Αθλητισμός|28.03.2019 13:42

Παναθηναϊκός: Σε καλό δρόµο η εξυγίανση των οικονοµικών της ΠΑΕ

Κώστας Γουλής

Μερική βελτίωση των χρηµατοοικονοµικών καταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟ δείχνει το (αρχικό) πόρισµα του ορκωτού λογιστή της Grant Thornton στον ισολογισµό του οικονοµικού έτους 2017-18, η πρώτη σελίδα του οποίου δηµοσιεύτηκε στην επίσηµη ιστοσελίδα του συλλόγου το βράδυ της Τρίτης.

Εν αντιθέσει µε το πόρισµα της χρήσης 2016-17 που είχε «αρνητική γνώµη» στην έκθεση των οικονοµικών δεδοµένων του «τριφυλλιού», ο ελεγκτής Παναγιώτης Νούλας έδωσε τούτη τη φορά γνώµη «µε έµφαση θέµατος», κάτι που τα υψηλά κλιµάκια της ΠΑΕ εξέλαβαν µε ικανοποίηση, αφού επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως η ΠΑΕ βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης.

Η «έµφαση θέµατος» είναι ένα ξεχωριστό παράρτηµα που συνοδεύει τις οικονοµικές καταστάσεις και αναφέρεται σε σηµαντικά ζητήµατα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε η «ανάγνωση» του ισολογισµού να είναι σωστή. Το πόρισµα του κ. Νούλα διατηρεί εν µέρει επιφυλάξεις για τη συνολική κατάσταση της ΠΑΕ, τις οποίες θα ξεκαθαρίσει η δηµοσίευση εντός των ηµερών στο ΓΕΜΗ όλης της έκθεσης ελέγχου (ισολογισµού). Αυτό πάντως που προσµετράται υπέρ των «πρασίνων» είναι η µείωση των δαπανών και των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και η µείωση του συνόλου των υποχρεώσεων από 57.441.881 ευρώ σε 49.016.383 ευρώ.

Πρέπει να επισηµανθεί, δε, πως το πόρισµα της Grant Thornton δεν επηρεάζει το άνοιγµα του φακέλου των «πρασίνων» από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων. Ο φάκελος θα άνοιγε ούτως ή άλλως, ακόµη κι αν υπήρχε «αρνητική γνώµη». Το πιο σηµαντικό στην προκειµένη περίπτωση είναι -βάσει και επεξεργασίας των στοιχείων- να επιβεβαιωθεί πως είναι εξασφαλισµένες οι ανάγκες ρευστότητας της ΠΑΕ για τους 12 µήνες της άδειας. Και πως δεν θα «σκάσει» οικονοµικά µεσούσης της περιόδου. Το περίφηµο «πλάνο βιωσιµότητας».

Επαρκής χρηµατοδότηση

Επ’ αυτού οι «πράσινοι» έχουν συµπεριλάβει στον φάκελό τους συµπληρωµατικές εκθέσεις που καταγράφουν τις τρεις αυξήσεις µετοχικού κεφαλαίου που έγιναν τους τελευταίους 7 µήνες, δείχνοντας πως η ΠΑΕ συνεχίζει να χρηµατοδοτείται επαρκώς. Μοναδικό «ερωτηµατικό» στην όλη διαδικασία αποτελεί το τηλεοπτικό συµβόλαιο µε την ΕΡΤ.

Ο Παναθηναϊκός θα καταθέσει τη σύµβαση της επόµενης σεζόν (ύψους 4,2 εκατ. ευρώ) στα προσδοκώµενα έσοδα, ωστόσο εάν εντέλει δηµιουργηθεί «θέµα» µε την αναδιάρθρωση και «κοπούν» από τον υφυπουργό τα συµβόλαια µε την κρατική τηλεόραση, θα πρέπει να γίνει αναπροσαρµογή του πλάνου βιωσιµότητας.

Στο µέτωπο των ληξιπρόθεσµων, οι «πράσινοι» αναµένουν εντός της ηµέρας την καταβολή από τον Αλαφούζο ενός ποσού άνω των 700.000 ευρώ, για να πληρωθεί και η τελευταία δεκάδα πιστωτών και να συγκεντρωθούν όλες οι απαιτούµενες υπογραφές πριν από την εκπνοή της προθεσµίας της 31ης Μαρτίου

Παναθηναϊκόςεπιτροπή αδειοδοτήσεων ΕΠΟ