Αθλητισμός|02.04.2019 09:10

Κούτρης, Σαμαράς, Ρονάλντο κι άλλοι - Όταν μας θυμίζουν γιατί αγαπάμε το ποδόσφαιρο

Αλέξανδρος Λοθάνο

Ο Νταβίντ Πάβλατσικ έκανε αµέριµνος βόλτα µε το ποδήλατό του όταν τον χτύπησε ένα διερχόµενο αυτοκίνητο. Οι γιατροί εντόπισαν πολλαπλά εσωτερικά τραύµατα και ο 14χρονος Πολωνός έπεσε σε βαθύ κώµα. Απελπισµένοι οι γονείς του έψαχναν λύσεις για να τον επαναφέρουν. Ενας ειδικός τούς πρότεινε κάτι που έµοιαζε µε χαµένη υπόθεση: να του βάλουν ακουστικά και να «ακούει» τα γκολ του µεγάλου ινδάλµατός του, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Τρεις µήνες αργότερα, ενώ στα αυτιά του έπαιζαν τα τρία γκολ του Πορτογάλου σε µουντιαλικό µπαράζ µε τη Σουηδία, ο Νταβίντ άνοιξε τα µάτια του στο τρίτο τέρµα. Λίγους µήνες αργότερα, ο µικρός βούρκωνε όταν έµαθε πως ο Κριστιάνο τον περίµενε στη Μαδρίτη για να τον γνωρίσει από κοντά, να τον αγκαλιάσει και να του χαρίσει µια φανέλα. Ο ποδοσφαιριστής, ο αθλητής γενικότερα, έχει ασύλληπτη δύναµη χάρη στην ιδιότητά του. Και αρκεί µια απλή, µικρή χειρονοµία για να γεµίσει ευτυχία την καρδιά ενός παιδιού, όπως έκανε το βράδυ της Κυριακής ο Λεονάρντο Κούτρης µε τον µικρό Βασίλη, ο οποίος δίνει τη µεγάλη µάχη µε τον καρκίνο.

«Παιδί µου, για ακόµα µία φορά µε έκανες υπερήφανο. Γιατί εκτός από πολύ καλός ποδοσφαιριστής είσαι και ένα πάρα πολύ καλό παιδί. Ο Θεός να σε έχει πάντα καλά!!!!» έγραψε ο Μανώλης Κούτρης για τον γιο του, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από το να φανεί άνθρωπος και να χαρίσει, µε λίγα λεπτά από τον χρόνο του, µια αξέχαστη εµπειρία σε ένα παιδί.

Στη Σκοτία, ο Γιώργος Σαµαράς πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήµατος µε τη Σέλτικ παρέα µε τον αξιαγάπητο Τζέι, ένα γλυκύτατο αγόρι µε σύνδροµο Down. «Ο Τζέι µού δίνει απίστευτη δύναµη» εξηγούσε ο Ελληνας πρώην διεθνής επιθετικός, ο οποίος το 2014 βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ γι’ αυτήν τη µοναδική φιλία του.

Οπως ξεχωριστή ήταν η σχέση του Ζερµέιν Ντεφόε µε τον µικρό Μπράντλεϊ Λάουρι, ο οποίος τον Ιούλιο του 2017 έχασε τη µάχη µε µια σπάνιας µορφής καρκίνο. Μέχρι να φύγει, όµως, απόλαυσε κάθε στιγµή της φιλίας του µε τον Αγγλο διεθνή επιθετικό, ο οποίος δεν θα ξεχάσει ποτέ την «αυθεντική» αγάπη του µικρού αγγέλου.

Η ζωή, δυστυχώς, δεν τα φέρνει πάντα ευνοϊκά, κι αυτό το γνωρίζει καλά ο Βαγγέλης Μόρας, ο οποίος τον Ιούλιο του 2015 έχασε τον µικρότερο αδελφό του, ∆ηµήτρη, από λευχαιµία. Εκτοτε δίνει τον δικό του αγώνα, µέσω και του ποδοσφαίρου, για να προτρέψει τον κόσµο να γίνει δωρητής µυελού των οστών. Το απόγευµα του Σαββάτου αφιέρωσε το πρώτο του γκολ στο ελληνικό πρωτάθληµα στον ∆ηµήτρη εκεί ψηλά. Από τότε που έφυγε, όµως, φροντίζει να τον τιµά καθηµερινά µε τον αγώνα που δίνει.

Λεονάρντο ΚούτρηςΚριστιάνο Ρονάλντο