Αθλητισμός|10.02.2024 06:55

Το κοινό πεπρωμένο του ΠΑΟΚ με τον Λουτσέσκου: Μια επιτυχημένη συνύπαρξη που έχει και συνέχεια

Newsroom

Ήταν Αύγουστος του 2017 όταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου μπήκε στο γήπεδο της Τούμπας ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2019, ο Δικέφαλος ήταν αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη να δώσει το τιμόνι της ομάδας στον Ρουμάνο κόουτς το καλοκαίρι του 2017 αποδείχθηκε ιστορική για τον ΠΑΟΚ και για την μετέπειτα πορεία του. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου είδε μακριά. Πολύ πιο μακριά από εκείνους που τότε ζητούσαν ένα πιο ηχηρό και… φανταχτερό όνομα για τον πάγκο της ομάδας από τον μέχρι πρότινος προπονητή της Ξάνθης.

Ο Σαββίδης όμως πίστεψε στο ποδοσφαιρικό σχέδιο, στην προπονητική ματιά και στη φιλοδοξία του Ρουμάνου κόουτς. Επί των ημερών του Λουτσέσκου άλλωστε, η ακριτική ομάδα έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό Κυπέλλου και έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο τερματίζοντας στην έκτη θέση. Σε μια περίοδο που ο Σαββίδης επιχειρούσε να γιγαντώσει περισσότερο τον ΠΑΟΚ, πήρε μια τολμηρή απόφαση που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της ομάδας αλλά και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Οι Invincibles του Λουτσέσκου

Η πορεία πρωταθλητισμού της σεζόν 2017-18 και η κατάκτηση του Κυπέλλου την ίδια χρονιά, ήταν ο προπομπός γι’ αυτό που θα ακολουθούσε: Το ονειρεμένο 2018-19! Ο Λουτσέσκου και συνολικά ο οργανισμός του ΠΑΟΚ πείσμωσαν ακόμα περισσότερο απ’ τον τρόπο που χάθηκε ο τίτλος την προηγούμενη σεζόν, και έκαναν το… ακατόρθωτο. Οι Invincibles του Ραζβάν ήταν ασταμάτητοι, κυριαρχικοί και ανίκητοι. Σήκωσαν το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 1985 και τρίτη στην ιστορία του συλλόγου και το έκαναν δίχως ήττα! Λίγο αργότερα η κυριαρχία τους επιβεβαιώθηκε και με την κατάκτηση του Κυπέλλου σε ένα ιστορικό νταμπλ.

Ο Λουτσέσκου έχτισε μια ομάδα διψασμένη για νίκες, μια ομάδα πεινασμένη για επιτυχίες, μια ομάδα που έμπαινε στο γήπεδο και άφηνε όλη της την ψυχή. Που έδινε μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός της. Που άφηνε όλο της το είναι στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έμπαιναν στο γήπεδο και πίστευαν στον σκοπό.

Ο «στρατηγός» Λουτσέσκου, ο General όπως καθιερώθηκε να λέγεται, έφτιαχνε το σχέδιο και οι… στρατιώτες του πήγαιναν στη μάχη σαν να έπαιζαν τον τελευταίο αγώνα της ζωής τους. Αυτή η πορεία ήταν αποτέλεσμα πολλών ωρών προπόνησης, σκληρής και απαιτητικής δουλειάς απ’ τον Ρουμάνο. Προετοιμασίας αγωνιστικής αλλά και πνευματικής.

Ο Λουτσέσκου κατέβαζε στο γήπεδο μια ομάδα καλά δουλεμένη, εξαιρετικά προετοιμασμένη και με λύσεις παντού και πάντα. Κάθε παίκτης είχε τον ρόλο του στο γήπεδο. Κι όποιος ερχόταν απ’ τον πάγκο έμπαινε και έπαιζε σαν να ήταν βασικός. Ο Λουτσέσκου κατείχε (και κατέχει) έναν μοναδικό τρόπο να έχει όλους τους ποδοσφαιριστές του σε ετοιμότητα και σε απόλυτη εγρήγορση. Κανείς δεν χαλαρώνει, κανείς δεν αδιαφορεί, κανείς δεν είναι πάνω απ’ την ομάδα. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ έφτασε να παίζει σαν πρωταθλητής και έφτασε να γίνει πρωταθλητής. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ ανάγκασε τους αντιπάλους του και να τον σέβονται και να τον φοβούνται…

Το δύσκολο διαζύγιο

Μετά το νταμπλ του 2019 οι δρόμοι του ΠΑΟΚ με τον Ραζβάν χώρισαν. Ήρθε ένα απρόσμενο διαζύγιο σε μια περίοδο που οι οπαδοί της ομάδας καλά-καλά δεν είχαν πάψει να πανηγυρίζουν. Ποτέ κανένα διαζύγιο δεν είναι εύκολο… Σε κάθε περίπτωση, ο Δικέφαλος και ο κόουτς Λουτσέσκου ακολούθησαν διαφορετικό μονοπάτι. Όχι για πολύ όμως…

Δεν ήταν της μοίρας τους γραφτό να μείνουν για καιρό χώρια. Το πεπρωμένο τους ήταν κοινό και οι μοίρα τους μάλλον προδιαγεγραμμένη για να ξανασμίξουν. Στο μεσοδιάστημα ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο του 2021 και ο Ραζβάν σήκωσε το Champions League Ασίας το 2019 με την Αλ Χιλάλ απ’ τη Σαουδική Αραβία.

