Αθλητισμός|29.03.2019 07:52

Σχολείο ελπίδας με «δασκάλα» την Μπαρτσελόνα

Αλέξανδρος Λοθάνο

Και η Μπαρτσελόνα επέλεξε αυτή να πάει κοντά στα παιδιά, ιδιαιτέρως σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η πλούσια κοινωνική δράση του καταλανικού συλλόγου συνεχίζεται στη Λέσβο, όπου έχει μετατρέψει τους καταυλισμούς προσφύγων σε γήπεδα ονείρων. Τρεις φορές την εβδομάδα, επί ένα δίωρο, εκατοντάδες παιδιά, το ένα τρίτο εκ των οποίων είναι κορίτσια, μαθαίνουν ποδόσφαιρο. Αλλά κυρίως διδάσκονται τον διάλογο, τον σεβασμό, τη συνεργασία και την ανεκτικότητα, από προπονητές-πρόσφυγες στους οποίους έχει χορηγηθεί άσυλο.

«Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τους επηρεάσουμε, να τους βοηθήσουμε να ονειρευτούν και να τους δείξουμε το μέλλον» εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα, αλλά και του ιδρύματος Barca Foundation, Τζόρντι Καρντονέ, για το πρόγραμμα «Barca Soccer FutbolNet», το οποίο υλοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της ΜΚΟ Movement on the Ground.

Πορεία 25 ετών

Το 2006 η Μπαρτσελόνα έγινε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο που «διαφήμισε» στη φανέλα του τη UNICEF. Την παγκόσμια ένωση που φροντίζει να στηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Οι Καταλανοί, με αφορμή αυτήν τη συνεργασία, στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες της UNICEF που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

Εχουν, άλλωστε, πολυετή εμπειρία, αφού το Barca Foundation ιδρύθηκε το 1994, με κύριο σκοπό να στηρίζει τα παιδιά και τους νέους από τις πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, μέσω του αθλητισμού και της διδασκαλίας των αξιών που το διέπουν. Σήμερα, πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά σε πάνω από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει ανάσες ζωής χάρη στο ίδρυμα των «μπλαουγκράνα», το οποίο πραγματοποιεί δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωση, την πρόληψη της παιδικής βίας και του μπούλινγκ.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που έκαναν από κοινού το ίδρυμα και η UNICEF και έγιναν γνωστά χθες, η συμμετοχή στον αθλητισμό βελτιώνει την εκπαιδευτική αντίληψη και εξελίσσει την αυτοπεποίθηση και την ηγετική προσωπικότητα, μεταξύ άλλων. Διαχρονικά, η Μπαρτσελόνα καυχιέται πως είναι «Més que un club» («Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος»). Με τις προαναφερθείσες δράσεις, που καταφέρνουν να αποσπάσουν, έστω και για λίγο, ένα παιδικό χαμόγελο, τιμά αναλόγως το σλόγκαν της.

ΛέσβοςπρόσφυγεςΜπαρτσελόνα