Αθλητισμός|21.10.2018 00:44

Εθνική Γιβραλτάρ: Οικογενειακή υπόθεση!

Αλέξανδρος Λοθάνο

Το αθλητικό κλισέ θέλει τις ομάδες να αποδίδουν τις επιτυχίες τους στο οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στις τάξεις τους. Στην περίπτωση της άσημης Εθνικής ομάδας του Γιβραλτάρ, όμως, όταν μιλάμε για οικογενειακό κλίμα, κυριολεκτούμε. Στη νίκη (με ανατροπή) επί του Λιχτενστάιν, τη δεύτερη διαδοχική έπειτα από αυτή στην Αρμενία (και δεύτερη στην Ιστορία, σε ό,τι αφορά μη φιλικά παιχνίδια), η 18άδα περιελάμβανε δύο αδέλφια και δύο μακρινά ξαδέλφια (οι παππούδες τους ήταν ξαδέλφια, αλλά και αυτοί μεγάλωσαν ως τέτοια). Ο 37χρονος επιθετικός Λι Κασιάρο ήταν βασικός και ο επτά χρόνια μικρότερος αδελφός του, ο αριστερός χαφ Κάιλ, μπήκε ως αλλαγή. Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός Ρόι Τσιπολίνα φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ο αριστερός μπακ, υπαρχηγός και πέντε χρόνια μικρότερος ξάδελφός του, Τζόσεφ, ήταν αυτός που σημείωσε το «χρυσό» γκολ, όπως είχε κάνει και στο προηγούμενο παιχνίδι. Μέλη της Εθνικής ομάδας, απόντες όμως από τη συγκεκριμένη (ιστορική, όπως εξελίχθηκε) κλήση, είναι ακόμα ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός Ράιαν Κασιάρο, αδελφός των Λι και Κάιλ, αλλά και ο 24χρονος αριστερός μπακ Κένεθ Τσιπολίνα, αδελφός του Τζόσεφ και ξάδελφος του Ρόι!

Ο «χρυσός» υπάλληλος

Η συγγένεια δεν είναι η μοναδική ιδιαιτερότητα της πιο συμπαθούς Εθνικής ομάδας στον κόσμο (υπ’ αριθμόν 198 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, αλλά με σαφώς ανοδικές τάσεις), η οποία έγινε πλήρες μέλος της UEFA το 2013 και αφού, για πολλά χρόνια, η γειτόνισσα Ισπανία φρόντιζε να μη γίνεται δεκτή από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Τον Μάιο του 2016 και ύστερα από προσφυγή στο CAS, η FIFA έκανε δεκτό ως μέλος της το μικροσκοπικό Γιβραλτάρ, έκτασης 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και με 30 χιλιάδες κατοίκους, το οποίο διαθέτει ένα σχολείο (στο οποίο, βεβαίως, φοίτησαν όλοι οι διεθνείς ποδοσφαιριστές) και ένα κανονικών διαστάσεων γήπεδο, που φιλοξενεί όλα τα παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος. Σε αυτό αγωνίζονται όλοι οι παίκτες που συνθέτουν την τωρινή Εθνική ομάδα, οι οποίοι βγάζουν τα προς το ζην από άλλες δουλειές και όχι από το ποδόσφαιρο.

Ο Ράιαν και ο Λι Κασιάρο είναι αστυνομικοί, ο Κάιλ υπάλληλος του τελωνείου, όπως και ο αρχηγός, Ρόι Τσιπολίνα. Ο ξάδελφος του Τζόσεφ, σκόρερ των γκολ που χάρισαν τις πρώτες νίκες σε μη φιλικά παιχνίδια, εργάζεται ως υπάλληλος σε τοπική επιχείρηση. «Δεν είμαστε επαγγελματίες, έχουμε τις δουλειές μας και το να πρέπει να συνδυάζουμε το ένα πράγμα με το άλλο είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και για τις οικογένειές μας» λέει ο ένας εκ των τριών Τσιπολίνα, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του και το πρώτο γκολ ομάδας του Γιβραλτάρ σε προκριματικά Champions League και φρόντισε μέρος της οικογένειάς του να βρίσκεται δίπλα του, μέσα στο γήπεδο. Και έτσι, η ούτως ή άλλως πολύ δύσκολη αποστολή για αυτούς τους ερασιτέχνες διεθνείς ποδοσφαιριστές γίνεται κατά τι ευκολότερη... 

ΓιβραλτάρποδόσφαιροNations League