Η επιστροφή

Το καλοκαίρι του 2021 ο Ιβάν και ο Γιώργος Σαββίδης, βάζοντας πάνω απ’ όλα το καλό του ΠΑΟΚ, πήραν την απόφαση να φέρουν ξανά τον Λουτσέσκου στην Τούμπα. Την 1η Ιουλίου 2021 άρχισε η δεύτερη εποχή του Ραζβάν στον Δικέφαλο. Πιο δύσκολη για τον ίδιο δεδομένου ότι πλέον οι προσδοκίες από εκείνον ήταν πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με το καλοκαίρι που πρωτοανέλαβε την ομάδα. Τότε ήταν ο Λουτσέσκου που ήρθε απ’ την Ξάνθη, ενώ τη δεύτερη φορά ήταν ο «στρατηγός» του αήττητου τίτλου και του νταμπλ.

Και αγωνιστικά ήταν δύσκολο το έργο του καθώς θα έπρεπε να δημιουργηθεί κάτι νέο. Ο κύκλος της ομάδας του νταμπλ είχε αρχίσει να κλείνει και έπρεπε να μπουν οι βάσεις για τον επόμενο ΠΑΟΚ που θα διεκδικούσε ξανά τίτλους. Η μετάβαση δεν ήταν εύκολη. Ποτέ δεν είναι όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι νέο στο ποδόσφαιρο. Απαιτείται εργατικότητα, πείσμα, στήριξη αλλά και υπομονή.

Σ’ αυτό το διάστημα υπήρξαν δύσκολες ημέρες… Χάθηκε ένας τελικός Κυπέλλου το 2022, κι ένας ακόμα το 2023, υπήρξε επίσης ένας πολύ οδυνηρός ευρωπαϊκός αποκλεισμός το καλοκαίρι του 2022. Ήρθαν αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, ακόμα και βαριές ήττες. Υπήρξε αμφισβήτηση εξωτερικά και προβληματισμός πέριξ της ομάδας. Εσωτερικά όμως ο οργανισμός του ΠΑΟΚ έμεινε ενωμένος. Ο Λουτσέσκου στηρίχτηκε και η διοίκηση Σαββίδη ήταν εκεί. Δίπλα σε όλα ώστε ο ΠΑΟΚ να ξαναγίνει πρωταγωνιστής.

Ο νέος ΠΑΟΚ

Η σπουδαία ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Conference League το 2021-22 ήταν ένα πρώτο σημάδι ελπίδας με προοπτική στο μέλλον. Όπως και ορισμένα μεγάλα ματς εντός των συνόρων. Ο νέος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου άρχισε να στέλνει τα πρώτα μηνύματα ότι έρχεται…

Και ήρθε! Μολονότι υπήρξαν εκτιμήσεις «ειδικών» ότι ο ΠΑΟΚ θα ήταν το τέταρτο φαβορί πίσω από ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι μάλλον υποτιμήθηκε αυτό το οποίο χτιζόταν στον Δικέφαλο το προηγούμενο διάστημα.

Ο Λουτσέσκου έφτιαξε ξανά μια σπουδαία ομάδα. Ένα σύνολο που κυριαρχεί στο γήπεδο, που παράγει ποδόσφαιρο, που πνίγει τον αντίπαλο, που σκοράρει κατά ριπάς, που ξέρει να παίρνει νίκες είτε εύκολα, είτε και δύσκολα, όταν η μπάλα «καίει». Μια ομάδα που διαθέτει μαχητικότητα, σκληράδα, τρεξίματα αλλά και δημιουργικότητα και πλούσιο ταλέντο. Μια ομάδα που διαθέτει εμπειρία αλλά και που εμπιστεύεται, ακόμα και σε απαιτητικούς και δύσκολους αγώνες, τα παιδιά που προέρχονται απ’ τις ακαδημίες της.

Πέντε χρόνια μετά την κατάκτηση του ιστορικού νταμπλ, έχει μείνει μόνο ο εμβληματικός Βιεϊρίνια στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ενδεικτικό της ολικής αλλαγής που έχει επέλθει στην ομάδα. Ενδεικτικό και της δυσκολίας που είχε το εγχείρημα, το οποίο ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Λουτσέσκου αλλά και να στηρίξει με κάθε κόστος η διοίκηση Σαββίδη.

Ο νέος ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου είναι εδώ και το δείχνει σε κάθε αγώνα. Βρίσκεται στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος διαθέτοντας την παραγωγικότερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, συνεχίζει στα ημιτελικά του Κυπέλλου και διαγράφει μια θαυμάσια αήττητη ευρωπαϊκή πορεία στο Conference League έχοντας ήδη φτάσει στους 16 της διοργάνωσης.

Για όλους αυτούς και για ακόμα περισσότερους λόγους, ο ΠΑΟΚ και ο Ραζβάν Λουτσέσκου συμφώνησαν να συνεχίσουν την κοινή πορεία τους τουλάχιστον μέχρι το 2027.

ειδήσεις τώραΠΑΟΚΡαζβάν Λουτσέσκου