Αθλητισμός|01.04.2019 12:42

Έρχεται το VAR και στο βόλεϊ

Κώστας Ασημακόπουλος

H τεχνολογία µπήκε στο ελληνικό βόλεϊ και στο ντέρµπι µεταξύ του Ολυµπιακού και του ΠΑΟΚ για τη Volley League, που έγινε στις 23 Μαρτίου και πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος αγώνας οµαδικού αθλήµατος στην Ελλάδα που είχε την υποστήριξη του επίσηµου VAR. Στο βόλεϊ αποκαλείται Video Check από την ιταλική εταιρεία Data Volley που καθιέρωσε παγκοσµίως την πατέντα στο ευρωπαϊκό Τσάµπιονς Λιγκ αλλά και στα πρωταθλήµατα Α1 και Α2 στην Ιταλία.

Τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά, καθώς οι 12 κάµερες υψηλής ανάλυσης κατέγραψαν µε κάθε λεπτοµέρεια την πορεία της µπάλας, δίνοντας 100% επιτυχηµένο αποτέλεσµα για αµφισβητούµενες φάσεις που δεν µπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο µάτι, αλλά ούτε και να αναδείξουν οι συµβατικές κάµερες των τηλεοπτικών µεταδόσεων.

Η «επόµενη µέρα» βάζει το Video Check στη ζωή του ανδρικού επαγγελµατικού πρωταθλήµατος, µε τη διοργανώτρια (ΕΣΑΠ) να αισθάνεται απόλυτα δικαιωµένη για την επένδυση των 40.000 ευρώ για την προµήθεια του συστήµατος, ενώ και η οµοσπονδία (ΕΟΠΕ) αναµένεται να ζητήσει από την ΕΣΑΠ την παρουσία του συστήµατος στους αγώνες του final four του Κυπέλλου Ανδρών.

Από εκεί και πέρα, όµως, υπάρχουν και τα... ψιλά γράµµατα, τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας, προϋποθέσεις γηπέδων αλλά και αλλαγές στη λειτουργία της διαιτησίας. Αµεσα θιγόµενοι είναι οι επόπτες, οι οποίοι πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Στους αγώνες της Α1 και της Α2 στην Ιταλία δεν υπάρχουν πλέον επόπτες, καθώς κρίνονται περιττοί και µε την απουσία τους εξοικονοµούνται χρήµατα που πηγαίνουν στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Video Check.

Αντιδράσεις διαιτητών

Ανάλογη συζήτηση ξεκίνησε και στην Ελλάδα, µε το Σώµα των διαιτητών να αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο. «Οι επόπτες πρέπει να υπάρχουν σε κάθε αγώνα ανεξάρτητα από την παρουσία του Video Check. Θα κάνουµε µεγάλη ζηµιά στη διαιτησία εάν καταργήσουµε τους επόπτες, διότι θα χαθεί ένα βασικό κίνητρο των νέων διαιτητών. Mε την απόκτηση ενός συστήµατος δεν µπορούµε να καταργήσουµε τους επόπτες. Οταν αποκτηθούν Video Check σε όλους τους αγώνες και δούµε στην πράξη ότι πράγµατι είναι περιττοί, θα δούµε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν» είπε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» ο πρόεδρος της ΚΕ∆, Βασίλης Αντωνούλης.

Η οµοσπονδία

Το θέµα απασχολεί και την παγκόσµια οµοσπονδία πετοσφαίρισης (FIVΒ), που προσπαθεί να βρει µια ενδιάµεση λύση. «Υπάρχει εισήγηση να καταργηθούν οι τέσσερις επόπτες και να υπάρχουν µόνο δύο που θα βρίσκονται πίσω από τις δύο τελικές γραµµές του αγωνιστικού χώρου, δηλαδή εκεί που γίνονται τα σερβίς, και θα βλέπουν τα µπλοκ άουτ και τον ορισµό της περιοχής του φιλέ, δηλαδή στην περιοχή που νοητά ορίζει η προέκταση των αντενών» προσέθεσε ο Αντωνούλης. Ο εκπρόσωπος της Data Volley, που βρέθηκε στην Ελλάδα για να χειριστεί το Video Check στο ντέρµπι του Ρέντη αλλά και να επιµορφώσει τους Ελληνες συναδέλφους του, είπε: «Στην Ιταλία οι επόπτες έχουν καταργηθεί εδώ και δύο χρόνια.

Ολες οι οµάδες τοποθετούν Video Check και αναλαµβάνουν και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Οι περισσότερες έχουν γιγαντοοθόνες για να δείχνουν το αποτέλεσµα στους θεατές που είναι στο γήπεδο και το αποτέλεσµα είναι εντυπωσιακό. ∆εν έχει υπάρξει ούτε µία περίπτωση σφάλµατος».

«Προς κατάργηση»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, Παντελής Ταρνατόρος, αισθάνεται δικαιωµένος που η διοργανώτρια της Βόλεϊ Λιγκ είναι πρωτοπόρος στον ελληνικό αθλητισµό, αλλά, όπως είπε, θα ζητήσει τη βοήθεια της αθλητικής ηγεσίας για να υπάρξει προµήθεια περισσότερων συστηµάτων Video Check: «Ως ΕΣΑΠ κάναµε την υπέρβασή µας και προµηθευτήκαµε πρώτοι το συγκεκριµένο σύστηµα. ∆εν µπορούµε όµως να σηκώσουµε το κόστος προµήθειας και λειτουργίας 12 τέτοιων συστηµάτων. Εχουµε ζητήσει τη βοήθεια της ΓΓΑ, ο υφυπουργός βλέπει τις προσπάθειές µας και είναι σύµµαχός µας στην προσπάθειά µας ώστε να θωρακίσουµε όλες τις οµάδες και όλο το πρωτάθληµα µε ανάλογα συστήµατα».

Οσο για τους επόπτες, είπε: «Η ΕΣΑΠ είναι σε συνεννόηση µε την ΚΕ∆ για σταδιακή πρόοδο των όποιων αποφάσεων, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οδεύουµε στην κατάργηση των εποπτών τα επόµενα χρόνια. Βέβαια αυτό θα γίνει όταν υπάρχουν ανάλογα συστήµατα σε όλους τους αγώνες».

«Ανεκτίµητες υπηρεσίες από το νέο σύστηµα»

Σχετικά µε την πρώτη εµπειρία που έζησε η διοργανώτρια µε την έλευση του Video Check, ο διευθυντής του αγωνιστικού τµήµατος της ΕΣΑΠ, Γιώργος Κερκινές, είπε: «Είναι µια µοναδική εµπειρία και σίγουρα θα φέρει εξελίξεις. ∆ηµιουργεί όµως νέα δεδοµένα, καθώς χρειάζεται κόστος συντήρησης, λειτουργίας και ασφαλούς φύλαξης. Οι χειριστές του Video Check είναι µια νέα ειδικότητα. Φυσικά και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αµείβονται, οπότε δεν µπαίνει ζήτηµα οικονοµίας. Ωστόσο οι υπηρεσίες που προσφέρει το νέο σύστηµα είναι ανεκτίµητες, καθώς δεν υπάρχει σε κανέναν το αίσθηµα της αδικίας»

ΣπορVARβόλεϊ