Αθλητισμός|26.12.2023 22:35

Φατίχ Τερίμ: Το πρώτο μήνυμα στα ελληνικά και η εμπλοκή σε σκάνδαλο «Πυραμίδας» που ταλανίζει το τουρκικό ποδόσφαιρο

Μαρία Ζαχαράκη

«Γεια σου Παναθηναϊκός». Με αυτό το μήνυμα ο σπουδαιότερος Τούρκος προπονητής στην ιστορία Φατίχ Τερίμχαιρετά τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα για να αναλάβει τα ηνία του «Τριφυλλιού», που αποφάσισε ξαφνικά να λύσει τη συνεργασία του με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά από δυόμιση χρόνια συνεργασίας και να προλάβει τον θρύλο της Γαλατασαράι και της Εθνικής Τουρκίας.

Η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Τερίμ ως προπονητή μετά από ένα διάλειμμα 24 μηνών και θα τοποθετήσει Τούρκους προπονητές στο τιμόνι των δύο μεγάλων τμημάτων του Παναθηναϊκού, με τον Εργκίν Αταμάν να ηγείται ήδη από το καλοκαίρι της ομάδας μπάσκετ.

Το σκάνδαλο «Πυραμίδα» στην Τουρκία

Ο Τούρκος προπονητής πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του, με τη μετακίνησή του στην ελληνική ομάδα του Παναθηναϊκού, ωστόσο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός μεγάλου οικονομικού σκανδάλου στην Τουρκία, τύπου «πυραμίδα», που ολοένα και αυξάνονται στη χώρα ως αποτέλεσμα της οικτρής κατάστασης της οικονομίας αλλά και της έλλειψης κράτους δικαίου.

Το όνομά του εμπλέκεται σε ένα επενδυτικό πρότζεκτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, στο οποίο εμπλέκονται και μερικά από τα πιο γνωστά αστέρια του ποδοσφαίρου της Τουρκίας. Το πρότζεκτ, το οποίο αποκαλείται "Fatih Τερίμ Fund", φέρεται να ενορχηστρώθηκε από την Σετσίλ Ερζάν, την πρώην διευθύντρια του υποκαταστήματος της τράπεζας Denizbank στην περιοχή Levent.

Χρησιμοποιούσαν το όνομά του

Η Ερζάν διαχειριζόταν τις οικονομικές συναλλαγές του Τερίμ και φέρεται να δελέασε επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πρώην αστέρων του ποδοσφαίρου, όπως ο Αρντά Τουράν και ο Σελτσούκ Ινάν, με υποσχέσεις για αστρονομικά υψηλές αποδόσεις, έως και 40% το μήνα, χρησιμοποιώντας το όνομα του Τερίμ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη τους. Ωστόσο, τα θύματα δεν έλαβαν παρά χειρόγραφες σημειώσεις ή απλά χαρτιά ως απόδειξη των επενδύσεών τους.

Παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο φέρει το όνομά του και την εμπλοκή μελών της οικογένειάς του και στενών συνεργατών του, ο Τερίμ δεν συμμετείχε στη δίκη που ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, ούτε ο Τερίμ ούτε ο διευθύνων σύμβουλος της Denizbank Χακάν Ατές αναφέρονται στο κατηγορητήριο, παρά το γεγονός ότι τα ονόματά τους χρησιμοποιήθηκαν στη φερόμενη απάτη.

Δήλωσε πως δεν ξέρει τίποτα

Ενώ η Ερζάν παραδέχτηκε ότι γνώριζε τον Τερίμ και ότι διαχειριζόταν τις οικονομικές του συναλλαγές, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραξία. Ο Τερίμ δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε τίποτα από τις παράνομες δραστηριότητες της ‘οικονομικής’ του συμβούλου και δεν διατάχθηκε καμία έρευνα σχετικά με τους ρόλους του ίδιου και του Ατές, παρά τις πολυάριθμες αναφορές στην εμπλοκή τους στις καταθέσεις των θυμάτων.

Η μετακίνηση του Τερίμ στον Παναθηναϊκό έρχεται εν μέσω ερωτημάτων και σκεπτικισμού σχετικά με την εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο.

Η προπονητική καριέρα του Τερίμ έχει σημαδευτεί από επιτυχίες, συμπεριλαμβανομένων 16 τίτλων, όπως ένα Κύπελλο UEFA, πολλά πρωταθλήματα Super League και Κύπελλα Τουρκίας. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπλοκή του στο οικονομικό σκάνδαλο έχει ρίξει σκιά στην κληρονομιά του και ο διορισμός του Τερίμ ως προπονητή του Παναθηναϊκού έρχεται σε μια εποχή που και το ελληνικό ποδόσφαιρο στιγματίζεται από καταγγελίες για διαφθορά, μαφιόζικη επιρροή και στημένους αγώνες.

Στενή σχέση με τον Ερντογάν

Οι στενοί δεσμοί του Τερίμ με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οδήγησαν ακόμη και σε εικασίες ορισμένων τουρκικών ΜΜΕ μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και την αποκατάσταση των δεσμών με την Αθήνα, αν το πιθανό εγχείρημα του Τερίμ στη χώρα προέκυψε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου ηγέτη.

ΠαναθηναϊκόςΦατίχ Τερίμειδήσεις τώραΤουρκίαπροπονητής