειάς του. Μπορεί ο κ. Κορδόν να μην είναι καθημερινά μαζί μας αλλά θα συνεργαζόμαστε στενά, θέλουμε να εκμεταλευτούμε τη μεγάλη εμπειρία που έχει ως τεχνικός διευθυντής και με έναν ξεκάθαρο και καθαρό τρόπο να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Όσο για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε φυσικά και πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Γιατί ο Ολυμπιακός δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση που πρέπει να είναι. Οπότε θα αλλάξουμε πράγματα. Θα κοιτάξουμε να βρούμε παίκτες που ταιριάζουν στην ομάδα, να έρθουν και να ενσωματωθούν το δυνατόν γρηγορότερα".

Ποιο ήταν το βασικό ζητούμενο του κ. Μαρινάκη στις επαφές που είχατε:

"Μια πολύ όμορφη συνάντηση και αυτό που συζητήσαμε ήταν το μεγαλείο του συλλόγου που πρέπει να επιστρέψει στην κορυφή και πως θα γίνει αυτό. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το ότι ο κ. Κορδόν θα προωθηθεί σε μια άλλη θέση. Δεν δουλεύουμε για τον καινούριο προπονητή, ούτε για τον κ. Άλβες αλλά για τον Ολυμπιακό. Για να πάει ξανά στην κορυφή, να πάρει το πρωτάθλημα και να επιστρέψει στην κορυφή και τους ομίλους του Champions League".

Έχετε υπόψιν την πίεση που υπάρχει στον Ολυμπιακό και την ανάγκη για αποτελέσματα;

"Είναι προφανές πως αν τα πράγματα ήταν καλά δεν θα είχαμε αυτή την αλλαγή. Αν δεν πίστευα πως μπορώ να βελτιώσω τα πράγματα δεν θα ήμουν εδώ. Η πίεση είναι μέρος του επαγγέλματος μας. Πρέπει να έχουμε ψυχραιμία, ηρεμία και να δώσουμε στην ομάδα μια άμεση λύση. Θα δούμε ποιες είναι οι άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ρόστερ όμως όλα θα γίνουν με επαγγελματισμό και ηρεμία".

Μιλήσατε για νέους ποδοσφαιριστές έχετε αξιολογήσει ήδη πόσους και σε ποιες θέσεις πρέπει να υπάρξει ενίσχυση;

"Μιας και είμαι μόνο λίγες μέρες δεν θα μπορούσα να σας πω δημόσια τι θέλουμε καθώς καλά-καλά δεν έχω γνωρίσει όλη την ομάδα. Βρισκόμαστε στην αγορά και ελέγχουμε τις πιθανότητες. Θα μιλήσουμε πρώτα με τους ανθρώπους μέσα στην ομάδα και συνέχεια σε εσάς. Έχουμε κάποιες μέρες για να πάρουμε τις τελικές μας επιλογές".

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν σας "χτύπησε" την πόρτα ο Ολυμπιακός; Μιλήσατε με ανθρώπους στην Πορτογαλία που έχουν εργαστεί στο σύλλογο;

"Είναι δύσκολο κάποιος να αρνηθεί μια πρόταση από έναν τόσο μεγάλλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Έχω μιλήσει με αρκετούς και δη τους προπονητές που έχουν δουλέψει εδώ και μου είπαν τα καλύτερα για την ομάδα αλλά και κάποια αρνητικά, όπως η πίεση αλλά όταν ακούει κάποιος για αυτή την ομάδα το μόνο που θέλει είναι να βοηθήσει".

Καρβαλιάλ: «Προτεραιότητα να ενώσουμε την ομάδα»

Μετά την παρουσίαση του Πέδρο Άλβες, ακολούθησε και του Καρβαλιάλ ο οποίος τόνισε ότι στόχος του είναι ο Ολυμπιακός να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να είναι μία ομάδα με καλή επιθετική κι αμυντική λειτουργία.

Την παρουσίαση του Καρβαλιάλ έκανε ο Πέδρο Άλβες, ο οποίος είπε: «Σήμερα είναι ιδιαίτερη στιγμή, καθώς καλωσορίζω ένα προπονητή, τον οποίο πιστεύω πολύ, τον γνωρίζω καλά κι έχω εμπιστοσύνη τόσο στον ίδιο, όσο και στην ομάδα του. Η επιλογή του Καρβαλιάλ είναι δική μου, καθώς είναι ένας άνθρωπος που εμπιστεύομαι πολύ καλά και πιστεύω ότι μπορεί να ανταπεξήλθε στην πίεση,. Κι όταν ο πρόεδρος με εμπιστεύτηκε για να προτείνω έναν προπονητή ήταν ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκα και πιστεύω ότι μπορεί να τα καταφέρει».

Ο νέος κόουτς του Ολυμπιακού είπε: "Είμαι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό και επιστρέφω στην Ελλάδα. Κι εγώ κι οι συνεργάτες μου γνωρίζουμε το μέγεθος του Ολυμπιακού, ξέρουμε ότι είμαστε μία από τις σημαντικότερες ομάδες, του κόσμου, το πιστεύουμε και το ξέρουμε πολύ καλά αυτό. Το γεγονός ότι μετά από μία βαριά ήττα στην Ευρώπη 6.000 φίλοι του Ολυμπιακού τον ακολούθησαν στον Βόλο για να παρακολουθήσουν τον επόμενο αγώνα του πρωταθλήματος, είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του μεγαλείου του. Μόνο ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό.

Βρισκόμαστε εδώ για να κερδίσουμε, για να αγωνιστούμε με τον καλύτεροι δυνατό τρόπο και στις τρεις διοργανώσεις που ο Ολυμπιακός παίρνει μέρος. Όλα είναι ανοιχτά κι όλα είναι πιθανά να συμβούν. Εύχομαι ο κόσμος μας να συνεχίσει να βρίσκεται μαζί μας, όπως μας ακολούθησε στον Βόλο, να το κάνεις και στο επόμενο ματς του πρωταθλήματος, αλλά και σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Θέλουμε τη Θύρα 7 και τον κόσμο του Ολυμπιακού στο πλευρό μας, γιατί μόνο ενωμένοι, μαζί σαν μία μεγάλη οικογένεια θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τους στόχους μας. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε πραγματικά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα των φιλάθλων μας και μόνο μαζί τους, με τη δική τους στήριξη θα τα καταφέρουμε».

Για τις αγωνιστικές προκλήσεις και πόσο θα χρειαστεί για να δει την ομάδα που θέλει: «Η υποχρέωση να κερδίζουμε πάντα υπάρχει. Έχω μεγάλη εμπειρία και σε διάφορα πρωταθλήματα, οπότε το μόνο που θα πω είναι οι αλλαγές να γίνουν... χθες , οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σύντομα. Ο πρώτος στόχος είναι να νικήσουμε το επόμενο παιχνίδι που έρχεται».

Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν: «Η προτεραιότητα είναι να ενώσουμε την ομάδα. Να είμαστε όλοι μαζί όπως και οι οπαδοί. Όταν ενωθούμε μπορούμε να γίνουμε μία μεγάλη δύναμη».

Ολυμπιακόςειδήσεις τώραΚάρλος Καρβαλιάλ