Αθλητισμός|27.03.2019 20:38

Η Ισινμπάγιεβα υπέρ της IAAF στην κόντρα με την Σεμένια για τα όρια των φύλων

Κώστας Ασημακόπουλος

Η θρυλική άλτρια του επί κοντώ Γιέλενα Ισινμπάγιεβα πήρε θέση υπέρ της IAAF και του προέδρου της Σεμπάστιαν Κόε στην κόντρα με την νοτιοαφρικανή αθλήτρια Κάστερ Σεμένια σχετικά με το θέμα του περιορισμού της τεστοστερόνης σε αθλήτριες που έχουν υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με το φυσιολογικό των γυναικών.

«Ολοι μαχόμαστε για ένα μοντέλο αθλητισμού που όλοι οι ανταγωνιστές θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες», είπε με δηλώσεις της στο ρωσικό δίκτυο RT η Γιέλενα Ισινμπάγιεβα.

Η δύο φορές ολυμπιονίκης υπερασπίστηκε την πρόταση της IAAF η οποία εισήγαγε νέο κανόνα περιορισμού των τιμών της τεστοστερόνης με σκοπό να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές και να εξασφαλίσει ισότιμο ανταγωνισμό.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις»

«Η IAAF πήρε μία γενναία απόφαση. Αποφάσισε να εφαρμόσει έναν νέο κανόνα που θέτει ένα αυστηρό όριο τεστοστερόνης για τις αθλήτριες. Όσες έχουν αυξημένη τεστοστερόνη απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διεθνείς εκδηλώσεις. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις. Όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες που περιγράφονται από την WADA και την IAAF. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις ή παραχωρήσεις, διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για θεμιτό ανταγωνισμό», πρόσθεσε η μεγάλη κυρία του επί κοντώ και μάλιστα έκανε ένα βήμα ακόμα στην τοποθέτηση της:

«Να υποχρεωθούν να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης»

«Τα κορίτσια με χαμηλότερο επίπεδο τεστοστερόνης έχουν ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κανόνες που εφαρμόζονται από το IAAF θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των αθλητριών με βιολογικά χαρακτηριστικά. Δεν πρέπει να υπάρχουν καταγγελίες, εάν αυτοί οι αθλητές θέλουν να ανταγωνιστούν τις γυναίκες θα πρέπει να υποχρεωθούν να μειώσουν το επίπεδο τεστοστερόνης. Κανείς δεν παραβιάζει τα δικαιώματά τους να συμμετέχουν σε αθλητικά γεγονότα, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν ένα κολοσσιαίο πλεονέκτημα», δήλωσε ο Ισινμπαγέβα.

IAAFΚάστερ ΣεμένιατεστοστερόνηΣεμπάστιαν ΚόεστίβοςΓιέλενα ΙσινμπάγιεβαΣπορ