Αθλητισμός|06.01.2024 12:00

Με στρογγυλή κόκκινη κάρτα αποβλήθηκε ποδοσφαιριστής στο FA Cup - Ποιος ο ρόλος της

Newsroom

Την απορία των ποδοσφαιρόφιλων ολόκληρου του πλανήτη προκάλεσε η κυκλική κόκκινη κάρτα που έβγαλε από την τσέπη του ο διαιτητής Τόνι Χάρινγκτον κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του βρετανικού FA Cup μεταξύ της Μπρέντφορντ και της Γουλβς το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, στο όγδοο λεπτό της αναμέτρησης για τον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, ο Χάρινγκτον έβγαλε απευθείας κόκκινη κάρτα στον μέσο της Γουλβς, Ζοάο Γκόμεζ, για σκληρό μαρκάρισμα στον Κριστιάν Νόργκααρντ.

Η απόφαση προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν ένα μαρκάρισμα που άξιζε κόκκινη κάρτα; Και γιατί του δόθηκε κόκκινη σε σχήμα κύκλου αντί για το συνηθισμένο ορθογώνιο;

Γιατί έβγαλε στρογγυλή κόκκινη κάρτα;

Γιατί λοιπόν ο Χάρινγκτον μοίρασε μια κόκκινη κάρτα με κυκλικό σχήμα; Σύμφωνα με ένα φόρουμ διαιτητών, οι κυκλικές και οι οβάλ κάρτες εισήχθησαν αρχικά για να «βοηθήσουν» τους παίκτες που δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα χρώματα.

«Βοηθούν επίσης τον διαιτητή που θέλει να βγάλει γρήγορα την κάρτα, να την καταλάβει από το σχήμα» και να μην χάσει μερικά δευτερόλεπτα ώστε να την βρει στην τσέπη του.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που διαιτητής βγάζει κάρτα διαφορετικού σχήματος. Κάποτε ο Νοτιοαφρικανός διαιτητής ράγκμπι Andre Watson χρησιμοποιούσε διαφορετικό σχήμα από τους υπόλοιπους. Όμως κυκλικές κόκκινες κάρτες είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στο ποδόσφαιρο. Ο Uriah Rennie, πρώην διαιτητής της Premier League, χρησιμοποιούσε συχνά την κάρτα διαφορετικού σχήματος.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που μια κόκκινη κάρτα σε κυκλικό σχήμα επιδεικνύεται στο Κύπελλο Αγγλίας τα τελευταία χρόνια. Την περασμένη σεζόν, ο διαιτητής Dean Whitestone έβγαλε τη σπάνια κάρτα κατά τη διάρκεια της ισοπαλίας της Wrexham στο FA Cup με τη Sheffield United.

Αγγλίαποδόσφαιροκάρταειδήσεις τώραδιαιτητής