Αθλητισμός|29.03.2019 20:34

Γενετιστής βιολόγος προτείνει τη δημιουργία κατηγορίας «τρίτου φύλου» στον αθλητισμό!

Κώστας Ασημακόπουλος

Την πρόταση για διεξαγωγή αγώνων «τρίτου φύλου» διατύπωσε και επίσημα ένας από τους κορυφαίους γενετιστές, βιολόγους ανοίγοντας νέο κύκλο συζητήσεων στο θέμα που απασχολεί την παγκόσμια αθλητική κοινότητα μετά την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της παγκόσμιας ομοσπονδίας κλασσικού αθλητισμού (IAAF) και της νοτιοαφρικανής στρίντερ Κάστερ Σεμένια.

Πρόκειται για άποψη που είχε συζητηθεί μόνο σε ιδιωτικές συζητήσεις αλλά ποτέ δεν είχε τεκμηριωθεί επιστημονικά και κυρίως δεν είχε διατυπωθεί με τόσο ξεκάθαρο τρόπο.

Ο δόκτορ Σέρι Ελ Ρέφε που ειδικεύεται στις διαταραχές της σεξουαλικής ανάπτυξης και των ορμονικών διαταραχών και είναι ανώτερος σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Κέντρο διαβητικών του Imperial College στο Αμπού Ντάμπι πρότεινε οι αθλητές με ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά να συναγωνίζονται σε κατηγορία του «τρίτου φύλου».

«Δεν υπάρχουν μόνο τυπικά αρσενικά και θηλυκά» 

«Η διαταραχή της σεξουαλικής εξέλιξης ή αυτό που λέγεται intersex είναι πολύ αμφιλεγόμενη. Οσο προχωράει η επιστήμη, όσο τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πιο ξεκάθαρα, τόσο πιο πολλά γνωρίζουμε. Είμαστε πλέον σε ασφαλή θέση για να πούμε πως υπάρχουν πολλές συνθήκες που κάνουν ένα άτομο να μην είναι τυπικά αρσενικό ή μη τυπικά θηλυκό. Η  ανάλυση των χρωμοσωμάτων δεν λύνει το πρόβλημα. Το διατυπώνει. Τώρα γνωρίζουμε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ορισμένες γυναίκες είναι στην πραγματικότητα XY και κάποιοι άνδρες έχουν χρωμοσώματα ΧΧ"», είπε ο Σέρι Ελ Ρέφε και πρόσθεσε:

«Η τεστοστερόνη κάνει την διαφορά»

«Γνωρίζουμε ότι οι άνδρες έχουν πολύ υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης και πολύ χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων, τη γυναικεία ορμόνη. Οι γυναίκες έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης, αλλά πολύ υψηλό επίπεδο οιστρογόνου. Το υψηλό επίπεδο στα αρσενικά άτομα της τεστοστερόνης κάνει τους μύες τους ογκώδεις και ισχυρότεροι και επίσης κάνει τα οστά τους παχύτερα και στην πραγματικότητα γονοδίωμα τους διαφέρει από τις γυναίκες. Ως εκ τούτου οι επιδόσεις και η σωματική τους δραστηριότητα είναι υψηλότερες από τις γυναίκες. Και είναι γνωστό ότι ακόμη και μερικοί άνδρες λαμβάνουν επιπλέον τεστοστερόνη ως φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση».

«Εχει πλεονέκτημα η Σεμένια έναντι των γυναικών»

Ο Ρέφε συμπλήρωσε: «Οι γυναίκες με υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης όπως η Σεμένια έχουν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων γυναικών. Επομένως αν κάποια αθλήτρια έχει υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης, γιατί δεν ανταγωνίζονται και με τους άνδρες παρά να ανταγωνίζονται με τις γυναίκες; Είναι άδικο να επιτρέπεται σε μια γυναίκα με αντρικό επίπεδο τεστοστερόνης να ανταγωνίζεται τις γυναίκες. Αν το επιτρέψουμε πολλές γυναίκες θα ενισχύουν τεχνητά τα ποσοστά τους και θα ανοίξουμε έναν φαύλο κύκλο».

«Αγώνες τρίτου φύλου»

Και ο διακεκριμένος γενετιστής κατέληξε: «Η ξεκάθαρη πρόταση μου είναι να δημιουργηθεί μία τρία κατηγορία. Μετά τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών να υπάρχει και η κατηγορία του τρίτου φύλου αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουν οι αρμόδιες αθλητικές αρχές».

Η Ισινμπάγιεβα υπέρ της IAAF στην κόντρα με την Σεμένια για τα όρια των φύλων

Κάστερ ΣεμένιαIAAFΣπορτρίτο φύλοΓιέλενα Ισινμπάγιεβα